EB 2016

Megint Király Gáborról beszél Európa

Ezúttal az UEFA oldala foglalkozott a csúcsdöntés küszöbén álló Pizsamaemberrel.

Király Gábor, a magyar válogatott kapusa kedden, az osztrákok ellen rekordot dönthet, ő lehet a legidősebb pályára lépő játékos az Európa-bajnokság történetében. Az uefa.com ennek apropóján terjedelmes cikket közölt az általuk csak „Pizsamaembernek” becézett 40 éves hálóőrről.

Mint írják, a 103-szoros válogatott kapus nem csak a korelnöki rekordot döntheti meg, de ő lehet az első 40. életévét betöltött pályára lépő labdarúgó is a kontinensviadalon – feltéve, hogy Írország cserekapusa, Shay Given nem kap lehetőséget hétfőn, a svédek ellen. A honlap viszont kiemeli, hogy ha a várakozásoknak megfelelően Király védi majd a magyar kaput kedden, a rekord mindenképpen a Haladás játékosáé lesz, hiszen 19 nappal hamarabb látta meg a napvilágot, mint az írek hálóőre.

A cikk a bevezető után rátér arra, hogy a szombathelyi kapus az egyik legismertebb magyar labdarúgó, köszönhetően bő, szürke mackónadrágjának, amivel Németországban és Angliában is az érdeklődés középpontjába került. A honlap ezután közli Király véleményét az egyedi ruhadarabról:

– Kapus vagyok, nem topmodell. A kényelem elsődleges szempont. Játszottam már kemény és fagyott talajon is: a vetődés ilyenkor fájdalmat okoz, ezért a hosszúnadrág egyértelmű választásnak tűnt. Korábban Angliában és Németországban is megpróbáltam rövidnadrágban védeni, de nem igazán jött be. A végeredmény pedig sokkal fontosabb, mint a kinézet.

A honlap megjegyzi, hogy bár a kapus szerelése mókásnak tűnhet, csapattársai és edzői mégis egytől-egyig komoly, megbízható sportembernek tartják Királyt. Korhut Mihály szerint egy védőnek nagyon sokat jelent, hogy ilyen rutinos játékos védi a kaput mögötte, míg Guzmics Richárd szerint Király nem csak a védelemnek, hanem a teljes csapatnak is igazi vezére. A krakkói Wisla hátvédjétől idézik továbbá azt is, hogy Király Gábor olyan lelkesen és elhivatottan edz, hogy még a fiatal játékosokat is lepipálja ebben a tekintetben, a kora és a posztja mellett emiatt is tisztelik és hallgatnak rá a csapattársak.

A cikk a válogatott szövetségi kapitánya, Bern Storck véleményével zárul, aki nagyon hálás, hogy a csapatában tudhatja a korábban többek közt a Hertha, a Crystal Palace, az Aston Villa és a Fulham együttesében is védő Királyt:

– Mindig is mondtam Királynak, hogy a kor nekem semmit sem jelent. Nem érdekel, hogy egy játékos fiatal vagy öreg, csak az számít, hogy jó-e. A kapusom pedig jó – sőt, kiváló. Gábor magabiztosságot áraszt magából, hihetetlen kisugárzása és karizmatikus megjelenése van. Segíteni fog nekünk abban, hogy eredményesek legyünk az Európa-bajnokságon – idézi az UEFA szövetségi kapitányunk gondolatait.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik