EB 2016

“A magyar válogatott elérheti azt, amit 2004-ben a görögök”

Szakértőket kérdeztünk - Bozsik, Várhidi és Zombori is egyetért abban, hogy a csoport második helyének megszerzésével járna a legjobban a válogatott.

Mint az bizonyára mindenki számára ismert, Magyarország válogatottja kedden remek játékkal, 2-0-ra legyőzte Ausztriát az Európa-bajnokság F-csoportjának nyitómeccsén, ezzel a már önmagában véve is hatalmas sikerrel pedig karnyújtásnyira került a továbbjutástól – a lehetséges forgatókönyvekről ide kattintva olvashat bővebben. A Rangadó.hu három ismert szakértőt, Bozsik Pétert, Várhidi Pétert és Zombori Sándort kérdezte a nemzeti tizenegy győzelméről és továbbjutási esélyeiről.

Bozsik Péter, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint nagyon értékes győzelmet szerzett a csapat, de nem szabad elszállnia a játékosoknak a sikertől, és minden erejükkel a következő, Izland elleni mérkőzésre kell koncentrálniuk:

– Nagyra értékelem, amit a fiúk Ausztria ellen bemutattak. A győzelem az csak a végeredmény, ami talán ennél is fontosabb, hogy végig tudatos, szervezett, jó játékot játszott a csapat. Sokat volt nálunk a labda, az első 90 másodpercben ugyan bajban voltunk, de utána 90 percig kézben tartottuk a mérkőzést. Többen is parádés játékot mutattak be, én azt mondom, hogy a pálya tengelyében játszó Nagy Ádám, Gera, Kleinheisler nyújtotta a legjobb teljesítményt a gólján kívül óriási mezőnymunkát is végző Szalai mellett.

– A siker ellenére az Izland elleni mérkőzés sem lesz sétagalopp – folytatta Bozsik. – A szigetországiak kemények, fizikálisak, egyszerű, de szinte tökéletesre fejlesztett futballt játszanak. A védelmük viszont olykor zavarba hozható, ebben mindenképp bízhatunk. A továbbjutás? Én továbbra is azt mondom, örüljünk, hogy kijutottunk, örüljünk minden egyes szép passznak és gólnak, és a fiúk egyelőre ne a továbbjutásra, hanem a következő találkozóra koncentráljanak – szerényen, alázatosan, nem túl magasra rakva a lécet, és így újabb sikereket érhetünk el.

– Mi szurkolók persze már számolgathatunk, bár mivel még csak most kezdődött a második kör, elég sok lehetséges forgatókönyv létezik. Én úgy gondolom, hogy három ponttal még nem valószínű, hogy megvan a továbbjutás – az A csoportban például szinte biztos, hogy négy pontja lesz a harmadiknak – de egy Izland elleni döntetlennel már komoly reményeink lennének rá. A nyolcaddöntő lehetséges párosításaiba nem mennék bele, de talán a csoport második helyével járnánk a legjobban – vélte Bozsik Péter.

A válogatottat egykor szintén irányító, a kispadon pont Bozsikot váltó Várhidi Péter a csapat hozzáállását dicsérte, és kiemelte Gera Zoltán, valamint Dzsudzsák Balázs jelentőségét is:

– Fantasztikus győzelem volt a keddi, mind a hozzáállás, mind a mutatott játék alapján megérdemelt a siker. Úgy gondolom, hogy tökéletes volt a felkészítés, a kapitány az Európa-bajnokság elejére időzítette a játékosok csúcsformáját, hogy az első meccseken robbantsunk, és meglegyen a továbbjutás. A találkozó kapcsán Gera Zolit emelném ki, az az alázat, amivel ő a játékhoz áll példaértékű, ráadásul mindegy milyen szerepben számítanak rá, ő mindig jó teljesítményt nyújt – ez különösen értékessé teszi őt a válogatott számára. Kevés szó esik továbbá Dzsudzsák Balázsról is, aki lehet hogy nem most játszotta élete meccsét, de kisugárzásával, puszta jelenlétével óriási hatást gyakorol a csapatra, és igazi vezére ennek a gárdának.

