EB 2016

Gyenge színvonalú meccsen szerezte meg a három pontot Lengyelország

Az északírek a 70. percben lőttek először kapura.
Európa-bajnokság, C-csoport, 1. forduló
Lengyelország-Észak-Írország 1-0 (0-0)
Nice, Stade de Nice. Játékvezető: Hategan (román)
Lengyelország: Szczesny – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Maczynski (Jodlowietz, 78.), Krychowiak, Blaszczykowski (Grosicki, 80.), Kapustka (Peszko, 88.) – Milik, Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka.
Észak-Írország: McGovern – McLaughlin, McAuley (Washington, 66.), Cathcart, Evans – Ferguson, McNair (Dallas, a szünetben), Baird (Ward, 76.), S. Davis, Norwood – Lafferty. Szövetségi kapitány: Michael O’Neill.
Gólszerző: Milik (51.)

A 33 góllal a selejtezők legeredményesebb csapataként záró Lengyelország és a huszonnégyes mezőny leghosszabb, tizenkét mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatával rendelkező Észak-Írország csapott össze az Európa-bajnokság C csoportjának nyitómérkőzésén.

Az első percektől érezhető volt, hogy az északíreknek tökéletes eredmény lenne a 0-0, a játékrészben csak elvétve jöttek át a félpályán, ellenben folyamatosan hat-nyolc játékossal védekeztek. A lengyel támadók nem is igen tudtak mit kezdeni a betömörülő szigetországiakkal, az első valamirevaló helyzetre ezért egészen a 31. percig kellett várni: Piszczek beadása után Milik cselezte magát tisztára, de rosszul találta el a labdát, és óriási helyzetben nem talált kaput. Pár perccel később a hetedik lengyel szögletet követő Kapustka-bombánál már McGovern bravúrjára is szükség volt a gól nélküli eredmény megtartásához.

A második félidő elején azonban már az északír kapus is tehetetlen volt, Blaszczykowski beadása után Milik megszerezte a vezetést Lengyelországnak – ezzel egyébként a 22 éves támadó lett az ország legfiatalabb Eb-gólszerzője. Davisék a kapott gól után sem pörögtek fel igazán, a játék képe mindössze annyit változott, hogy már a lengyeleknek sem volt sürgős a dolog. A cserékkel kicsit feljavult az északírek játéka, a 70. percben az első kapura lövésük is megérkezett, a meccs hajrájához közelítve pedig Washington és Lafferty is megtette ugyanezt, de igazán veszélyes helyzetet továbbra sem tudtak kialakítani a szigetországiak.

A mérkőzés utolsó perceiben a lengyelek részéről Milik, majd egy távoli bombát eleresztve Krychowiak veszélyeztetett, a túloldalon pedig egy szabadrúgás-figura után Davis előtt adódott lehetőség, de lyukat rúgott, így 1-0 maradt a vége.

https://www.youtube.com/watch?v=QSZW28LUKVk

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik