EB 2016

Király csúcsot dönthet az osztrákok ellen

Lothar Matthäus rekordját dönti meg rutinos kapusunk.

A magyar válogatott kedden 44 év után lép pályára ismét Európa-bajnokságon, ellenfele pedig Ausztria lesz, amellyel története során legtöbbször találkozott.

Amennyiben szerephez jut a nyugat-franciaországi Bordeaux-ban 18 órától sorra kerülő meccsen, csúcstartóvá válik a 40 éves Király Gábor: ő lesz a legidősebb játékos a kontinenstorna történetében. A Haladás kapusa éppen a korábbi magyar szövetségi kapitány, a német Lothar Matthäus rekordját adja át a múltnak, aki 39 évesen és 91 naposan szerepelt az Európa-bajnokságon. Érdekesség, hogy Király 1998-ban éppen Ausztria ellen debütált a nemzeti együttesben és első labdaérintésével hárította Toni Polster büntetőjét a végül 3-2-re megnyert bécsi találkozón.

Bernd Storck, a magyarok német szövetségi kapitánya igyekezett levenni a terhet tanítványairól, szerinte a portugálok mellett a selejtezőt veretlenül megvívó osztrákok is kiemelkednek a csoportból. Kollégája, a svájci Marcel Koller viszont versenyképesnek nevezte a magyar csapatot és kiemelte a kiváló védekezését.

Ami a felkészülést illeti, eredmények szempontjából egyik gárda sem hívta fel magára a figyelmet, a magyarok idén nyeretlenek maradtak mindhárom meccsükön és mindössze egyszer voltak eredményesek, igaz, nehéz ellenfelekkel küzdöttek meg. Márciusban a szintén Európa-bajnoki résztvevő horvátokkal játszottak 1-1-et úgy, hogy Dzsudzsák Balázs csapatkapitány szabadrúgásból egyenlített, majd májusban az Afrika-bajnok Elefántcsontpart ellen gól nélküli döntetlennel zártak, végül júniusban 2-0-ra alulmaradtak a világbajnok német csapat vendégeként.

Az osztrákok idei négy meccsükből kétszer kikaptak, a két győzelmük pedig Málta és az Európa-bajnoki újonc Albánia ellen született, utóbbi kettőt egyaránt 2-1-re múlták felül. Május végén a szigetország elleni, klagenfurti találkozón a vendégeknek több nagy lehetőségük is volt az újabb gólszerzésre a rendre bizonytalankodó hazai védelemnek köszönhetően. A kontinenstornán szintén érdekelt törökök és a meglepetésre lemaradó hollandok ugyanakkor túl nagy falatnak bizonyultak Ausztria számára.

A magyar csapatnál Kádár Tamás bokasérülést szenvedett a vasárnapi edzésen, amennyiben nem lesz bevethető, akkor őt a debreceni Korhut Mihály helyettesítheti balhátvédként. A térdét fájlaló LovrencsicsGergő biztosan nem játszik. Az osztrákoknál két támadó, Marc Janko és Marko Arnautovic küzd kisebb sérüléssel, de a hírek szerint csak előbbi játéka lehet kérdéses. Ezzel kapcsolatban Storck elmondta, szerinte az ellenfél szükség esetén megfelelően tudja pótolni az FC Basel csatárát, nem hiszi, hogy csapatának könnyebb dolga lenne, ha nem léphetne pályára kedden.

A magyar–osztrák párharc válogatott szinten örökrangadónak tekinthető, hiszen ez lesz a két együttes 137. összecsapása, ugyanakkor soha ilyen hosszú szünet nem volt még két találkozó között, mint most. Legutóbb közel tíz éve, 2006 augusztusában küzdött meg egymással a két csapat, akkor a magyarok 2-1-re nyertek Grazban.

Mostanáig az utolsó osztrák siker húsz éve, 1996-ban született, azóta két találkozó magyar győzelemmel, egy pedig döntetlennel zárult. A 136 mérkőzésből mindössze kettőt rendeztek semleges helyszínen: az 1912-es stockholmi olimpia döntőjében a magyarok, az 1934-es olaszországi világbajnokság bolognai negyeddöntőjében pedig az osztrákok nyertek.

A magyar–osztrák meccs kedden 18 órakor a francia Clément Turpin sípjelére kezdődik Bordeaux-ban.

Ronaldóék ellen mutatkoznak be az izlandiak.

Az Európa-bajnokság selejtezősorozatának egyik legnagyobb meglepetését az izlandi csapat szolgáltatta a kijutásával, az északi együttes a csoportkörben elsőként a portugálok ellen bizonyíthatja be, hogy megérdemelten utazhatott Franciaországba.

Izland – amely története első nagy tornáján vesz részt – a kvalifikáció során a többi között a hollandok oda-vissza legyőzésével biztosította helyét a kontinensviadalon, ahol a magyarokkal, az osztrákokkal és a portugálokkal szerepel azonos csoportban.

Kedden 21 órától a legutóbbi Európa-bajnokságon elődöntős portugálokkal találkozik az izlandi csapat, a két együttes először a 2012-es kontinenstorna selejtezősorozatában került össze egymással. Reykjavikban 3-1-re, Portóban 5-3-ra nyertek a portugálok. Előbbi mérkőzésen Cristiano Ronaldo, utóbbin pedig Nani játszotta a főszerepet, a portugálok két sztárjátékosa ezúttal is ott lesz a gyepen.

A portugáloknál természetesen továbbra is az a legnagyobb kérdés, hogy a háromszoros aranylabdás Ronaldo milyen formában játszik. A Real Madrid 31 éves sztárja 14 Európa-bajnoki mérkőzéssel a háta mögött indul harcba, és már csak két meccsre van attól – a spanyol Iker Casillasszal egyetemben –, hogy beérje az örökrangsorban a francia Lillian Thuramot és a holland Edwin van der Sart.

Szombaton a csoport második fordulójában az izlandiak majd a magyarokkal, a portugálok pedig az osztrákokkal találkoznak.

F-csoport, 1. forduló, kedd:

Ausztria–Magyarország

Bordeaux, 18 óra. Játékvezető: Clément Turpin (francia)

Az osztrák válogatott várható kezdőcsapata: Robert Almer – Florian Klein, Aleksandar Dragovic, Martin Hinteregger, Christian Fuchs – Stefan Ilsanker, David Alaba – Julian Baumgartlinger, Zlatko Junuzovic, Martin Harnik – Marko Arnautovic

A magyar válogatott várható kezdőcsapata: Király Gábor – Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Nagy Ádám – Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Németh Krisztián – Szalai Ádám

Portugália–Izland, St. Étienne, 21 óra

Olvasói sztorik