EB 2016

Két megingás jelentette Belgium vesztét

Az olasz védelem jól állta a belga rohamokat a 2-0-s meccsen.
Európa-bajnokság, E-csoport, 1. forduló
Belgium-Olaszország 0-2 (0-1)
Lyon, 55 408 néző. Játékvezető: Clattenburg (angol)
Belgium: Courtois – Ciman (Carrasco, 74.), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Witsel, Nainggolan (Mertens, 62.) – Fellaini, De Bruyne, Hazard – R. Lukaku (Origi, 73.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini – Candreva, Parolo, De Rossi (T. Motta, 78.), Giaccherini, Darmian (De Sciglio, 59.) – Éder (Immobile, 75.), Pellé. Szövetségi kapitány: Antonio Conte
Gólszerzők: Giaccherini (32.), Pellé (90.)

Az E-csoportban Belgium és Olaszország csapott össze az Európa-bajnokság hétfő esti rangadóján. Nem annyira meglepő, hogy a kontinenstorna történetében az olaszok játszották a legtöbb gól nélküli mérkőzést, ugyanakkor a két csapat közelmúltbeli találkozói gólgazdag találkozót ígértek: az elmúlt öt találkozásuk alkalmával 18 gólt szerzett a két válogatott.

A mérkőzés alaphangját egy távoli Nainggolan lövés adta meg a 10. percben, amit Buffon vetődve ütött szögletre, hiszen ezt követően De Bruyne, Witsel, a túloldalon pedig Pellé is a tizenhatoson kívülről próbálkozott – igaz, kaput ők nem találtak. Gólt hozott azonban egy közeli kísérlet: Bonucci saját térfele közepéről ívelt előre, Alderweireld aláfutott a labdának, Giaccherini pedig köszönte szépen, és értékesítette a ziccert (0-1). Az olaszok felpörögtek a vezetéstől, pár percen belül többször is megszerezhették volna a második gólt, de Candreva kísérleténél Courtois védett, Parolo szemfüles átadásából pedig Pellé öt méterről a gyakorlatilag üresen tátongó kapu mellé fejelt.

A második félidő óriási belga helyzettel indult, egy kontra során De Bruyne remek ütemben tálalt a teljesen üresen lévő Lukaku elé, a csatár azonban Buffon és a kapu mellett is elemelte a labdát. Rögtön ezután az olaszok is megvillantak, Pellé fejese ezúttal kaput talált, de Courtois óriási bravúrral megmentette csapatát a góltól. A gyors helyzetváltás után leült a mérkőzés, a belgák nem igazán tudtak mit kezdeni a betömörülő olasz védelemmel, távoli próbálkozásaik vagy elakadtak, vagy kapu mellé szálltak.

A hajrában a csereként beálló Origi veszélyeztetett még, de fejese pár centivel a kapu felett hagyta el a játékteret, a túloldalon pedig Courtois védett ismét, ezúttal Immobile bombájánál. A mérkőzés utolsó belga helyzetét Fellaini és Origi ügyetlenkedte el, miután egyikük sem tudta lekezelni De Bruyne beadását. Az utolsó percben aztán létszámfölényt alakítottak ki az olaszok a fellazuló belga védelem ellen, Candreva okos passza után pedig Pellé eldöntötte a találkozót.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Haladás és a Zalaegerszeg egykori válogatott hátvédje azt mondta: az utóbbi tíz évben nem látott ilyen jól játszó olasz válogatottat.

„Ha nyertek, akkor is unalomba fulladt a meccs, mert csak a védekezéssel törődtek, ma viszont kimondottan jól futballoztak. Eddig a német–ukránt tartottam a legjobb mérkőzésnek a tornán, de ez most talán megelőzte. Hozzáteszem, nagyon kevés olyan meccs van, amit egyértelműen dicsérni lehet, sok az agyontaktikázott találkozó. A csapatok elsősorban el akarják kerülni, hogy gólt kapjanak, az másodlagosnak számít, hogy lőjenek.

Érdekes volt az első gól volt, mert Bonucci indításánál nagyot hibázott a belga középhátvéd, jobban hátrálnia kellett volna, de csak akkor vette észre, hogy futnia kellene, amikor Giaccherini már helyzetbe került. Előtte és utána is voltak szép támadásvezetéseik az olaszoknak, és volt jó néhány olyan szituáció, amelyben nem segítettek egymásnak a belga védők.

A belgák aranygenerációját legyőzte az olaszok – jóindulattal – bronzgenerációja.

Lukaku nagyon statikus, technikailag eléggé képzetlen, ezen a meccsen nem jött be a szerepeltetése. A túloldalon Pellé fejese kétszer is mellé ment, de a harmadik nagy helyzete végül gólt hozott. Az olaszok egy-két védekezési megoldását lehetett látni az elképesztő rutint, ugyanakkor a belgákat sem szabad leírni, kimondottan jó csapatnak tűnt számomra, amelynek azonban nem jött be semmi.

Nagyon jó, kimondottan látványos, izgalmas, jó iramú meccs volt!” – tette hozzá Kereki Zoltán.

https://www.youtube.com/watch?v=OE05OLPpJtg

Olvasói sztorik