EB 2016

Íme az osztrákok legyőzése a számok tükrében

Guzmics Richárd szerezte a legtöbb labdát, de Lang Ádám és Kádár Tamás statisztikája is fantasztikus.

Magyarország válogatottja 44 év után lépett pályára ismét az Európa-bajnokságon, és ezt sikerült emlékezetes mérkőzésen tennie: Szalai Ádám 62., illetve a csereként beállt Stieber Zoltán 87. percben szerzett góljával 2-0-ra legyűrte Ausztriát Bernd Storck legénysége. Az alábbi összeállítás a számok tükrében mutatja be a hatalmas diadalt.

A szenzációs magyar védelem

A Goal.com kiemeli, hogy Kádár Tamás volt a győzelem egyik titkos pillére. A gólszerzők, valamint Nagy Ádám és Gera Zoltán ihletett formája persze sokkal szembetűnőbben alapozták meg a magyar diadalt, ám a Lengyelországban légióskodó balhátvédnek is elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy David Alabáék nem találták meg a rést a pajzson. Kádár Tamás háromszor szerelt, épp ugyanennyi labdát szerzett, s egy-egy tisztázás, illetve blokk is kapcsolódott a nevéhez a találkozó 95 perce során, így elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Király Gábor kapuja érintetlen maradjon. A védelem tagjai közül ő járatta legtöbbet a labdát, s háromszor cselezte át magát az osztrák játékosokon, ami csapatrekord.

Lang Ádám is remek számokat produkált, két szereléssel, két labdaszerzéssel támogatta a defenzív munkát, a harmadik legpontosabb volt a kezdőcsapat tagjai közül, s a legtöbbször ő tisztázott a hátsó alakzatból, összesen hét alkalommal. Fiola Attila a támadásokban jeleskedett, egy kaput eltaláló lövéssel, s két kulcspasszal vétette észre magát. Guzmics Richárdnál többször senki nem csente el a labdát Marcel Koller fiaitól, négy labdaszerzést könyvelhetett el a középhátvéd. A passzjátékban azonban ezúttal jócskán az átlag alatt teljesített, 44 átadásának több, mint 40%-a nem jutott el a címzetthez.

A túloldalon Aleksandar Dragovic jelentette a sebezhető pontot, egyetlen szerelést se tudott véghezvinni a középhátvéd, ellenben négyszer szabálytalankodott, kétszer sárga lapot érően, így nem fejezhette be a találkozót.

A meccs emberei: Gera és Kleinheisler

Gera Zoltán volt a magyar játékgépezet motorja, nála többször senkinél nem járt a labda. 55 passzát egyedül Martin Hinteregger és Alaba múlta felül, ám utóbbi pontatlanabb volt az átadásoknál, mint a magyar középpályás (76,4, illetve 75%). Gera kétszer próbálkozott lövéssel, egy kaput is talált, s kulcspasszból is egyet osztott ki a mérkőzésen. Amiben egészen elképesztőt alkotott, az a védekezés: hétszer szerelte az ellenfeleket, háromszor szerzett labdát, két alkalommal blokkolt lövést.

Nagy Ádám is remek teljesítményt nyújtott a védekezésben, ő öt alkalommal szerelt, kétszer szerzett labdát – melyekből egyébként mindkét alkalommal kontrát építhetett a válogatott. A megbízhatóságból is leckét adhatna az idősebbeknek: magasan a meccs átlaga felett, 87,2%-os pontossággal passzolt.

Kleinheisler László a támadójátékot pörgette fel, háromszor vállalt lövést, ebből egy a kaput is eltalálta. A kiszolgálásban jeleskedett igazán: két kulcspassza, egy asszisztja volt a találkozón, mesés összjátékot mutatott be Szalaival. Három alkalommal is csak szabálytalanság árán tudták megállítani a brémait, aki remélhetőleg több játéklehetőséghez jut majd klubjánál az Eb után.

Mit csinált Szalai Ádám a gólján kívül?

Példának okáért védekezett, egyszer szerelt, egy alkalommal pedig lövést blokkolt az első gólt megszerző csatár. Persze a kapu előtt sem csupán egy alkalommal villant, háromszor kísérletezett lövéssel, ebből egy vezetést jelentett a magyaroknak, emellett egy kulcspasszra is jutott ideje. Háromszor próbálták szabálytalanul hatástalanítani, s több alkalommal is látható volt, milyen hasznos, amikor mozgásával leköti az osztrák védők figyelmét, s így térhez juttatja a társakat.

Például Dzsudzsák Balázst, aki szintén munkás mérkőzésen van túl, veszélyes lövésekkel riogatta Almert, háromszor is helyzethez juttatta passzaival valamelyik társát, emellett Szalaihoz hasonlóan ő is visszazárt, ha épp arra volt szükség: egyszer szerelt, egy alkalommal labdát csent az adogató ellenféltől. Amiben szokás szerint kiemelkedett, azok a beívelések voltak – ezen a téren a pontosságon még lehet mit javítani, hiszen nyolcból összesen kettő jutott el csapattárshoz, ugyanakkor összességében nem lehet panaszunk Dzsudzsák passzaira, 83%-ot ért el. Németh Krisztián e téren kissé gyengébben teljesített, 68%-kal passzolt. Egyszer próbálkozott lövéssel, mely kaput is talált, emellett egy kulcspassz is felkerült a neve mellé, s kétszer tette lóvá csellel az ellenfeleket, ami a támadójátékosok közül a legjobb eredmény. Emellett egyszer labdát is szerzett, egy alkalommal pedig tisztázott saját kapuja előterében. Egy beadást kísérelt meg, amit tökéletesen kivitelezett.

A cserék kapcsán a legfontosabb adatot mindenki jól tudja: Stieber Zoltán egy kaput eltaláló lövést, Priskin Tamás pedig egy gólpasszt tett a közösbe – utóbbi egyébként 100%-os pontossággal osztotta ki azt a nyolc passzt, amire ideje adódott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik