EB 2016

Portugália nagy meglepetésre nem bírt Izlanddal

Az 1-1-es döntetlennel Magyarország a csoport élén az első forduló után.

Európa-bajnokság, F-csoport, 1. forduló

Portugália – Izland 1-1 (1-0)
Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard, 38 742 néző. Játékvezető: Cakir (török)
Portugália: Rui Patrício – Vieirinha, Ricardo Carvalho, Pepe, Raphaël Guerreiro – Joao Mário (Quaresma, 76.), Danilo Pereira, Joao Moutinho (R. Sanches, 71.), André Gomes (Éder, 84.) – Nani, Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Izland: Halldórsson – Saevarsson, Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson (E. Bjarnason, 90.), Gunnarsson, G. Sigurdsson, B. Bjarnason – Sigthórsson (Finnbogason, 81.), Bödvarsson. Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck
Gólszerzők: Nani (32.), illetve Bjarnason (50.)

A keddi játéknap második összecsapásán a magyar válogatott következő két ellenfele csapott össze egymással. A mérkőzésen természetesen a kezdőben kapott helyet a háromszoros aranylabdás világsztár, Cristiano Ronaldo, így ismét joggal várhatták el tőle, hogy húzóembere legyen a portugáloknak. Az izlandiak teher nélkül játszhattak, hiszen az is egyfajta meglepetésnek számított, hogy kijutottak az Eb-re, esélyesnek nehezen lehetne nevezni őket. Viszont amely csapat maga mögé utasította a selejtezők során Hollandiát és Törökországot, azt hiba lenne leírni.

Az északiak előtt adódott az első lehetőség, méghozzá nem is kicsi: Gylfi Sigurdssonnak sikerült egyedül betörnie a tizenhatoson belülre, lövését azonban bravúrral védte Rui Patrício. Egy-két veszélytelenebb portugál kísérlet után a 21. percben Nani óriási ziccert hagyott ki, pedig remek labdát kapott Ronaldótól, fejesét viszont kitornázta Halldórsson. Ezután a Real Madrid sztárjának a percei következtek, de sem fejjel, sem pedig lábbal nem tudott betalálni Ronaldo. Nem úgy, mint Nani, aki a 31. percben André Gomes jobb oldali beadására érkezett jó ütemben, és közelről a rövidbe bombázta a labdát, 1-0. Az első félidőnek ez volt egyben az utolsó lényeges történése is, az izlandiak nem játszottak alárendelt szerepet, de a veszélyes helyzetekkel adósok maradtak.

Mindezt azonban rögtön bepótolták a második játékrészben, és már 5 perc elteltével egyenlítettek Lagerbäck focistái. Pepe és Vierinha helyezkedési hibáját sikerült kihasználnia Bjarnasonnak, aki hat méterről kapásból talált be, 1-1. Az ezt követő időszakban a portugálok beszorították az ellenfelüket, és folyamatosan próbálták nyomás alatt tartani az izlandi kaput. Nagy helyzetet a 71.percben láthattunk, ekkor Nani csúsztatott centikkel a kapufa mellé. Quaresma is jól szállt be a mérkőzésbe, de az ő segítségével sem tudták feltörni az izlandi védelmet a portugálok. Cristiano Ronaldo pedig a mai válogatott fellépésén sem volt jó formában, a hajrában óriási ziccerben fejelhetett, de nem jött össze neki a gól. De nem csak neki, hanem másik csapattársának sem, így óriási meglepetésre Izland elcsípett egy pontot a jóval esélyesebb ellenfelével szemben. Ez az eredmény a mi szempontunkból is jó, hiszen így Magyarország az első helyen egy forduló elteltével.

A Rangadó.hu szakértője, Csapó Károly, a Tatabánya egykori válogatott játékosa elemezte a mérkőzést:

– Meglepő volt számomra, hogy Izland ilyen agresszíven kezdte a mérkőzést, hiszen a harmadik percben már egy nagy gólszerzési lehetőséghez jutottak. Ezután azonban már nem az övék volt a meccs, Portugália teljesen átvette az irányítást. Izland talált egy szerencsés gólt, de az egyenlítés után is Ronaldóéknak állt a mérkőzés, ha kicsit pontosabbak, jobban koncentrálnak, ki is tudták volna használni a helyzeteiket. Túlkoncentrálták a támadásbefejezéseket, és sok hiba csúszott az utolsó passzaikba. A portugálok véleményem szerint megérdemelték volna a győzelmet, reméljük nem ellenünk fordul meg a szerencséjük.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!