EB 2016

„Conte = Giaccherini, nem csoda, ha imádja”

Az olasz válogatott kreatív játékosok és klasszis középpályások nélkül is oktatta a belgákat, mert taktikailag sokkal erősebb – mondja a szakértő a remekül debütáló azzurrikról.

Csoportrangadó, sőt az egész első kör egyik legjobban várt meccse volt az Olaszország-Belgium találkozó az Eb-n. A játékosai képességei alapján nem is annyira titkos esélyesnek tartott belgákat a tartalékos olasz válogatott a védekezés és kontrajáték magasiskolájával győzte le 2-0-ra. Mártha Bence, az Origo szakírója, a Digisport olasz mérkőzéseinek szakértője a Rangadónak elmondta, a siker titka a védelem és a szövetségi kapitány, Antonio Conte volt.
– A legfontosabb, amiről beszélni kell, a Barzagli, Bonucci, Chiellini hátsó alakzat, amely egyszerűen megette a belgákat. Ezek a védők egyrészt hihetetlenül összeszokottak, hisz hosszú évek óta játszanak egymás mellett a Juventusban (a kapus Buffon is ide számítható persze), másrészt olyan rutinjuk van, ami brutális: rég megszokták, hogy ilyen szintű csatárok ellen játszanak, ilyen hőfokú meccseket – fogalmaz Mártha Bence.

Az olaszok taktikája, a 3-5-2-es felállás aligha lepett meg bárkit, hiszen ez Conte védjegye, a Juventusnál is ezzel nyert zsinórban három scudettót, és a válogatott sem játszik nagyon mást. A belgák mégis mintha felkészületlenek lettek volna rá.
– Lehet kritizálni ezt a rendszert és Conte ragaszkodását hozzá, de jól látszott, hogy a belgák közül senki nem játszott még ilyen felállás ellen, kivéve a Rómában futballozó Naingolant. Tanácstalanok voltak. Egészen biztos, hogy a torna során marad ez a hadrend az olaszoknál, meglepne, ha látnék náluk négy védőt a pályán. Ugyanis ne feledkezzünk meg egy nagyon fontos tényről: nincsenek belső középpályásaik. Marchisio és Verratti sem játszhat, gyakorlatilag egyetlen kreatív ember nincs a csapatban, még Candreva számít leginkább annak – elemzi az olaszok helyzetét a szakíró.
Mindez persze az azúrkékek lehetőségeinek határait is jelzi, nagyjából azon múlhat, meddig jutnak, hogy a védelem és Buffon hogyan hozza magát a többi meccsen. Ugyanakkor a kispadon vannak olyan játékosok, akiket a közvélemény egy része szívesebben látna a csapatban, de kérdés, látni is fogja-e őket.

– Az a vicc, hogy Buffont, Barzaglit és Bonuccit leszámítva szinte nem is volt olyan a kezdőjükben, aki jó formában játszott volna a bajnokságban. Aki igen, az meg nem kerül be: El Sharawy Rómában, Insigne Nápolyban remekelt, de Conte rendszerében nincsen helyük. Egyikük sem tud szárnyvédőt játszani, ezért nem fogja a kedvükért megbontani a taktikát. Az ő embere Giaccherini, de szó szerint, azon se csodálkoznék, ha elvinné magával a Chelsea-hez – a Bolognából… Giaccherini maga Conte, az ilyen embereket imádja. Mert öt helyre is felpakolhatja, és mind az ötön hoz egy masszív átlagot. Ráadásul tegnap az extrát is hozzátette a góljával – elemzett Mártha Bence.
Hogy a szemmel láthatóan extázisban játszó és ünneplő olaszok ezek után a tornán meddig jutnak el, azt az újságíró szerint még nem lehet megjósolni. Kezdtek már máskor is jól tornát, aztán összecsuklottak. De most ez a lélekemelő győzelem a rangadó sokat lökhet rajtuk.
– Ezzel együtt azt mondom, ahhoz, hogy igazán nagyot alkossanak az Eb-n, Conténak hozzá kellene nyúlnia a kezdőcsapathoz, mert kevés a jó formában lévő játékosa. Meglátjuk, az biztos, könnyű dolga továbbra sem lesz egyetlen csapatnak sem Olaszország ellen – tette hozzá a szakíró.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik