EB 2016

Svájc korai góllal gyűrte le Albániát

Az albánok csapatkapitányát kiállították, de így is volt esélyük az egyenlítésre.
Európa-bajnokság, A-csoport, 1. forduló
Svájc–Albánia 1-0 (1-0)
Lens, 38 ezer néző. Játékvezető: Velasco Carballo (spanyol)
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – Shaqiri (Fernandes, 88.), Dzemaili (Frei, 76.), Mehmedi (Embolo, 62.) – Seferovic. Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Albánia: Berisha – Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli – Abrashi, Kukeli, T. Xhaka (Kace, 62.) – Roshi (Cikalleshi, 74.), Sadiku (Gashi, 82.), Lenjani. Szövetségi kapitány: Gianni De Biasi
Gólszerző: Schär (5.)
Kiállítva: Cana (36.)

A franciák után a svájciak is egygólos győzelmet arattak az A-csoportban az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában. Az esélyesebbnek tartott Svájc már a találkozó ötödik percében megszerezte a vezetést: egy szöglet után Berisha nagyon rossz ütemben lépett ki a kapujából, Schär pedig nem hibázott, és a hálóba fejelte a labdát.

A gól után is támadásban maradtak a svájciak, de Berisha hibája után valósággal megtáltosodott, többször is megmentette az albánokat a második góltól. A túloldalon Sadiku hagyott ki egy ziccert, majd a 37. percben nagy csapás érte Albániát: csapatkapitányuk, Lorik Cana csúszott el a saját tizenhatosa előtt, a svájci helyzetet megakadályozandó beleütött a labdába, a játékvezető pedig második sárga lappal kiállította a középpályást. A szabadrúgást Dzemaili a kapufára tekerte.

A második játékrészben mind Svájcnak, mind a tíz emberrel furcsamód jobban játszó Albániának megvoltak a helyzetei, de a két kapus Seferovic és Sadiku próbálkozásainál is a helyén volt. A 87. percben majdnem kiegyenlítettek az albánok, Gashi ugrott ki a leshatárról, teljesen üresen vezethette Sommerre a labdát, de a svájci kapus óriási bravúrral tolta fölé az ajtó-ablak ziccert, így az 50 percig emberelőnyben játszó Svájc 1-0-ra nyerte a találkozót.

A mérkőzést különlegessé tette, hogy a bázeli születésű Xhaka-testvérek, a svájci Granit és az albán Taulant egymás ellen játszott.

https://www.youtube.com/watch?v=MeWBDRWyzdc

Olvasói sztorik