EB 2016

Bale betalált, Wales legyőzte a szlovákokat

A ferencvárosi Sesták nem játszott a 2-1-es meccsen.
Európa-bajnokság, B-csoport, 1. forduló
Wales–Szlovákia 2-1 (1-0)
Bordeaux, 37 831 néző. Játékvezető: Haglund (norvég)
Wales: Ward – Chester, A. Williams, Davies – Gunter, Allen, Edwards (Ledley, 69.), Ramsey (Richards, 88.), Taylor – J. Williams (Robson-Kanu, 71.), