EB 2016

Ezt várja a világ az osztrák-magyartól

A nemzetközi sportlapok nem látják túl fényesen válogatottunk esélyeit.

A 18 órakor kezdődő találkozó nem csak az európai elitbe 44 év után visszatérő magyarok, vagy az Európa-bajnokságra történelmük során először kvalifikált osztrákok számára lesz érdekes, hanem a kontinens többi része is érdeklődve fogja nézni az egykor közös birodalmat alkotó szomszédvárak csatáját.

Ahogy az ESPNFC szakírója, Tomas Mortimer megjegyzi, az Ausztria-Magyarország összecsapás a világ második legtöbbször megrendezett válogatottak közötti labdarúgó-mérkőzése, csak Argentína és Uruguay találkozott egymással többször. Mortimer szerint bár mind a 137 eddigi összecsapás örökmérlege, mind a két gárda legutóbbi randevúja Magyarországnak kedvez, a mostani találkozón már egy pontszerzés is jelentős sikernek számítana Bernd Storck együttese számára.

Válogatottunkkal kapcsolatban szinte mindenhol megemlítik Király Gábor rekorddöntését, aki 40 évesen és 75 naposan az Eb-k történetének legidősebb pályára lépő játékosa lehet, illetve a selejtezők során 24 gólhelyzetet kialakító, ebben a statisztikában bármely más magyar játékost legalább 16-tal megelőző Dzsudzsák Balázs fontosságát is – bár a kicker.de kiemeli, a legértékesebb magyar kifejezetten gyenge szezont zárt a Bursaspornál. A Standard arra is felhívja a figyelmet, hogy minden bizonnyal a padról száll majd be, és 37 éves kora ellenére komoly veszélyt jelenthet Gera Zoltán, a jelenlegi válogatott gólrekordere.

A BBC megemlíti, hogy az Európa-bajnokságra kijutott válogatottak közül a magyar abszolválta a legrosszabb, plusz kettes gólkülönbséggel a selejtezőket, valamint kiemelik, hogy a válogatott 13 gólját tíz különböző játékos szerezte a sorozatban – sztárjátékos nélküli, de összeszokott csapatként jellemezik nemzeti tizenegyünket. A hírportál a sérülésekre kitérve megjegyzi, Lovrencsics kiesése nagy érvágás lehet legjobbjainknak, és hogy Kádár, illetve a remek formában lévő Németh játéka is kérdéses a találkozón.

Ausztriát mindenhol a torna sötét lovaként emlegetik, ami nem csoda, ha azt nézzük, hogy Marcel Koller együttese veretlenül, kilenc győzelemmel és egy döntetlennel jutott ki a kontinensviadalra – ennél csak a tízből tízet nyerő angolok voltak meggyőzőbbek. Megemlítik, hogy nem csak a magyarok várnak régóta egy nemzetközi szereplésre, hiszen Ausztria sem rendszeres résztvevője a nagy tornáknak, sőt, Európa-bajnokságra történelmük során most kvalifikáltak először – 2008-ban rendezőként automatikus résztvevői voltak a viadalnak.

A BBC leírja, a rossz emlékű 2008-as torna óta nagyot lépett előre a válogatott, folyamatosan fejlődve már a világranglista tizedik helyét foglalják el Alabáék, ugyanakkor a sikeres tétmeccsek mellett nem feledkeznek meg arról a tényről sem, hogy a barátságos meccseken közel sem volt meggyőző a csapat – a hollandok mellett a törököktől és Svájctól is kikaptak, valamint Máltát és Albániát is csak nagy nehézségek árán gyűrték le.

Ausztria játékoskeretével kapcsolatban a Kicker emeli ki, hogy 15-en is a német Bundesligákban játszanak, amivel több játékosuk szerepel a németeknél, mint magának Németországnak. A válogatott kulcsemberéről megoszlanak a vélekedések, egyesek szerint Alaba, mások szerint Arnautovic, megint mások szerint a selejtezőkben hét gólt szerző Marc Janko húzhatja maga után a csapatot.

A mérkőzéssel kapcsolatban Mortimer azt mondja, hogy Ausztriát nagyon érzékenyen érintené egy esetleges pontvesztés, a magyarok számára azonban inkább az ötlet nélküli, rossz játék jelentené a tragédiát, nem a puszta vereség. Több lapnál is a Dzsudzsák-Fusch párharcot tartják a mérkőzés kulcspárbajának, mint írják, a Leicester City védőjének nagyon kell figyelnie a szélsőre, emiatt a szokottnál kevesebbszer mehet előre segíteni a támadásokat – viszont ha jól látja el a feladatát, a magyarok játékából eltűnhet a kreativitás.

A Sporwetten magazin szerint a leggyengébb selejtezőcsoportban az északírek és a románok mögött harmadikként végző, a pótselejtezőben szerencsésen a norvégokat kapó magyaroknak szinte semmi esélyük, sima osztrák győzelem van készülőben, máshol azonban ennél óvatosabban fogalmaznak. Megemlítik, hogy bár eddig nem jött be a defenzív játék az Eb-n, talán a magyarok sikerre viszik a taktikát – azonban nagy összegben senki nem fogadna erre. A legtöbb helyen szűk, egygólos osztrák győzelmet várnak, idézve Koller csütörtöki szavait: „nem csak az időjárás van jó formában, hanem mi is.” Arról sehol nem írnak, hogy a nap azóta elbújt a felhők mögé, átadva a terepet az esőnek és a hidegnek Franciaország-szerte…

Olvasói sztorik