EB 2016

Junuzovic: Király kultikus személyiség

Hosszabb interjú készült Kleinheisler László osztrák csapattársával.

A kedden 18 órakor kezdődő Ausztria-Magyarország mérkőzés előtt a laola1.at oldal hosszabb interjút készített az osztrák válogatott középpályásával, a Werder Bremennél futballozó Zlatko Junuzoviccsal. Ebben múltja és a magyar keret is szóba került.

– Mindenki izgul kicsit, feszült. Személy szerint én hosszú évek óta nem izgultam ennyire, legutóbb még fiatal koromban. Akár tapasztalt vagy, akár nem, egy ilyen tornán mindenki különös figyelemmel követ téged – mondta Junuzovic.

A lap felidézte a két csapat legutóbbi, 2006-os találkáját. Az akkori osztrák kezdő így nézett ki: Payer – Standfest, Stranzl, field Hofer, Pogatetz – Ivanschitz, Scharner, Aufhauser, Leitgeb – Kuljic, Junuzovic. A nevekre pillantva láthatjuk, hogy a tíz évvel ezelőtti együttesből mindössze Junuzovic maradt meg. Azt a találkozót egyébként Gera és Horváth András góljával mi nyertük 2-1-re.

– Akkoriban nagyon-nagyon fiatal voltam, nem egészen 19 éves. Fél évvel azt megelőzően debütáltam a válogatottban egy Kanada elleni találkozón még a Grazer AK játékosaként, később még az U20-as vb-n is játszottam. Mindez azonban nem volt elég ahhoz, hogy bekerüljek a 2008-as Európa-bajnoki keretbe. A magyarok elleni meccsre azonban emlékszem, remélem, most máshogy alakulnak a dolgok! – idézte fel a tíz esztendővel ezelőtti dolgokat Junuzovic, aki szerint az akkori és mostani keretük között ég és föld a különbség.

– Akkoriban sokkal rutinosabb játékosaink voltak kevesebb légióssal. Az, hogy a hazai rendezésű Eb-ről lemaradtam, keserű élmény volt. Klubom, a GAK nem sokkal azelőtt ment csődbe, átigazoltam az Austria Karntenbe, de nem tudtam bekerülni. Szerencsére most ezzel nem volt gond – nyilatkozta a 28 éves középpályás.

A laola1.at megjegyzi, nem Junuzovic az egyetlen, aki a tíz évvel ezelőtti mérkőzésről maradt, mivel kapuslegendánk, Király Gábor is pályára lépett akkor.

– Ő egyfajta kultikus személyiség. Mindig is követtem a pályafutását, már akkor is játszott a Bundesligában, amikor még nagyon fiatal voltam. Úgy tűnik, mintha örökké játszana a mackójában. Örülök, hogy még mindig itt van – mondta Királyról a Werder-játékos.

Az igazi kapcsolódási pont azonban Kleinheisler László, aki Junuzovic csapattársa Brémában.

– Rendkívül dinamikus játékos. Minden pillanatban száz százalékot nyújt, talán egy kissé túl vad. Óvatosnak kell lennünk vele, mert az ilyen típusú futballistáknak mindig problémásak. Sosem adja fel. Most biztosan különösen fel lesz tüzelve és motivált lesz – mondta az osztrák, aki Dzsudzsákra is kitért.

– Ő a kapitány és egyben a legjobb játékos is, több poszton is képes játszani, egyénileg is elképesztően képzett – nyilatkozta.

A lap felvetésére, miszerint a Junuzovic és Kleinheisler közötti Werderes szerep (előbbi vezér, utóbbi kiegészítő) szimbolikusan az osztrák és a magyar keret közti különbséget is jelenti, Junuzovic egyet nem értését fejezte ki.

– Talán több kezdőjátékosunk van nagyobb csapatoknál, de ez nem számít, mert ők is minőségi labdarúgók, ahogy azt már Kleinheislernél is elmondtam. Apróságok döntenek. Ezen a szinten ez már csak így van – mondta.

Olvasói sztorik