EB 2016

Az Eb első gól nélküli döntetlenje a német-lengyelen született

Nagyobb ziccerekig a lengyelek jutottak, végeredményben ikszelt a világbajnok.

Európa-bajnokság, C-csoport, 2. forduló

Németország – Lengyelország 0-0 (0-0)
Stade de France, 80000 néző. Játékvezető: Kuipers (holland)
Franciaország: Neuer – Hector, Höwedes, Hummels, Khedira, Özil, Draxler (Gomez, 72.), Müller, Boateng, Kroos, Götze (Schürrle, 66.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Románia: Fabianski – Pazdan, Jedrzejczyk, Maczynski (Jodlowiec, 76.), Milik, Lewandowski, Krychowiak, Grosicki (Peszko, 87.), Glik, Blaszczykowski (Kapustka, 80.), Piszczek. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka

Az állás:

1. Németország 4 pont (2-0)
2. Lengyelország 4 (1-0)
3. Észak-Írország 3 (2-1)
4. Ukrajna 0 (0-4)

Három pontos csapatok csaptak össze szerda este a C kvartett második játéknapjának zárómérkőzésén. A németek Ukrajna, míg a lengyelek Észak-Írország ellen nem hibáztak az első körben, előzetesen tehát igazi ki-ki meccsre volt kilátás. A német védelembe visszatért Hummels, aki így kiszorította a legutóbb fejesgólt jegyző Mustafit, míg a lengyelek kapusfronton voltak kénytelenek cserét alkalmazni: Szczesny combsérülése nem jött rendbe, helyét Fabianski vette át.

Előzetesen biztos volt az is, ha a németek nyernek vagy döntetlent játszanak, Ukrajnának matematikai esélye sem maradt a továbbjutásra.
A holland Kuipers sípszavára a fehér mezben és fekete nadrágban szereplő németek kezdték a mérkőzést, a lengyelek tiszta vörös felszerelést húztak ezúttal. Az első helyzet a németek előtt adódott, Draxler beadása után azonban Götze két védő szorításában kapu fölé fejelt. Az első percekben a lengyelek ritkán találkoztak a labdával, a németek domináltak, Neuernek sok dolga nem akadt, több ízben bátran ki is jött kapujából.

A félidő felénél kezdtek magukra találni a lengyelek, Lewandowski próbált veszélyt kelteni a német védők gyűrűjében, akik rendre aprították a Bayern-gólgyárosát. A szünetig komoly helyzet egyik kapu előtt sem adódott, a németek nyomasztó labdabirtoklási fölénye valamelyest csökkent, a lelkes és hangos szurkolótáborok azonban izgalmasabb folytatásban bíztak. Az első felvonás egy kaput eltaláló lövést hozott…

A szünet után rögtön megszerezhették volna a vezetést a lengyelek, Grosicki beadása után Milik került óriási helyzetbe, a támadó fejelni akart, de csak orrhegyével találta el a játékszert. Túloldalon hamar jött is a válasz, a 47. percben Götze bombázott az ötös sarkáról, Fabianski és a védők azonban szögletre mentettek. Mindkét csapat aktívan kezdett, magasabb fordulatszámon pörögtek a csapatok, de a gól továbbra is váratott magára. Az első óra végén Lewandowski előtt adódott ígéretes lehetőség, a támadó azonban lassan reagált a váratlan Grosicki passzra, Boateng pedig még lövés előtt szerelni tudott. Tíz perccel később Milik törhette volna meg a gólcsendet, de ziccerben luftot rúgott.

A túloldalon Özil 17 méterről életerős bombával veszélyeztetett a 70. percben, Fabianski a léc alól tolta ki a labdát. A hajrában hiába frissítettek a szakvezetők cserékkel és harcolt mindkét csapat nagyot a három pontért, a kapuk érintetlenek maradtak. Az Európa-bajnokság első gól nélkül döntetlenje született a Németország-Lengyelország mérkőzésen. A két csapat az észak-írekkel kiegészülve tovább küzdhet a továbbjutást érő helyekért. Ukrajnának már matematikai esélye sincs továbblépni az egyenes kiesés szakaszba.


A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző értékelte:
Egy picit csalódott vagyok, a németektől lényegesen többet vártam. Tudtuk, hogy jó a német csapat, de igazából kapura veszélyes helyzet nem alakult ki, a lengyelek ragyogóan szervezték meg a védekezésüket. Ha kellett, nyolcan, kilencen bekkeltek a saját tizenhatosuk előterében, a németekben pedig nem volt meg átütő erő, hogy ezt a falat áttörjék.
Ráadásul egy kis szerencsével a lengyelek behúzhatták volna a három pontot: három óriási ziccert is kihagytak. Nagyon kíváncsi lettem volna, egy esetleges gólra milyen választ tud adni Joachim Löw együttese. Talán arra játszottak, hogy német szokás szerint valahogy begyötörnek egyet.
A lengyelek a védekezésükkel meg tudták hiúsítani a német álmokat, teljesen megérdemelten szereztek pontot Lewandowskiék.
Nekem úgy tűnt, mindkét félnek jó a döntetlen, ennek ellenére azt gondolom, a világbajnok együttes lényegesen jobb csapat, de ezen a mérkőzésen ez nem jött ki, a lengyelek taktikája ült, megérdemelték az egy pontot.
Olvasói sztorik