EB 2016

Bernd Storck „magyar hangja” óriásit kaszált a magyar–osztrákon

A kitűnő színész, Kőszegi Ákos annyira hitt a válogatottban, miután alámondta Storck motivációs kisfilmjét, hogy meg is fogadta a 2-0-át – és nagyon bejött neki.

Nem akármilyen történetet osztott meg a Rangadóval a népszerű színész, Kőszegi Ákos. A kecskeméti Katona József Színház művésze, akinek hangját tévé- és mozinézők ezrei ismerik (többek között Tom Hanks, illetve a CSI Miami helyszínelők főszereplője, David Caruso állandó magyar hangja), legutóbb a magyar válogatott német kapitányának, Bernd Storcknak kölcsönözte remek orgánumát. A szakember egy motivációs filmmel tüzelte a játékosokataz osztrákok elleni meccs előtt, és Kőszegi Ákos szólaltatta meg a szöveget. Aki annyira hitt a csapatban, hogy nem is csak a szavak szintjén tett róla bizonyságot…

– Természetesen éreztem, hogy hatásos lehet ez a kis film, arra gondoltam, hogy ha csak ennyivel is, de előrébb tudnám vinni a csapatot, óriási dolog lenne. Nagyon örülök, ha csak egy picit is, de részese lehettem a fantasztikus sikernek. Boldogan vállaltam ezt a munkát, és nagyon-nagyon szurkoltam a fiúknak. Nem tudom, eljut-e hozzájuk, de szeretném elmondani: annyira bíztam bennük, hogy megtippeltem a tippmixen a végeredményt, a 2-0-át. Huszonhatszoros pénzt hozott nekem a győzelmük – mesélte Kőszegi Ákos.
A szurkolói elfogultság csak az egyik oka volt a meccs előtt merésznek tűnő tippnek, a futballt igen jól ismerő és imádó színművész gyakorlatilag „lejátszotta” fejben a mérkőzést, így jutott erre a eredményre.

– Abszolút reálisnak gondoltam az eredményt. Megpróbáltam Storck agyába belelátni, elképzeltem az egész meccset. Azt éreztem, hogy ha az első negyedórában nem kapunk gólt, ez lehet a végkimenetele a meccsnek. Ha meglesz a félidőben a 0-0, rúgunk egy gólt, aztán a hajrában egy kontrából még egyet – jelzi, hogyan kell tökéletesen felskiccelni egy forgatókönyvet.
Kőszegi Ákos persze nem csak a nyeremény miatt örült a nagy győzelemnek, sőt, elsősorban nem emiatt. A film alámondásakor nem találkozott a csapattal, ahogy korábban sem, mégis úgy érzi, jó barátai a játékosok.
– Nem ismerem személyesen őket, de most mindenki úgy érzi, hogy közel áll hozzájuk, toljuk őket előre. Mosolygó embereket látok az utcákon, kihúzott derékkal, és ez óriás dolog. Pár éve eszünkbe nem jutott volna, hogy ilyet átélünk. De itt a bizonyíték: bízni kell, merni, tenni, dolgozni, és akkor két év alatt megvalósulhat egy ilyen siker. Most pedig komolyan kell venni, nem elbízni magunkat és menni tovább, akkor több világversenyen is ott lehetünk a közeljövőben – mondja a színész.

– Biztos, hogy Bernd Storck mentalitása és a német morál hatással van a csapatra. Ugyanakkor Storck ráérzett, ráhangolódott a magyar néplélekre és a legjobbat adja át nekünk abból, amit ők tudnak. Természetesen meg kell említeni, hogy Dárdai Pál nélkül ez nem lenne. Az ő szemléletét képviseli a német szakember is, ez egy nagyon-nagyon szerencsés együttállás. Már a pályára is máshogy mennek ki a játékosok Dárdai óta, és ez szemmel érzékelhető. Tudják, hogy nem ők a világ legjobb játékosai, de mindenüket kiteszik a meccseken – magyarázza Kőszegi Ákos.
A góltotózók pedig hegyezhetik a fülüket, mert az Ausztria ellen tökéletes prognózist adó színművész a következő magyar-meccsre is megteszi tippjét, bár mást mond a szíve és mást az esze…

– Izland ellen picit szkeptikusabb vagyok, 1-1-et mondok, de a tippemet a magyar győzelemre teszem, mint mindig. Most egy döntetlen is elég lenne, azzal már továbbjuthatnánk. Szerintem Izland a legkeményebb ellenfél a csoportban, ellenük lesz a legnehezebb játszani. Olyasmi meccs lesz, mint a románok elleni, talán ők vezetnek, aztán jön egy Dzsudzsák-szabadrúgás vagy valamelyik fiatal lő egy gólt… De ha nem így alakul, hátha összejön egy 3-1-es magyar győzelem. Igen boldog lennék vele.

Kőszegi Ákosról még egyet érdemes tudni, azon kívül, hogy imádja a futballt: hatalmas német-drukker. Az elmúlt évtizedekben nem is nagyon szoríthatott másért a világversenyeken, de most természetesen a magyar válogatotté a szíve – adódott a kérdés, mit szólna, ha a németekkel is összefutnánk az Eb-n.
– Német-magyar? A döntőben nagyon szívesen látnám, de ahhoz előbb a franciákat is meg kellene verni – vágja rá csak félig komolyan a művész – Szerintem a németek a favoritok a tornán, nem láttam magasan kiemelkedő csapatot egyelőre, a szoros eredmények is ezt mutatják. Még kétgólos győzelmet is alig látunk – tette hozzá Kőszegi Ákos, akinek a boldogságát csak fokozhatja, hogy a kevés ilyenből kettőt épp a magyar és a német csapat produkált az első körben…

Címlapfotó: Origo

Olvasói sztorik