EB 2016

Az oroszok szerint a magyar szurkolók is bunyózni fognak

Az „aktív fanatikusok” Európa-bajnokságának Oroszország a favoritja.

Az úgynevezett „aktív (futball)fanatikusok” alternatív Európa-bajnokságot vívnak Franciaországban, amelynek Oroszország az egyértelmű favoritja, ám azok, akik a marseille-i stadionban az angolokra támadtak, talán végzetes hibát követtek le, mert az UEFA kizárhatja az általuk támogatott válogatottat a tornáról – írta hétfőn online kiadásában a Komszomolszkaja Pravda (KP) című orosz bulvárlap.

A KP szerint ezen a bajnokságon, ahol nincsenek pontok, gólok és másodpercek, lengyel, magyar, horvát és északír „harcosok” is küzdenek az elsőségért, ezért állandóan lesznek verekedések. Az összecsapásokról nem mindig számol be a sajtó, mert azok gyakran a városokon kívül, előre megbeszélt helyszíneken zajlanak le, de a csoportok némelyike olykor demonstratív akciókat hajt végre – ezúttal ezt az orosz „aktív fanatikusok” tették meg.

„Ez előrelátható volt. Az összeütközések elkerülhetetlenségéről mindenki tudott, akinek ismerős az oroszországi aktív futballfanatizmus. Előre lehetett tudni, hogy látványos akciók készülnek. Csak a marseille-i rendőrség nem értette, hogy mi történik és hogy ez mit jelent” – írta a lap.

A KP fogalommagyarázata szerint az aktív fanatikusok, más néven huligánok abban különböznek az ultráktól, hogy nem a csapatuk látványos és hangos biztatásával foglalkoznak a lelátón. Számukra az ultra elnevezés sértő.

Az egyszerű szurkolóktól, akiket ők kuzmics gúnynéven emlegetnek, abban térnek el, hogy nem vesznek részt a hivatalosan szervezett utakon, nem viszik magukkal a feleségüket vagy a szeretőjüket, nem vásárolgatnak és nem vesznek részt kulturális programokon, nem söröznek be a mérkőzés előtt, és nem vonulnak a meccs előtt a válogatott mezében, az ország nevét skandálva.

Az aktív fanatikus akcióra kész, kigyúrt, fiatal, utcai összecsapásokban megedződött harcos. Többnyire sortot, kényelmes sportcipőt és márkajelzés nélküli pólót visel. Összecsapás előtt nem iszik alkoholt.

A lap szerint Marseille-ben az első nagyobb összecsapások pénteken a város főterét a hagyományaikhoz híven elfoglaló és ott alkoholizáló-hangoskodó angol szurkolók, valamint a helyi „arabok” között kezdődtek. Utóbbiak provokálták és megpróbálták a sikátorokba becsalogatni az idegeneket. A verekedésnek a rendőrség masszív beavatkozása vetett véget.

A különböző becslések szerint 70-250 fős, közös balhéra készülő orosz aktív fanatikus csoport a KP cikke szerint szombaton verődött össze a francia nagyvárosban. Közülük mintegy 25-en kemény ökölcsapásokkal megfutamították a régi kikötőben erősen italozó angolokat, a földön fekvőket pedig kegyetlenül megrugdosták. A verekedés a város más részeire is átterjedt, a rendőrség beavatkozásáig. A stadionba a többi orosz szurkolókkal együtt bevonuló aktív fanatikusok a felvételek tanúsága szerint az angoloktól elragadott nemzeti jelképeket vittek magukkal.

Az orosz egyenlítőgól és a mérkőzés lefújása után több tucatnyi orosz fanatikus tört be az angol szektorba és elkezdet kiűzni onnan az angol szurkolókat. A lap szerint köreikben a legnagyobb sikk az ellentábor lelátójának elfoglalása. A KP megállapította: nagyon úgy tűnt, hogy előre eltervelt akció történt.

„Ez az orosz fanatikusok fő, és lehet, hogy végzetes hibája” – állapította meg a lap.

Kiderült, hogy az UEFA rendfenntartói nem tudnak megfékezni egy efféle agressziót, hogy a névre szóló jegyek és a videomegfigyelés rendszere nem működik.

„Az UEFA-nak egyetlen lehetősége maradt: az, hogy a csapatot, amelynek ilyen nyugtalan szurkolói vannak, kizárja a bajnokságaiból” – vélekedett a KP.

A lap ugyanakkor kitért arra is, hogy a brit huligánok sem viselkedtek igaz gentleman módjára. A KP Martin McIntire brit újságíró Twitter-bejegyzésére hivatkozott, amely szerint angol fanatikusok sarokba szorítottak egy oroszt, és a szeme láttára az orosz zászlóba törölték bele pőre ülepüket.

A közösségi médiában megjelent provokatív bejegyzések közül több, amelyet összefüggésbe hoztak a stadionbeli verekedés kirobbanásával, utóbb hamisnak bizonyult.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!