EB 2016

Egyetlen Eb-gól megváltoztathatja Szalai életét

Az Európa-bajnokságon is múlhat, hogyan alakul a magyar csatár sorsa – a szakértő szerint a német másodosztály se derogálna neki, de egyetlen találat megváltoztathat mindent.

A Bundesliga élvonalában hat éve szereplő, de az elmúlt idényekben gólképtelen magyar válogatott csatár, Szalai Ádám helyzetéről rengeteg szó esett mostanában, de szinte kizárólag a nemzeti csapat kapcsán. Szalait a szurkolók kikezdték, egyes megmondóemberek támadják, mások védik, Bernd Storcknál továbbra is ő a válogatott első számú centere. Ugyanakkor a klubkarrierjéről kevesebb szó esik, pedig jó kérdés, látjuk-e még olyan formában futballozni a Bundesligában, mint annak idején a Mainz csatársorában.
A Rangadó által megkérdezett szakértő, Moncz Attila, a Sport Tv szerkesztője nagyon jól ismeri a német mezőnyt, de azt mondja, a Hoffenheimnél 2018-ig szerződéssel rendelkező Szalaival kapcsolatban egyelőre nem érdemes találgatni, mert az Eb akár új pozíciót is eredményezhet a karrierjében.

– Az Európa-bajnokság sok mindent megváltoztathat. Ott lesz minimum három meccse Szalai Ádámnak, hogy valamit alkosson. Akár egyetlen Eb-góllal is rengeteget növelne az értékén. Mindjárt más pozícióból tárgyalhatna a klubjával a folytatásról – mondja Moncz Attila.
Szalai az idényt kölcsönben Hannoverben töltötte, de gólt nem szerzett – utoljára 2014 decemberében talált be Bundesliga-meccsen –, a csapat pedig kiesett. A magyar csatár visszatérhet a Hoffenheimhez, így maradhat a Bundesliga első osztályában, kérdés, mennyire számolnak vele a klubnál.
– A Hoffenheim kerete is átalakul, Kramaric szerződését véglegesítették, vettek egy balszélsőt a Bochumból. De csatárt nem vásároltak, csak kölcsönből jöttek vissza néhányan. Elvileg megkaphatja az esélyt a továbbiakban Szalai Ádám. Szerződése 2018-ig tart, kérdés, mik a tervei vele a klubnak – teszi hozzá a szakértő, aki szerint akkor se történne tragédia, ha újra csapatot kellene keresnie magának, mert a Bundesligában akadhat rá vevő.

– A mainzi karrierből még mindig el tudná adni magát, például egy Darmstadt szintű csapatba. A német trend az, hogy a nagycsapatok vagy fiatalt, vagy világklasszist vesznek, ő egyik kategóriába se tartozik. Neki olyan szerepkör, mint amit Sandro Wagner betöltött a Darmstadtnál, tökéletesen megfelelne. Más kérdés, hogy Szalainak inkább olyan csapat fekszik, amelyik felszabadult támadófutballt játszik, erre a Mainzban volt lehetősége utoljára. A pozíciós játék kevésbé megy neki, ez a Schalkénél is látszott. Egyébként azt az időszakát én nem tekintem egyértelmű bukásnak. De a nagycsapatokat nem erőltetném a helyében, hacsak nem ő lesz a Eb gólkirály – villant fel egy nem túl valószínű lehetőséget Moncz.
A németek többnyire számon tartják később is, ha valakinek egyszer volt egy igazán jó szezonja, így Szalai Ádám sem „temette el magát” az elmúlt gyengébb évekkel, Moncz Attila hozzá hasonló példákkal igazolja, hogy bármi megtörténhet.

– Egy újrakezdés simán belefér. Az említett Sandro Wagner mellett példa erre Nils Pedersen, aki annak idején a másodosztály gólkirálya volt, aztán megbukott a Bayern Münchenben, most viszont megint a Freiburgban a másodosztályban megint rugdosta a gólokat, és keresik az élvonalbeli klubok. A másodosztályban is van olyan csapat, amelyikben nem lenne rangon aluli szerepelni Szalainak – mást ne mondjak, egy Stuttgartban, ahol nevelkedett…
Végezetül azért arról is megkérdeztük a szakembert, Németországon kívül el tudná-e képzelni a válogatott csatárát (aki utoljára a Real Madrid fiókcsapatában futballozott másik európai országban).
– Ez sem kizárt. Ha újjáépítésről beszélünk, egy holland bajnokságot például simán el tudnék képzelni. Az ott forszírozott 4-3-3-ban a centerekre általában szükség van, akadnak is jó példák a hozzá hasonló alkatú játékosok használására. Ezzel együtt, úgy vélem, továbbra is alapvetően a Bundesligában kell próbálkoznia – fogalmazott Moncz Attila.

Olvasói sztorik