EB 2016

Későn ébredtek az oroszok

Nagy szlovák lépés a továbbjutás felé.
Európa-bajnokság, B-csoport, 2. forduló
Oroszország-Szlovákia 1-2 (0-2)
Lille, néző. Játékvezető: Skomina (szlovén)
Oroszország: Akinfejev – Sennyikov, Ignasevics, Berezuckij, Szmolnyikov – Neustadter (Glusakov, 46.), Golovin (Mamajev, 46.) – Szmolov, Satov, Kokorin (Sirokov, 75.) – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Leonid Szluckij
Szlovákia: Kozacík – Hubocan, Durica, Skrtel, Pekarík – Pecovsky, Kucka – Weiss (Svento, 72.), Hamsík, Mak (Duris, 79.) – Duda (Nemec, 67.). Szövetségi kapitány: Jan Kozák
Gólszerzők: Weiss (32.), Hamsík (43.), ill. Glusakov (80.)

A B-csoport állása

1. Wales 3 pont
2. Szlovákia 3 pont
3. Anglia 1 pont
4. Oroszország 1 pont

Oroszország-Szlovákia mérkőzésre került sor az Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. Az oroszok az előző mérkőzésen Vaszilij Berezuckij révén csodával határos módon mentettek pontot a hosszabbításban, a szlovákok viszont vereséget szenvedtek Walestől. A Szbornaján semmiféle változtatást nem eszközölt Leonid Szluckij; a szlovákoknál pedig Hrosovsky, Svento, illetve a csatár Duris került ki a csapatból, helyükön ezúttal Pecovsky, Hubocan és a Sárkányok ellen eredményes Duda játszott.

Kiegyenlítetten kezdődött a találkozó, több kisebb lehetőség adódott a felek előtt. A 32. percig kellett várni az első találatra, amely kissé a semmiből jött, de nem mondhatni, hogy érdemtelenül. Ekkor Hamsík indította egészen pazarul, jó 40-50 méter hosszan Weisst, aki levette a tizenhatoson belül, az alapvonal közelében levette a labdát, majd visszafelé húzta, ezzel elrepült Szmolnyikov és Berezuckij is, így Akinfejevvel szemben már csak a bal alsóba kellett bombáznia a szlováknak (0-1).

Tíz perccel később még nagyobb bajba kerültek az oroszok. Egy kis szögletet követően Weiss visszaadta a “kölcsönt” és most ő gurított: Hamsík kapta a labdát a tizenhatos oldalán, visszahúzta és ezzel elküldte Satovot, Golovin már nem ért oda, a Napoli sztárja pedig irtózatos bombát eresztett meg a hosszú felső irányába. A labda a kapufáról vágódott végül a kapu másik oldalába (0-2).

Szuckij a félidőben mindkét védekező középpályását lecserélte: Golovin és Neustadter is bűnbak lett; helyükre Glusakov, illetve Mamajev állt. A játék viszont nem lett jobb, továbbra is erőtlen orosz támadásokat láthatott a közönség.

A 67. percben Duda jött le, Nemec állt a helyére, pár percre rá Weisst cserélték le, védőt hozott be Kozák, az előző meccsen kezdő Svento kapott perceket. A hajrára Kokorint hívta le a pályáról az orosz mester, Sirokov próbált meg lendíteni a játékon. Az utolsó cserére a 79. percben került sor, a Wales ellen nagyon halovány Duris Makot váltotta.

A csere után szinte egyből jött az orosz gól. Hubocan rúgta bele Dzjubába a labdát, ami így Satov elé pattant. Ő csinált egy szép kényszerítőt Sirokovval, majd beadta, középen Glusakov érkezett és a hálóba bólintott (1-2).

Innentől indult be az orosz válogatott, Mamajev került szinte azonnal helyzetbe, Kozacík éppen, hogy el tudta ütni a játékszert. Sorban jöttek az orosz helyzetek, beszorultak a szlovákok.

A 86. percben Glusakov bombázott mellé viszonylag tiszta helyzetben, 18 méterről. Három perccel később Dzjuba került lövőhelyzetbe, de a védők óriásit blokkoltak – Hubocan görcsöt is kapott. A nyomás azonban nem eredményezett újabb gólt, így Szlovákia 2-1-re nyert. A Szbornaja számára az utolsó, Wales elleni mérkőzés élet-halál harc lesz.

Olvasói sztorik