EB 2016

Dimitri, te Isten! – minden, amit tudni érdemes a kultikus franciáról

A franciák hősének, Dimtri Payetnek a nevét mi most tanuljuk helyesen ejteni, de rajongói körében régóta kultikus játékos.

Könnyen lehet, hogy máris megszületett az Európa-bajnokság legnagyobb gólja, a francia válogatott győztes találata Románia ellen, a nyitómeccs 89. percében. Szerzője az egész szezonban káprázatosan futballozó West Ham-csatár, Dimitri Payet. A különös sorsú és nevű klasszisról a Rangadó francia-szakértője, Szabó Christophe, az Omlett du Fromage-blog szerkesztője mesél:

– Franciaország megmaradt gyarmataiból létezik egy egészen apró sziget az Indiai óceánban, Madagaszkártól nem messze, melynek neve Réunion. A sziget igaz csak Nógrád megyényi területű, mégis több hírességnek a szülőhazája: itt született Roland Garros, a híres aviátor, akiről csak a legnagyobb salakos tenisztorna ugrik be, és innen származik Dimitri Payet, a Románia elleni nyitómeccs új hőse.
Payetről elmondható, hogy végigjárta a lépcsőfokokat. A tehetségek felkutatásában amúgy kiemelkedően jó Le Havre (olyan játékosok fordultak meg ott, mint Mahrez, Pogba vagy Lassana Diarra) akadémiáján 4 évig élt, viszont megváltak tőle, később pedig a Nantes ificsapatában kapott lehetőséget. Egy gond volt: amatőr lévén némi fizetés-kiegészítésre szorult, ezért egy helyi ruhaszalonban volt kénytelen dolgozni eladóként.

Payet a tehetsége ellenére későn érő típus, igazi átváltozása Marcelo Bielsához köthető. Korábbi csapataiban (Saint Étienne, Lille) ugyan elismerték tehetségét, de időnként problémás viselkedése miatt nem mindig került egy hullámhosszra edzőivel és csapattársaival, emellett előfordult, hogy mérkőzések alatt hosszú percekre meghúzta magát az árnyékban.
A francia válogatottba ugyan már 2010-ben kapott meghívót, de szórványosan lépett pályára (a románok ellen nyitómeccs csak a 18. meccse volt Kékben), mert nem tudott élni a lehetőségeivel. Deschamps is sokáig kételkedett benne, de Payet a 2016-os tavaszi előkészületi meccseken győzte meg a szövetségi kapitányt, amikor Hollandia ellen végre a kezébe vette az irányítást és azóta sem engedte ki.
A West Hamben töltött idénye miatt jobban reflektorfénybe került, de kevesebben tudják róla, hogy Payet tavalyelőtt a Ligue 1 legtöbb gólpasszát osztotta ki egy idény alatt (16), emellett 9 góljával hozzájárult ahhoz, hogy a Marseille a 89/90-es idény után a legtöbb góllal zárja a bajnokságot.

Amikor Bielsa keze alá került az Olympique Marseille-ben, szinte azonnali átváltozott: megkapta az edző feltétlen bizalmát és a 10-es poszthoz köthető szabadságot. Payet azóta is elismerően beszél Bielsáról, elmondása szerint alatta értette meg igazán a játékot és tanácsait a mai napig alkalmazza. Payet valójában abban az idényben lépett feljebb egy szintet: korábban is mindenki elismerte a technikáját, de a hozzáállása ekkor fordult át igazán. 29 évesen lehet, hogy épp ideje volt.
Payet körül igazi kultusz alakult ki, páratlan labdakezelése és játéklátása miatt egyesek még a Wikipédia-oldalát is meghekkelték azért, hogy a hozzá leginkább hasonlító lényhez, Istenhez hasonlítsák: https://twitter.com/br_uk/status/741374180994600960
Sokan tévesen ejtik ki Payet nevét. A francia nyelvtani szabályok szerint – teljesen logikusan -„Pájé”-ként kellene kiejteni, mint minden „et”-végződésű szót. Ugyanakkor a szülőhelyén kialakult dialektus miatt „Pájet”-ként ejtik ki, mint a „paillettes”-szót, ami nem mellesleg csillámot jelent. Egy ilyen ragyogó játékosnak ennyi igazán jár…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik