EB 2016

Svájc ezúttal beérte egy ponttal

Nehéz helyzetbe került a román válogatott, amely két kör után a harmadik helyen áll az A-csoportban.

Európa-bajnokság, A-csoport, 2. forduló

Románia-Svájc 1-1 (1-0)
Párizs, Parc des Princes, 43 576 néző.
Játékvezető: Karasev (orosz)
Románia: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat (Filip, 62.) – Prepelita, Pintilii (Hoban, 46.) – Torje, Stancu (Andone, 84.), Stancu – Keserü. Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri (Tarashaj (91.), Dzemaili (Lang, 83.), Mehmedi – Seferovic (Embolo, 63.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Gólszerzők: Stancu (18. – 11-esből), ill. Mehmedi (57.)

Az állás:

1. Svájc 4 pont (2-1)
2. Franciaország 3 (1 mérkőzés, 2-1)
3. Románia 1 (2-3)
4. Albánia 0 (1 mérk., 0-1)

Könnyen lehet, hogy az albánok elleni győzelem túlságosan megnyugtatta a svájci válogatottat, amely igencsak visszafogottan kezdett az A-jelű négyes második körében. Noha gyorsan mezőnyfölényt alakítottak ki Shaqiriék, a kínálkozó lehetőségekkel igencsak nagyvonalúan bántak. Bő negyed óra alatt két nagy helyzetet is kihagyott Svájc, egészen pontosan Seferovic. A támadó előbb Chirichest forgatta meg alaposan, ám tizenegy méterről jobbal eltekerte a labdát a bal felső sarok mellett, majd Tatarusanu hárította a löketét.

Érkezett is a szokásos pofon: szinte a „semmiből” tizenegyeshez jutott a rivális, amely jól tartotta magát a kontinenstorna nyitómeccsén, ám Payet varázslatos hajrágólja után mégis kikapott a házigazdától.

Lichtsteiner húzta meg Chipciu mezét a tizenhatoson belül, az orosz Karasev pedig gondolkodás nélkül befújta a szabálytalanságot. Bogdan Stancu jegyezte a román csapat második idei Eb-találatát, aki tökéletesen higgadtan gurította a labdát a jobb alsó sarokba. Sommer kapus esélyt sem kapott…

Amennyiben Fortuna a románokra mosolyog, tíz perccel később már 2-0-ra is vezethettek volna. Történt, hogy egy szabadrúgás után Sapunaru elé pattant a labda, aki tizenöt méterről a bal oldali kapufa külső élét találta el. Ahogy kezdődött, úgy is végződött az első félidő: svájci helyzettel. Dzemaili egyenlíthetett volna, ám a jobb kapufa mellé fejelt.

https://www.youtube.com/watch?v=V8V0SGIUyjI

Szédítő tempót továbbra sem diktált Svájc, ám az 57. percben mégis egyenlíteni tudott. Egy szögletet „kezeltek” harmatosan a románok, Mehmedi pedig, köszönte szépen a kínálkozó lehetőséget, és ballal gyönyörűen kilőtte a bal sarkot.

https://www.youtube.com/watch?v=TumMLV_bla4
Úgy tűnt, a román válogatottban – ki ne tudná, hogy a magyar együttest előzte meg a selejtezőcsoportban – nincs több, Svájc pedig komótosan szervezte a támadásait. Érezhető volt, hogy a svájciak elégedettek az egy ponttal, így sok izgalom már nem maradt. Az utolsó körben Románia Albániával mérkőzik, a csoport rangadóján pedig Svájc Franciaország ellen dönthet az első helyről.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik