EB 2016

Most pezsgőt sem kapott a válogatott a győzelemért

Nincs idő ünnepelni az osztrákok legyőzését, szombaton a továbbjutás a tét Izland ellen.

Az osztrákok elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen 2-0-s győzelemmel kezdte szereplését a magyar válogatott. A találkozó mind a hazai, mind a nemzetközi sajtóban óriási visszhangot váltott ki, de Szabó Gergő, a magyar válogatott sajtófőnöke a Class FM Morning Show című műsorában elmondta, nincs idő ünnepelni a sikert.

– Leírhatatlan volt a meccs után, nem is lehet szavakba önteni ezt az érzést. Buli nem volt, hiszen van még két meccs előttünk, ami nagyon nehéz lesz. Egy kicsit mindenki fürdött ebben az érzésben, de egy pohár pezsgőt sem ittunk, hiszen nem fogyaszthatnak alkoholt a játékosok, ez abszolút tilos. Jókedv és poénkodás jellemezte a hangulatot a vissza úton a szálloda felé, de a klasszikus ünneplés elmaradt – mondta Szabó Gergő.

Szalai Ádám szerezte az első magyar gólt, aki így hosszú gólcsendet tört meg, s válaszolt a kritikusainak – sokak ugyanis nem vele képzelnék el a válogatott kezdőjét. A támadó lecserélése után elsírta magát a kispadon.

– Sokat bántották, és pont a legfontosabb pillanatban sikerült a rossz sorozatot megszakítania. Olyan feszültség, és olyan teher jött le róla, hogy másképp nagyon nem is lehetett feldolgozni, mint sírással.

Fél napra a családtagokkal is összefuthatnak a játékosok, de csak az Izland elleni mérkőzés után.

– Sok mindenkinek volt itt a barátnője vagy rokona a mérkőzésen. Az Izland elleni meccs után lesz egy fél nap, amikor a hozzátartozók egy fél napot eltölthetnek a fiúkkal. Nem érezni a játékosokon, hogy bárkinek problémája lenne azzal, hogy keveset találkoznak a szeretteikkel, hiszen nagyon várták már az Eb-t. Mindenki úgy van vele, az elsődleges az, hogy a lehető legjobban felkészüljön a csapat, és ezt a pár hetet ki lehet úgy bírni, hogy alig találkoznak a családdal.

A sajtófőnököt a válogatott mindennapjairól is kérdezték.

– Reggelivel kezdődik a nap, aztán jön a délelőtti edzés. A tréning után jön az ebéd a szállodában, amit egy csendes pihenő követ. Ezt az időt szabadprogrammal töltik a focisták, ilyenkor általában kommunikálnak a rokonokkal. Ezután négy óra körül uzsonna, majd pedig következik a délutáni edzés. A délutáni tréning előtt szokott lenni sajtótájékoztató, így lesz ez csütörtökön is. A közös gyakorlás után vacsora, majd este meccsnézés vagy szabad program, huszonhárom órakor pedig jön a takarodó.

A tornát a terrorfenyegetettség árnyékában rendezik, ezt a válogatott is érzékeli.

– Mi is érzékeljük a fokozott ellenőrzést. A hoteltől egészen az edzőpályáig figyelnek ránk a fegyveres őrök, úgy nem közlekedhetnek a játékosok külön, hogy nincs mellettük egy fegyveres ember. Ha én is kimegyek valamiért a szállodából, és visszajövök, hiába ismernek, minden alkalommal átvizsgálnak, benéznek az autó csomagtartójába, és az utastérbe. De azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon barátságosak, egyáltalán nem marcona őrök, kedves, közvetlenek, vérprofik, szinte már ismerősökként kezeljük őket, hiszen mindennap találkozunk velük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik