EB 2016

„Az egyik fiam magyar, a másik izlandi mezben nézi a meccset”

Matus Sándor, az Izlandon élő kapus bízik az újabb magyar bravúrban, de nagyon nehéz meccsre számít szombaton.

A tizenkét éve Izlandon futballozó – és dolgozó – magyar kapus, Matus Sándor az Eb előtt már mesélt a Rangadónak a szigetországiak várakozásairól. A Portugália elleni bravúros döntetlen után természetesen fokozódott a futball-láz az országban, már ha ez lehetséges, osztotta meg velünk legfrissebb élményeit a magyar hálóőr.
– A meccs alatt kihalt minden város – pontosabban az a kettő nagyváros, ami van. Reykjavikban három-négyezer ember nézte kivetítőn a meccset, ezen kívül csak a turisták voltak az utcákon. Sigurdsson a Twitterén kirakta a meccs előtt a stadion-beli szurkolókat, összesen négy százaléka volt ott a komplett izlandi népességnek…

– Nem mondom, hogy nem várták a csodát az emberek, de mindenki tisztában volt vele, hogy Portugália erős csapat. Úgy számoltak előzetesen, hogy nekik inkább a magyarok és az osztrákok ellen lesz esélyük. Nem csoda, hogy úgy örültek, mintha megnyerték volna az Eb-t. És ez erőt ad nekik a következő meccsekre – figyelmeztet Matus Sándor. Hozzátéve, innentől persze veszítenivalója is van az északi csapatnak.
– A portugálok elszámolták magukat ellenük, az első félidőben megnyerhették volna a meccset, az egyenlítés után viszont nagyon jól védekezett Izland. De most már nyomás alá is helyezték magukat, hiszen, ha nem nyernek ellenünk és csak 1 vagy 2 ponttal mennek bele az osztrákok elleni meccsbe, akkor bajban lehetnek.
Ezzel együtt nem várható, hogy nekünk esnek a szombati találkozón, de az igen, hogy irányítani próbálják a játékot és birtokolni a labdát, állítja Matus.
– Lars Lagerback nagyon rutinos, öreg róka. Nem fognak visszaállni a saját 16-osukra, megpróbálnak kicsit nyomás alá helyezni minket, de nem fej nélkül. A kezdő csapatra két variációja van: három csatára közül Finbogasson képes leginkább gólt lőni, de ő nem igazán küzdő típus. Ha ő kezd, akkor biztos, hogy Lagerbäck nyerni akar. Ha a padon kezd, akkor inkább a portugálok elleni játékra számíthatunk.
Izlandnak esze ágában se lesz lebecsülni a magyarokat, bár egy Portugália elleni iksz után érthető, ha az önbizalmukkal nem lesz gond. De a mieink eddigi teljesítménye kivívta a tiszteletüket:

– Olyat korábban se mondtak, hogy kötelező hat pontot szerezni a magyarok és osztrákok ellen. Főleg a norvégok elleni pótselejtezők után, amit láthattak a tévén. Lagerback egyik elemzője is mondta tegnap, hogy borzasztóan veszélyesek a magyarok. De hozzátette, verhetőek, kielemeztek minket, felkészültek ránk.
– Ugyanazt a játékot hozták a portugálok ellen, mint a hollandok elleni és a többi nagy győzelmüknél a selejtezőkben: nagyon stabil védekezés, kevés helyzetet engedélyeznek az ellenfélnek. Ők ezt tudják nagyon jól, hiszen jó pár éve együtt játszanak. Most viszont a győzelem lenne az elfogadható eredmény nekik, azért valamennyire mást kell játszaniuk. Mert nyilván nem akarnak ki-ki meccset játszani az osztrákok ellen – véli Matus Sándor.
Természetesen a magyar játékos különleges helyzetben van és lesz Izlandon a csoportkör alatt, hiszen mindenki tudja róla, honnan jött. Volt alkalma kiélvezni az osztrákok elleni sikert, ám a családban és a barátok között jelentős „belvillongások” várhatók a szombati rangadón.

– Sokan veregették a vállamat, mondták, hogy nagyon jó csapatunk van, ismerkednek a játékosok neveivel. Nem örültek neki, hogy magyar válogatott mezben leszek a meccs alatt és a mieinknek szurkolok. A kisebb fiam „velem lesz”, azt mondta, ő is a magyar mezt húzza fel, ám a nagyobbik inkább Izland felé hajlik, így lesz csak szép a családi este – mondta mosolyogva Matus Sándor.
– Az én megérzésem, hogy Magyarország nyerni fog és én leszek az egyetlen boldog ember Izlandon – illetve nem egészen, mert 3-400 magyar van még az országban. Úgy érzem, rajtunk nincsen nyomás, az osztrákok elleni siker felszabadította a gátakat. Libabőrös lesz az ember, ha látja, mi volt Pesten az utcákon… Ha így tudunk játszani, akkor lesz lehetőségünk gólt lőni nekik is. De oda kell figyelni: kemény meccs lesz, minden labdáért küzdeni kell majd. A fáradtságtól most még nem tartok: igaz, hogy az izlandiak közül többen játszanak erős ligákban, de a magyarok pihentebbek, hisz régebben véget ért otthon a bajnokság – ez a meccs jókor van, még nem a legerősebb terhelés közben, még nem lesznek fáradtak. Olyan, mint egy szerda-szombati bajnoki menetrend – tette hozzá honfitársunk, aki „idegenben” igyekszik kiszurkolni az Izland elleni sikert.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik