EB 2016

Kései Pique-góllal verte a címvédő Csehországot

A Petr Cech által irányított cseh védelem nem bírta ki a spanyolok nyomását.
Európa-bajnokság, D-csoport, 1. forduló
Spanyolország-Csehország 1-0 (0-0)
Toulouse, 29 400 néző. Játékvezető: Marciniak (lengyel)
Spanyolország: De Gea – Juanfran, Ramos, Pique, Alba – Busquets, Iniesta, Fábregas (Thiago Alcántara, 70.) – Nolito (Pedro, 82.), Silva, Morata (Aduriz, 62.). Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
Csehország: Cech – Kaderábek, Sivok, Hubník, Limbersky – Plasil, Darida – Gebre Selassie (Sural, 86.), Rosicky (Pavelka, 88.), Krejcí – Necid (Lafata, 75). Szövetségi kapitány: Pavel Vrba.
Gólszerző: Pique (87.)

A D-csoportban szereplő címvédő Spanyolország és Csehország ütközete nyitotta az Európa-bajnokság hétfői játéknapját. Ellentétes előjelekkel várták az összecsapást a felek: a spanyolok, bár utolsó felkészülési meccsükön kikaptak Grúziától, előtte 11 találkozón át veretlenek maradtak, a csehek azonban legutóbbi hat találkozójukon csak kétszer hagyták el győztesen a pályát. Pavel Vrba együttesének védelme ráadásul igencsak zavarba hozható, az Eb 24 csapatos mezőnyéből messze ők kapták a legtöbb gólt a selejtezők során – még hihetetlenebb statisztika, hogy elmúlt 22 mérkőzéséből mindössze egyet, a Málta ellenit úszta meg kapott gól nélkül a gárda.

A mérkőzés első részében ebből mindenesetre nem sok érződött, a spanyolok fölényben játszottak, de a cseh védelem remekül mozgott, így a címvédők sok veszélyesnek tűnő támadása halt el lesen. Az első komolyabb lehetőség negyed óra elteltével alakult ki, a századik válogatott mérkőzését játszó David Silva adott középre, Morata pedig remekül érkezett, de Cech fogta a lövést. A 29. percben ismét a Juventus csatára próbálkozott, Cech itt már bravúrral hárított, majd később Jordi Alba és Silva próbálkozásánál is a helyén volt a csehek hálóőre. A játékrész hajrájában egy cseh helyzetet is feljegyezhettünk, de Necid lövését könnyedén fogta a szexbotránya ellenére kezdőként szereplő De Gea.

A szünet után tempót váltottak a csapatok, egy beadást követően már a 46. percben gólveszély alakult ki, a Hubník lábán irányt változtató labda a kapufán csattant. A szöglet után Nolito és Sergio Ramos is helyzetbe került, de Sivok mindkét alkalommal menteni tudott. A túloldalon Krejcí szabadrúgása és beadásai után alakultak ki veszélyes helyzetek, de a spanyol védelem a helyén volt, Selassie fejesénél pedig Fabregas mentett óriásit a gólvonalról.

A mérkőzés hajrájára teljesen beszorították Csehországot a spanyolok, de hiába láttak többen is gólt David Silva csavarásánál vagy Aduriz ollózásánál, mindkét lövés elkerülte a kaput. Aduriz fejjel sem talált célt, a 80. percben pedig Hubník a találkozó legnagyobb mentését bemutatva varázsolta le a labdát a ziccerben kilépő Thiago lábáról. A spanyol fölény ellenére már-már elkönyvelhették a felek a döntetlent, amikor a 87. percben Iniesta beadása találta meg Pique-t, aki a hálóba fejelt, eldöntve ezzel a találkozót. A hosszabbításban Darida még egyenlíthetett volna, de De Gea fogta a lövését, Spanyolország így először nyerte meg nyitómeccsét egy nemzetközi tornán Del Bosque irányítása alatt.

Olvasói sztorik