EB 2016

Kicsik vagyunk, óriások lehetünk: íme, a példák!

Nem a magyar az első csapat, amely nagy meglepetéssel kezd egy tornát, van, aki egészen a végső győzelemig jutott, de óvatosságra intő példa is akad.

A magyar labdarúgás nagyszerű múltja miatt tulajdonképpen méltatlan, de mégis jogos a „kiscsapat” elnevezés a magyar válogatott kapcsán – miután Eb-n negyvennégy, világbajnokságon harminc éve nem jártunk, nem kezelhetnek minket másként. És így még nagyobb szenzációnak számít, hogy Ausztria legyőzésével szállítottuk a torna eddigi legkomolyabb meglepetését. A külföldi közvélemény is így, igazi szenzációként kezeli az eredményt: persze, mindenhol előkerül a gazdag múlt, ám nyilván az összehasonlítások is, más híressé vált kiscsapatok bravúrjaival.

Írország büszke és peches fiai

Újoncok ugyan nem vagyunk az Eb-n, de a csoportkörös lebonyolítású kontinenstornákon eddig egyszer sem vettünk részt, így valamelyest mégiscsak annak számítunk. Márpedig Eb-újoncoktól hasonlóan „ütős” bemutatkozásra igen ritkán volt példa 1980 óta, amikor először tartották meg ebben a formában a tornát. Ugyanakkor intő példa is akad, hogy a nagyszerű debütálás még nem garancia a továbbjutásra. 1988-ban Írország újonc csapata mindenkit elképesztett, amikor a nyitómeccsén 1-0-ra legyőzte a magabiztos angolokat (akik sokkal komolyabb esélyesnek számítottak, mint most az osztrákok), majd ikszelt a későbbi döntős oroszokkal – mégis kiesett, az utolsó csoportmeccs vége előtt pár perccel kapott góllal Hollandia ellen. Tekintve, hogy a hollandok nyerték a tornát, Írország így is méltán volt büszke fiaira.

Négy évvel később egészen más hőskölteményt írt a torna előtt beugró, esélytelennek vélt kiscsapat, Dánia, de ezt mindenki kívülről tudja. Azért jegezzük meg, a dánok az első meccsükön döntetlent játszottak, a másodikat elvesztették – és még saját szurkolóik is megvették a hazafelé útra a jegyeket, mielőtt feltámadt volna a csapat. A következő újonc, amelyik elképesztette a nyitányon a világot, Szlovénia volt 2000-ben: az igen pikáns délszláv derbin a fennállása első komoly tornáján szereplő kis ország csapata 3-0-ra vezetett és emberelőnyben játszott Jugoszlávia ellen. De nem tudtak olyan higgadtak maradni, mint tegnap a mieink, így végül 3-3 lett a vége, a szlovénok pedig nem jutottak tovább a csoportból.

Egy német edző nagy műve: Görögország

A 2004-es torna első igaz meglepetésére a nyitómeccsig kellett csak várni, az addig komoly tornán még meccset sem nyerő Görögország legyőzte a házigazda Portugáliát. Német edzővel a padon… És hát, ki ne tudná itt is a történet végét, máig a futballtörténelem legnagyobb szenzációjának számítva a hellének megnyerték az Eb-t, a döntőben megint a portugálokat leckéztetve. Szép, követendő példa…? Jegyezzük meg, ezen a tornán szerepelt fennállása során először Lettország, de nekik nem sikerült meccset nyerniük, bár a németektől elvettek egy pontot.

Azóta igazán szenzációs debütálást nem láttunk, idén viszont, a létszámbővítésnek köszönhetően több „elsőzés” is volt már, igaz, az Eb-újoncok közül csak Wales tudott nyerni, egy másik újonc, Szlovákia ellen. Albánia, Észak-Írország és Izland még vár arra, amit mi már megtapasztaltunk, hogy milyen csodálatos érzés „underdogként” odacsapni az asztalra. De elbízni nem szabad magunkat, hiszen a továbbjutás még így sem biztosított.

A kigolyózástól eltekintenénk…

Ha a világbajnokságokat is megnézzük, azért találunk biztató emlékeket: ha egy történelmi jelentőségű győzelemmel kezdett valamelyik kiscsapat, az jó eséllyel továbbment a csoportjából. Marokkó 1986-ban, első afrikai csapatként cselekedte ezt meg, 1990-ben Kamerun ejtette ámulatba a világot, négy évvel később az addig nyeretlen bolgárok voltak a sztárok, ahogy 1998-ban első önálló vb-jén Horvátország. Megannyi remek példa a mieink előtt. Hat éve a világbajnoki újonc Szlovákia utolsó csoportmeccsén a semmiből legyőzte és kiejtette a címvédő Olaszországot, legutóbb pedig Costa Rica menetelt a negyeddöntőig az egész világ értetlenkedése közepette.

A magyar válogatottnak persze nem a múlttal, csak magával kell foglalkoznia, és számolgatni sem érdemes egyelőre. Ha Izlandot is le tudnánk győzni, biztosan nem járnánk úgy, mint a vb-k történetének egyik legszégyenletesebb módján kigolyózott Algéria 1982-ben, amely fennállása első világbajnoki meccsén legyőzte az NSZK-t, majd Chilét is, mégis kiesett, miután az osztrák (…) és a német válogatott barátságosan megegyezett az utolsó meccsük mindkettejüknek jó eredményében.
Igaz, akkor még csak 2 pont járt a győzelemért, és nem volt legjobb harmadik továbbjutó – szóval, reménykedhetünk. Szombaton pedig újabb lépést tehetünk az álmok felé.

Olvasói sztorik