EB 2016

Elítélte az orosz sportminiszter a zavargásokat, a kezdeményezők megbüntetését ígérte

Elítélte Vitalij Mutko orosz sportminiszter vasárnap az orosz szurkolók által a marseille-i Oroszország-Anglia mérkőzésen kirobbantott tömegzavargásokat.

Mutko szerint egyesek nem azért mentek el a stadionba, hogy labdarúgó-mérkőzést nézzenek. Hangsúlyozta, hogy az ilyen magatartás szégyent hozott Oroszországra. Kijelentette, hogy a zavargások kezdeményezőit azonosítani fogják és meg fogják büntetni. Vizsgálják, hogy az erőszakos szurkolók az oroszországi elosztásban megszerzett vagy szabadon vásárolt jeggyel jutottak-e be a stadionba.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vasárnap fegyelmi eljárást indított az Orosz Labdarúgó Szövetség ellen a Stade Velodromban az orosz szurkolók rasszista magatartása és általuk kirobbantott zavargások, valamint a pirotechnikai eszközök használata miatt. A kérdésre, hogy lesz-e fellebbezés, ha az UEFA elítéli az orosz szövetséget, Mutko kijelentette: ez lehetséges, de elismerte, hogy “orosz szurkolók megzavarták a közrendet”.
A miniszter úgy vélekedett, hogy az UEFA valószínűleg pénzbírságot fog kiszabni a kedden kihirdetendő döntésében (az orosz médiában megjelent prognózisok szerint ennek mértéke 50 ezer euró lehet). Mutko kijelentette: vizsgálják, hogy a rendzavarók az oroszországi elosztás során, avagy szabadon vásárolt jeggyel jutott-e be a stadionba. Kifogásolta azonban emellett, hogy az ellentáborok szektorai nem voltak megfelelően elválasztva egymástól.
A stadionban a mérkőzés alatt és az azt követően történt erőszak a folytatását jelentette azoknak az összetűzéseknek, amelyek már csütörtökön elkezdődtek Marseille-ben előbb az angol és francia, majd a később a hozzájuk csatlakozott orosz szurkolók között. A szombati mérkőzést megelőzően már a kikötőben és a belvárosban is könnygázt vetett be a francia rendőrség a zavargások megfékezésére.
Az orosz állami média-konglomerátumhoz tartozó Vesztyi.ru híroldal szerint az oroszokat megdobálták. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint a mérkőzést megelőzően egyetlen orosz szurkolót sem vettek őrizetbe.
A BBC orosz szolgálata szerint az incidenst közvetlenül az robbanthatta ki, hogy átlőttek egy petárdát az orosz szektorból az angolba, de több médium tudni véli: a hangulatot az fűtötte fel, hogy közösségi oldalakon nyugati kommentárok nevében provokatív, oroszellenes bejegyzések jelentek meg, amelyek később hamisnak bizonyultak.
A RIA Novosztyi hírügynökség szerint mintegy 30 orosz szurkoló támadt rá az angolokra, a szektorukba betörve. Megpróbálták leszaggatni az angol zászlókat és megdobálták az ellentábor tagjait.
A marseilles-i orosz konzulátusnak nincsen tudomása arról, hogy a zavargások során az orosz szurkolók közül bárki is súlyosan megsérült volna. A nap folyamán napvilágot látott nem hivatalos értesülések szerint egy angol néző állapota életveszélyes, további háromé pedig súlyos, egy orosz állampolgár ellen pedig súlyos testi sértés miatt eljárást indult. Mutko később a TASZSZ-nek nyilatkozva cáfolta az életveszélyes sérülésről szóló híreket és kijelentette, hogy az előállított orosz szurkolót elengedték. A marseille-i orosz képviselet összesen 35 sérültről tud.
Az orosz média egyébként túlnyomórészt győzelemként ünnepelte az angolok, mint az Eb egyik legerősebb válogatottja ellen elért 1-1-es döntetlent. A zavargásokra vonatkozó kommentárok némelyike kitért arra, hogy a rasszista megnyilvánulások és az ellentáborok közötti összecsapások nem ritkák a hazai lelátókon sem. Elemzők emlékeztettek rá, hogy noha az orosz szurkolókra a külföldön okozott rendbontás az elmúlt években többnyire nem volt jellemző, a 2012-es Eb-n, a varsói, ugyancsak 1-1-re végződött lengyel-orosz mérkőzést megelőzően súlyos tömegverekedés robbant ki. A lengyel fővároson skandálva átvonuló orosz szurkolókra lengyel futballhuligánok támadtak akkor. A “varsói csatában” 15-en sérültek meg, 183 személyt pedig őrizetbe vettek.
A brit bulvársajtóban már februárban jelentek meg olyan értesülések, hogy két moszkvai rivális csapat, a CSZKA és a Szpartak fanatikusai összefognak majd verekedéseket fognak provokálni az angol szurkolókkal. A The Sun című napilap szerint egy Jurij nevű huligán a szerkesztőséggel a Facebookon keresztül lebonyolított üzenetváltásban azt állította, hogy a “kemény magok” tagjai külön kiképzőtáborban készültek az Eb-re.
Szakértők szerint az orosz futballhuligánok nyílt ellenszenvvel viseltetnek Oroszország politikai riválisaival szemben.
Marseille-ben a Rosszija 24 hírcsatorna beszámolója szerint vasárnap már nyugalom volt, a városból vasárnapra a 12 ezer orosz és 100 ezer brit szurkoló továbbutazott.