EB 2016

Kalapáccsal és késsel akart turistákra támadni egy őrült Franciaországban

Egy radikális iszlamistát fogtak el a hatóságok.

Sajnos továbbra is érkeznek az Eb-nek helyt adó Franciaországból terrorizmussal kapcsolatos hírek. A legfrissebb ilyen eset arról számol be, hogy előállítottak egy házi őrizetben lévő radikális iszlamistát a dél-franciaoszági Carcassonne-ban, akit azzal gyanúsítanak, hogy amerikai és orosz turisták elleni erőszakos cselekményre készült – erősítették meg csütörtökön rendőrségi források a La Dépeche du Midi című regionális lap értesülését.

A skizofrénnek tekintett és radikalizmusa miatt nyilvántartott 22 éves férfi a novemberi párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot kezdete óta házi őrizetben volt a dél-franciaországi l’Isle-Jourdain nevű településen található otthonában.

A titkosszolgálat emberei hétfőn vették őrizetbe a carcassonne-i pályaudvaron, ahol egy kisebb kalapácsot és egy kést találtak nála. Rendőrségi források szerint azt mondta, hogy amerikai és orosz turistákra akart támadni.

A lap úgy tudja, hogy rendőrök elleni tervezett merényletet is említett.
A Franciaországban született férfi 2014-ben tért át az iszlám hitre, azóta az internet segítségével radikalizálódott.
Az I-télé francia hírtelevízió rendőrségi forrása szerint a hét eleji Párizs közeli kettős rendőrgyilkosság feltételezett elkövetőjéhez hasonló típusú iszlamistáról van szó, aki végiggondolt terv és különösebb előkészítés nélkül hirtelen döntötte el, hogy emberekre támad.

A gyanúsítottat hétfő óta Toulouse-ban tartják őrizetben, kihallgatása maximum 96 órán át tarthat, utána elképzelhető, hogy átszállítják a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlegére.

A férfi állítása szerint az al-Kaida szíriai fiókszervezetének is tartott an-Núszra Fronthoz állt közel. Azt mondta, hogy arra reagált volna, hogy szíriai szervezetek rendőrök és katonák elleni támadásokra szólítottak fel a ramadán alatt. A férfinek nem volt állása, és több hajléktalanszállón is lakott a toulouse-i régióban, írja a Le Dépeche. A hétfőn elfogott férfit szerdán szállították át Párizsba.

Olvasói sztorik