EB 2016

EURO 2016: Tíz huligán bíróság előtt Marseille-ben, nincs köztük orosz

A rendőröknek egyet sem sikerült előállítaniuk...

Tíz szurkolónak kell hétfőn bíróság elé állnia azok közül, akik a szombati angol–orosz Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt randalíroztak és verekedtek Marseille-ben, de a rendőröknek egyet sem sikerült előállítaniuk a 150 „szélsőségesen edzett és erőszakos” orosz huligán közül, akik részt vettek a „városi gerillaharcban” – közölte hétfőn a marseille-i ügyészség.

Csütörtök óta húsz embert állítottak elő a dél-franciaországi városban, közülük hat brit, egy osztrák és három francia állampolgár áll bíróság elé a rendőrök és a többi szurkoló elleni erőszak miatt.

Brice Robin marseille-i főügyész elmondta, hogy a vádhatóság indítványozza valamennyiük elzárását, a francia vádlottak számára a stadionokból való kitiltást, a többieknek pedig az országból való kiutasítását.

Az Európa-bajnokság első fordulójából öt meccs kapott kiemelt rendőri védelmet a huligánok miatt, köztük az Anglia-Oroszország találkozó is. Ennek ellenére egyetlen orosz huligánt sem tudtak letartóztatni a rendőrök – ismerte el az ügyész.

„Nagyon gyors és erőszakos akciókra voltak felkészülve, és kijátszották a rendőri ellenőrzést azzal, hogy nem repülőgéppel érkeztek Marseille-be” – hívta fel a figyelmet az ügyész.

Az oroszok többsége Olaszországból vagy más szomszédos országokból gépkocsival érkezett Franciaországba. A prefektúra csak két oroszt utasított ki a Franciaországból azonnali hatállyal, de ők kevésbé súlyos cselekményeket követtek el.

Az ügyész szerint ugyanakkor az elmúlt három napban nem volt hiba a rendőrség munkájában. „Ez egy nagyon nehéz városi gerillaharc” – fogalmazott.

A rendőrség megkezdte a térfigyelő kamerák felvételeinek tanulmányozását a többi elkövető azonosítására – jelezte az ügyész, aki azt is elmondta, hogy Nagy-Britannia és Oroszország teljesen együttműködik a nyomozásban.

A péntek és szombat esti incidensekben 35-en sérültek meg a városközpontban, szinte mindannyian brit szurkolók. Négyük állapota súlyos, egy angolnak az állapota pedig – akit egy vasrúddal vertek fejbe – kritikus, de már stabilizálódott.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy országszerte 116 embert állítottak elő a mérkőzések előtt randalírozók közül, közülük 63-at vettek őrizetbe. Három külföldit már kiutasítottak, öt további külföldinek megtiltották az országba való belépést.

Olvasói sztorik