EB 2016

Hajrágólokkal verte az albánokat a házigazda – VIDEÓ

A csereként beállt Griezmann a 90. percben, míg Payet a ráadásban vette be az albánok kapuját. Franciaország készülhet a nyolcaddöntőre.

Európa-bajnokság, A-csoport, 2. forduló

Franciaország-Albánia 2-0 (0-0)
Marseille, Stade Vélodrome, 67 354 néző.
Játékvezető: Collum (skót)
Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Kante, Matuidi – Coman (Griezmann, 67.), Payet, Martial (Pogba, a szünetben) – Giroud (Gignac, 78.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Albánia: Berisha – Hysaj, Ajeti (Veseli, 84.), Mavraj, Agolli, – Kukeli (Xhaka, 74.), Lila (Roshi, 70.), Memushaj– Abrashi, Sadiku, Lenjani. Szövetségi kapitány: Gianni De Biasi
Gólszerzők: Griezmann (90.), Payet (95.)

Az állás:

1. Franciaország 6 pont (4-1)
2. Svájc 4 (2-1)
3. Románia 1 (2-3)
4. Albánia 0 (0-3)

Egyértelmű esélyesként lépett pályára szerda este Marseille-ben a házigazda francia válogatott, amelynek kezdőcsapatából hiányzott Paul Pogba és Antoine Griezmann. A csoportutolsó albánoknál a korábban kiállított Lorik Cana volt kénytelen kihagyni a mérkőzést.

Az Eb-k történetének 250. összecsapásán a 4. percig kellett várni az első komolyabb helyzetig, ekkora Payet jobboldali szabadrúgását Giroud bólintotta fölé. Viszonylag eseménytelen 40 perc következett, sok hibával és csúszkálással, az albánok a masszív védekezés mellett többször is átváltottak támadásba, míg a gallok kissé megilletődve focizgattak. A franciák sebességi fölénye látványosan kijött, de mindig vagy időben odaért egy védő, vagy az utolsó passzokba csúszott hiba, leginkább Payet pontrúgásai jelentettek veszélyt.

A 43. percben Evra fültövön rúgta Lilát a franciák tizenhatosának sarkánál, a szabadot Memushaj a bal sarok fölé lőtte. Gyenge első félidő után, füttyszó kíséretében sétáltak pihenőre a házigazdák. Az sem igazán vigasztalhatta őket, hogy a 20 éves és 2 napos Coman a legfiatalabb kezdő lett a francia válogatottban, aki nagy tornán pályára lépett.

A szünetben érkezett Pogba, a franciák pedig nagy elánnal nyitották a második játékrészt: két percen belül kétszer is komoly lehetőséget hoztak össze, majd nem sokkal később újfent sikerült megzavarniuk az albán védelmet. Az első kaput eltaláló lövést mégis Albánia hozta össze az 52. percben: Hysaj beadása a bevetődő játékosokról kapufára pattant. Percekkel később Pogba óriási ziccert hagyott ki az ötös sarkáról. A 67. percben Giroud üresen fejelhetett 7 méterről, de célt tévesztett, egy perccel később újra ő bólintott Evra beadása után, ekkor a kapufa mentette meg az albánokat.

Nagyon nyomtak a franciák az utolsó húsz percben, de ellenfelük szívósan, foggal-körömmel védekezett, ráadásul a szerencse is Albánia pártján állt. Az utolsó percekre elfogyott az albánok ereje, a franciák minden megmozdulásában benne volt a gól. Végül a csereként beállt Griezmann törte össze Albánia álmait: a 90. percben, az ötösről fejelt a hálóba.

https://www.youtube.com/watch?v=zv-y2X9Ga9c

A kegyelemdöfést Payet vitte be a 95. percben, tizenhárom méterről, védhetetlenül tekert a kapuba a széteső védők közül. A három pontnak Franciaország örülhetett, de a mutatott játéknak semmiképpen sem – a nyolcaddöntőben ennél sokkal többre lesz szükségük.

https://www.youtube.com/watch?v=V53G-J6dSnY

Olvasói sztorik