EB 2016

Kiderült, miért bünteti meg az UEFA a magyar szövetséget

Pirotechnikai eszközöket használtak a szurkolók: a görögtüzek miatt szálltak ránk.

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, a múlt heti randalírozások, erőszakos cselekmények miatt a magyar válogatott Izland elleni szombati csoportmérkőzésén a szervezők és a hatóságok fokozottan ellenőrzik a szurkolók viselkedését. A válogatott Eb-honlapján olvasható cikkből kiderül, hogy bár mindenki elismerően szólt a bordeaux-i osztrák-magyar meccs hangulatáról, az UEFA jelentése alapján ugyanakkor eljárás indul a magyar szövetséggel szemben egyes incidensek miatt.

A hvg.hu kérdésére az MLSZ részleteket is elárult: az UEFA pirotechnikai eszközök miatt indít vizsgálatot, illetve egy másik, kisebb súlyú ügyben is vizsgálódnak, amely arról szól, a magyar drukkerek elállták-e a menekülőutakat a stadionban.

Ez utóbbiért vélhetően legfeljebb figyelmeztetést kaphat az MLSZ, a pirotechnikával kapcsolatban viszont leginkább pénzbírságra lehet számítani, ha elmarasztalják a magyar szövetséget.

Az UEFA már több nemzeti szövetség ellen is eljárást indított az első csoportmérkőzéseket követően. A török, horvát és albán szövetség ellen azért, mert a szurkolók tűzijátékot használtak a mérkőzések alatt, tárgyakat dobáltak be vagy éppen be is mentek a pályára.

A legsúlyosabb büntetést Oroszország kapta a szurkolói rendbontások, pirotechnika használata és rasszista megnyilvánulások miatt. Az orosz szövetségnek 150 ezer eurós, vagyis csaknem 50 millió forintos bírságot kell fizetnie, a válogatottját pedig felfüggesztett kizárással büntették, ami akkor lép életbe, ha stadionon belül még egyszer hasonló esetek történnek.

A nemzeti szövetségeket egyébként csak akkor szankcionálhatja az UEFA, ha a stadionban történik valami szabályellenes. Magyar szurkolók rendbontásairól már érkeztek hírek, de ezek a stadionon kívül történtek.

Egy helyi francia lap, a Sud-Ouest szerdán azt írta, hogy a keddi meccs kezdete előtt őrizetbe vettek egy 27 éves budapesti férfit a bordeaux-i stadion bejáratánál, mert egy boxer és egy símaszk is volt nála.

A lap szerint a férfi már túljutott a biztonsági vizsgálatokon és a motozáson is, de a hatóságok már korábban kiszúrták, amikor az ultrák a stadionhoz vonultak.