EB 2016

EURO 2016: Görögország tiltakozik egy albán transzparens miatt

A felirat szerint a görögök népirtást követtek el.

Görögország tiltakozik az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA) és a franciaországi Európa-bajnokság szervezőinél az albán szurkolók által kifüggesztett egyik transzparens miatt.

A szombat délutáni, 1-0-s svájci győzelemmel zárult lensi mérkőzésen kirakott felirat szerint Görögország a második világháború végén népirtást követett el 100 ezer albán származású polgára ellen a mai Teszprotia régió területén.

A görög külügyminisztérium nyilatkozata szerint az akció „albán politikai körök provokációja, amelyek ellenzik az albán-görög közeledést”.

A nyilatkozat szerint ezzel megszegték az UEFA szabályát, amely tiltja mindenféle politikai tartalmú plakát vagy transzparens kifüggesztését labdarúgó-mérkőzéseken. A görög külügyminisztérium követeli a tettesek felelősségre vonását.

Miután a német megszállók 1944-ben kivonultak Görögország északnyugati részéből, a görög partizánok nyomására több ezer albán származású görög állampolgárnak kellett elhagynia Görögországot. A görög hatóságok megfosztották ezeket az embereket tulajdonuktól. Utódaik népirtásról beszélnek, de Athén visszautasítja ezt a vádat. Az ügy azóta is viszály tárgya a két szomszédos ország kapcsolataiban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik