EB 2016

Cseh örömünnep: 0-2-ről egyenlítettek a horvátok ellen

Modricék csak saját magukat hibáztathatják, megnyert meccset adtak döntetlenre.
Európa-bajnokság, D-csoport, 2. forduló
Csehország–Horvátország 2-2 (0-1)
Saint-Étienne, 38 ezer 376 néző. Játékvezető: Clattenburg (angol)
Csehország: Cech – Kaderábek, Hubník, Sivok, Limbersky – Plasil (Necid, 86.) – Rosicky, Skalák (Sural, 67.), Krejcí, Darida – Lafata (Skoda, 67.).
Szövetségi kapitány: Pavel Vrba.
Horvátország: Subasic – Srna, Corluka, Vida, Strinic (Vrsaljko, 98.) – Badelj, Modric (Kovacic, 61.) – Brozovic, Rakitic (Schildenfeld, 97.), Perisic – Mandzukic .
Szövetségi kapitány: Ante Cacic.
Gólszerzők: Skoda (76.), Necid (94. – 11-esből), ill. Perisic (37.), Rakitic (59.).

A cseh válogatott 0-2-ről felállva 2-2-es döntetlent játszott a horvát csapattal az Európa-bajnokság D csoportjának második fordulójában.

A horvátok futballoztak aktívan az első félidőben, egyre-másra vezették akcióikat, labdavesztés után pedig rendszerint gyorsan letámadták ellenfelüket és ismét támadásba lendültek. Sok nagy helyzetet nem dolgoztak ki, de 14-szer kísérleteztek kapura lövéssel, így várható volt, hogy az egyikből gól születik, ami a játékrész hajrájához közeledve be is következett.

A 37. percben Perisic indult meg a labdával a csehek térfelének közepén, becselezte magát a 16-os bal oldalán, majd 12 méterről kilőtte a bal alsó sarkot (1-0).

Vedran Corluka, akinek a törökök elleni vasárnapi mérkőzésen felrepedt a fejbőre, a második félidőre vízilabdás sapkában jött ki.

A második 45 percet lendületesebben kezdték a csehek, de hamar nőtt a hátrányuk: az 59. percben Brozovic labdájával Rakitic lépett ki középen, és elegánsan emelt át a kifutó és elvetődő Petr Cech felett (2-0).

Később sem vált könnyebbé a dolguk, mert a horvátok 2-0 után is letámadtak. Ezzel együtt negyedórával a vége előtt összejött nekik a szépítés a szűk tíz perccel korábban beállt Milan Skoda jóvoltából: a támadó Rosicky jobboldali beadása után fejelt a horvát kapuba (2-1). A horvátok még ekkor is úgy érezhették, hogy győzelmük nem forog veszélyben, de mivel Vida a 16-oson belül egy felugrásnál kézzel ért a labdába, az ezért megítélt tizenegyest Necid értékesítette (2-2), miatt két pontot elveszítettek.

A 86. percben a cseh kapu mögötti horvát lelátóról petárdák repültek a pályára, miután pár perccel korábban felvonultak a szurkolók elé a biztonságiak, majd horvát drukkerek egy csoportja egymásnak esett. Állt a játék, emiatt a bíró kilenc percet hosszabbított, s a csehek egyenlítése a ráadásban jött össze.

A csehek olyan mérkőzésen harcolták ki a döntetlent, melyen az ellenfél végig nagy fölényben játszott. A horvátok négy, a csehek egy ponttal várják az utolsó fordulót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik