EB 2016

Ki jut át a német középpályán?

A szakértő szerint a Nationalelf védelme ugyan nem betonbiztos, de az ellenfelek el sem jutnak odáig.

A német válogatott a fogadóirodák szerint ugyan nem a legesélyesebb a tornagyőzelemre – a házigazda franciák véleményük szerint hajszállal erősebbnek tűnnek –, de száz embert megkérdezve a többség alighanem minimum a döntőbe várná őket. Nincs ezzel másképp a német foci szakértője, a DigiSport szerkesztője, Edvi László sem.

– Nálam az Eb első számú esélyesei egyértelműen a németek. A nevek, a csapatjáték, a tapasztalat, a szövetségi kapitány személye, minden mellettük szól – mondta Edvi, majd hozzátette, Löw fantasztikusan újítja meg időről időre a keretet, most sem történt másképp.

– Ennek némileg persze ellentmond a szlovákok elleni vereség, de ők igazi „tornacsapat”, tét nélküli meccseikből semmiféle következtetést nem lehet levonni. Amikor ennél sokkal rosszabb keretük volt, akkor is ott voltak a végelszámolásnál. Vegyük csak az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságot. A mostaninál sokkal gyengébbek voltak, mégis a döntőig meneteltek – emlékezett vissza Edvi, aki szerint igazi kapusa csak egy van a németeknek, de az a világ legjobbja.

– Se ter Stegen, se Leno nem lenne alkalmas ilyen célok elérésére, de Neuer nemcsak extraklasszis, hanem vasból is van. Soha nem sérült – értékelt a szakértő, ám megjegyezte, azért a Nationalelfnek is van gyengepontja.

– Ami miatt aggódhatnak, az a védelem. A válogatottságot lemondó Lahmot nem lehet pótolni. Kimmich vagy Höwedes kerülhet a jobbhátvéd posztjára vészmegoldásként. Itt sebezhetőek, de a középpálya annyira „brutális”, hogy az ellenfelek egész egyszerűen nem jutnak át. Talán még a spanyolok se – mondta Edvi, aki csak úgy tudja elképzelni a németek kiesését, ha pontrúgásból kapnak egy gólt és aztán nem tudják áttörni a védőfalat.

Németország nem csak kezdő tizenegyében tudhat magáénak hihetetlen labdarúgókat, de mély a kerete is.

– Gyakorlatilag két sort is felküldhetnének. Kroos, Schweinsteiger, Khedira tud védekezni, elől pedig úgy állnak, hogy Draxler talán pályára sem fog kerülni. Már Brazíliában is epizodista volt csak, pedig a világ talán minden más együttesében kezdő lehetne. Mindenki Reust siratja, pedig ő is van annyira jó. Schweinsteigerre visszatérve, a játéka azért is lenne kiemelkedően fontos, mert pihent, hiszen szinte a teljes szezont kihagyta kisebb-nagyobb sérülésekkel. Fontos, hogy a középpálya akár átlőni is tud, a Bayern München három éven keresztül ezen vérzett el.

– A támadósor manapság minden csapat esetében a középpályából fakad, náluk is így van. Klasszikus, jó korban lévő középcsatáruk ugyan nincs – Müller és Schürrle nem ez a típus, Gomez és Podolski pedig már túl van a zeniten –, de ez nem jelent majd gondot. Podolski egyébként 2006-ban, a Svédország elleni vb-nyolcaddöntőn érte el pályafutása csúcsát. Az imént említettek közül Gomez lesz a legéhesebb a sikerre, hiszen a 2014-es keretből ő kimaradt. Tipikusan az a játékos, akinek bármelyik testrészéről bepattan a labda, olyan, mint Gerd Müller vagy Miroslav Klose – mondta el a DigiSport szerkesztője. Talán meglepő, de szerinte tizenegyespárbajt akár veszíthet is a Nationalelf.

– Ne feledjük, a keret nagyjából fele nem német származású, a tizenegyespárbajhoz pedig épp az ő idegeik kellettek. Egyébként érdekesség, hogy Löw nagyon szereti „szívatni” a Leverkusen-játékosokat. Leno az elmúlt években csúcsformában védett, de nem vitte ki a vébére sem, most pedig, hogy gyengébb szezont zárt, ott lesz. Kissling évekig húzóember volt, halomszámra lőtte a gólokat, de a válogatottba sosem tudta beverekedni magát. Most Bellarabi maradt ki, aki a vébé-győzelem óta bukdácsoló német válogatottban talán egyes egyedül nyújtott konzisztens teljesítményt. Számomra egyedül az ő kihagyása meglepetés.

A német válogatott negyedik Eb-sikerére készül, és a kereteket tekintve esélyei talán jobbak, mint három eddigi győzelme alkalmával.

– Sajnos az 1972-es Eb-t már láttam. Akkor a keretük nem volt kiemelkedő, csak a kezdő tizenegy. Az az Uli Hoeness, Jupp Heynckes, Gerd Müller fémjelezte csatársorral felálló csapat volt, ahol hátul Breitner és Beckenbauer szerepeltek, a kapuban pedig Sepp Maier. Az 1980-as csapat még ennek sem érhetett nyomába. A fiatal Matthaus, Klaus Allofs, Briegel és a hálóőr Schumacher a legemlékezetesebb játékosok akkorról. Legutoljára 1996-ban győztek, akkor pedig annyira elfogyott a keret a sérülések miatt, hogy külön engedéllyel utólag még benevezhettek két embert. Az elődöntő előtt még arról is szó volt, hogy a cserekapus Oliver Kahnnak 12-es mezt csináltatnak! Klinsmann már az első meccsen lábát törte, bár aztán a döntőn pályára lépett – idézte fel emlékeit Edvi.

Németország Lengyelországgal, Ukrajnával és Észak-Írországgal szerepel egy csoportban, első találkozóját Ukrajna ellen vívja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!