– Izland ellen egy ki-ki meccset fogunk játszani, egy hasonló gondolkodású csapat ellen, hiszen ők is a torna elejére időzítették a csúcsformájukat – tért át Várhidi a soron következő összecsapásra. – Sigurdssonék gyorsak, dinamikusak, és nagyon veszélyes kontrajátékot játszanak. Játéktudásban talán előttük járunk, test-test elleni párharcokban viszont jobbak nálunk, ezért nagyon kiegyenlített, nehéz mérkőzésre számítok. A csoport jelenlegi állására szerintem senki nem számított, váratlan eredmények születtek, és a soron következő meccsek is kiszámíthatatlanok, úgyhogy nehéz dolgunk van a továbbjutási esélyek elemzésekor.

– Úgy gondolom, hogy ha három ponttal a harmadik helyen végzünk, jó esélyünk van a legjobb négy csoportharmadik között továbbjutni, viszont ez a három pont egyáltalán nem biztos, hogy elég lesz a csoport harmadik helyére – az 1-1-es Portugália-Izland mérkőzés számunkra nagyon rosszul alakult. Egyetértek abban, hogy a második helyen végezve kapnánk a legnagyobb eséllyel legyűrhető ellenfelet a 16 között, hiszen Belgium vagy Olaszország helyett a B csoport másodikja jönne velünk szembe – szerintem Szlovákiával járnánk a legjobban. Anglia nem is kérdés, hogy nagyobb játékerőt képvisel, az oroszok még nem mutatták meg igazi tudásukat, Walesnek pedig a kiváló védekezése mellett van egy igazi világsztárja is Gareth Bale személyében. Ennek ellenére nem szabad, és nem is lehet a második hely megszerzésére játszani, csak a soron következő mérkőzéssel kell törődnie a válogatottnak – mondta Várhidi Péter.

A 26-szoros magyar válogatott Zombori Sándor nem értette a közvélemény korábbi negatív hozzáállását, bízik a csapatban és örök optimistaként egy meglepő kijelentést is tett:

– Őszintén szólva csalódtam a szurkolókban és a közvéleményben, nagyon negatívan álltak hozzá mind az Európa-bajnoksági, mind az Ausztria elleni esélyeinkhez. Én bíztam a csapatban, előzetesen is úgy gondoltam, hogy van esélyünk a győzelemre. Mindenképpen dicséret illető Storckot, aki egy teljesen új felfogást hozott a válogatotthoz. A csapatból nem emelnék ki külön senkit, ez a gárda kollektíven nyújtott remek teljesítményt, ezzel remélem meggyőzték a kétkedőket, és mostantól mindenki hinni fog a fiúkban!

– A továbbjutási esélyeink most igencsak jók. Ha az Izland elleni meccset hozni tudjuk, akkor már matematikailag sem lehet gondunk, de alighanem egy pontszerzéssel is készülhetnénk a nyolcaddöntőre – nem szabad elfelejteni ugyanakkor, hogy az északiak egy nagyon szívós gárda, nem véletlenül játszottak 1-1-t Portugáliával. Egy kis szerencsével még a három pont is elég lehet a továbbjutáshoz, de én is úgy gondolom, hogy másodikként továbbjutva lenne a legnagyobb sanszunk, hiszen nagy valószínűséggel egy ki-ki meccset játszanánk a B csoport másodikjával, az erő pedig mostanában megvan a csapatban ahhoz, hogy ezeket behúzza. Talán Wales lenne a legjobb ellenfélnek, de akárki jön, nem lesz könnyű meccs – viszont a keddihez hasonló játékot bemutatva, maximális fordulatszámon pörögve, és a szerencsével sem hadilábon állva sokáig eljuthat ez a magyar csapat. Hogy elérheti-e azt Magyarország, amit a 2004-es görög csapat? Örök optimista lévén azt mondom, miért ne? – zárta gondolatait Zombori Sándor.

Olvasói sztorik