EB 2016

Ki más lett volna a Wales-Szlovákia meccs embere, mint Gareth Bale

A WhoScored-értékelésekből szemezgettünk.

Wales története első Európa-bajnoki mérkőzését játszotta Szlovákia ellen és alighanem éppen ilyen kezdésről álmodtak: győzelmükkel rendkívül előnyös helyzetbe kerültek a csoportban. A mérkőzés legjobbja a WhoScored értékelésekkel foglalkozó portál szerint csakis Gareth Bale lehetett.

A Real sztárja nem kiemelkedően sokszor, mindössze 42-szer érintett labdát, de mind az 5 lövése kaput talált – az egyikből gól is lett -, nyert 4 légi párbajt, csak kétszer vesztett labdát és háromszor ért hozzá rosszul. Ezzel szemben 1 szerelése és 2 tisztázása akadt, 26 passzából 16 volt pontos, 2 hosszú labdájából 1, valamint egyetlen indítását is sikerült véghez vinnie. 8,4-gyel zárt.

Mögötte az a Ben Davies végzett (7,7), aki gyakorlatilag meccset mentett csapata számára: Hamsík parádés szólója után a gólvonal előtt kevéssel csúszott be és blokkolt egy, az üres kapuba tartó lövést. 58 labdaérintése mellett 1 kulcspassz, 2 szerelés, 6 (!) labdaszerzés, 1 tisztázás, 15 hosszú passz (ebből 7 sikeres) és 77,1%-os passzhatékonyság áll a neve mellett.

A csapat leggyengébb teljesítménye a kapus Danny Wardé (6,3), akinek 27 hosszú átadásából mindössze 7 ért célt, 31%-kal passzolt összességében és sokat nem tett hozzá a győzelemhez.

A másik oldalt is a legnagyobb csillag, Marek Hamsík lett a legjobb (7,5). Rengeteget keresték a társak, 87-szer ért labdához, 3 lövése és 1 kulcspassza volt, megcsinált 3 cselt, 3-szor vesztette el a játékszert, 5 szerelés és 3 labdaszerzés jelzi: hátul is odatette magát a 66 passzát 87,9%-kal végrehajtó Napoli-játékos.

A legrosszabb játékos címet még úgy sem a kapus Kozacík kapta, hogy Gareth Bale gólját igencsak elnézte. A középcsatár Michal Duris ugyanis elképesztően súlytalan volt (5,8), mindössze 1 légipárbajt nyert, 1 lövése volt és csak 18-szor tudott labdához érni. 2-szer lesre futott, 1-szer elvesztette, 6 alkalommal pedig egész egyszerűen rosszul ért hozzá, ráadásul 4-szer szabálytalankodott. Csak 9 passza akadt, amiből 7 lett jó.

Olvasói sztorik