EB 2016

Mustafi és Schweinsteiger szállította a német győzelmet

A németek kétgólos győzelmet arattak Ukrajna ellen a C-csoportban.
Európa-bajnokság, C-csoport, 1. forduló
Németország-Ukrajna 2-0 (1-0)
Lille, Stade Pierre Mauroy. Játékvezető: M. Atkinson (angol)
Németország: Neuer – Höwedes, J. Boateng, Mustafi, Hector – Khedira, Kroos – Th. Müller, Draxler (Schürrle, 78.), Özil – Götze (Schweinsteiger, 90.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw.
Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Szidorcsuk, Sztepanenko – Jarmolenko, Kovalenko (Zincsenko, 73.), Konopljanka – Zozulja (Szeleznyov, 66.). Szövetségi kapitány: Mihajlo Fomenko.
Gólszerző: Mustafi (19.), Schweinsteiger (92.)

A vasárnapi játéknap utolsó mérkőzésén a C-csoportban a világbajnok Németország együttese csapott össze Ukrajnával. Világ- és Európa-bajnokságon még sohasem mérte össze erejét a két csapat, a felek ez idáig mindössze ötször játszottak egymással. A mérleg nyelve a párharcban veretlen Németország felé billen, két győzelem mellett háromszor döntetlenre végzett. Ezen összecsapás előtt is a Nationalelf számított esélyesnek annak ellenére, hogy a legutóbbi hét meccsükből négyet elveszítettek Müllerék.

Ennek megfelelően máris egy Draxler-helyzet volt az első említésre méltó momentum a 4.percben, de a támadó nem találta el a kaput tíz méterről. Alig néhány másodperccel később Neuernek is nyújtóznia kellett, Konopljanka bal felsőbe tartó lövését tornázta ki a kapus. A 19. percben megszerezték a vezetést a németek: Kroos tekert be jobb oldalról egy szabadrúgást, középen pedig Mustafi érkezett, és a jobb felsőbe fejelt, 1-0. Nyolc percre rá ismét Neuernek kellett bravúrt bemutatnia, miután Konopljanka szögletét követően Hacseridi fejelt kapura. Nem unatkozhattak a nézők, színvonalas játékot mutattak be a felek. A 29. percben Khedira tört kapura óriási ziccerben, de az öt méterről leadott lövését Pjatov hárította. A félidő vége előtt hat perccel majdnem egyenlítettek az ukránok: Jarmolenko emelt 12-ről a hosszú sarok felé, Konopljankának már majdnem sikerült a kapuba sodornia a labdát, de Boateng óriási mentést hajtott végre, és megakadályozta a gólt. A szünetre egygólos előnnyel vonulhattak be Neuerék.

A második játékrész langyosabban kezdődött, az 57. percben Rakickij szabadrúgása tartott veszélyesen kapura, Neuer szögletre mentett. Nem sokkal később Khedira unalmában rápörkölt a kapura egy életerős lövést, a veterán Pjatov eszén azonban nem tudott túljárni. Az iramra összességében ekkor sem lehetett panasz, de az első 45 perchez képest kevesebb helyzetet láthattak a nézők. Draxlernek majdnem össze jött a gól a 69. percben, azonban Hector beadásából nem tudott gólt fejelni öt méterről. A 87. percben Özil eldönthette volna végérvényesen a találkozót, a nagy helyzetet azonban nem tudta gólra váltani az Arsenal középpályása. Ami nem sikerült neki, az összejött a rutinos Scweinsteigernek, aki a hosszabbításban egy kontra végén betalált, és kialakította a végeredményt, 2-0.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott klasszisa elemezte:

– A várakozásoknak megfelelő eredmény született. Az ukránoknak főleg az első félidőben akadtak gólszerzési lehetőségei, de én még ennél is bátrabb játékot vártam tőlük. A németek magabiztosak voltak, az ellenfelük mintha tartott is volna egy kicsit a világbajnoktól. A második játékrészben már nagyobb volt a különbség a két együttes között, hiszen a németeknek feljavult a védekezésük, és így kevésszer értek fel a támadózónába a sárga mezes játékosok. Maximálisan megérdemelten nyerték meg Löwék a meccset. Özil nagyon jól összeszedte a csapat játékát, jól irányította a brigádot, kiemelném a teljesítményét. Mellette még Khedira volt az, aki extrát nyújtott, ő mind védekezésben, mind támadásban fontos szereplője volt a válogatottjának. Götzétől viszont sokkal többet vártam volna, kevés veszélyt okozott, belefásult a meccsbe.

Olvasói sztorik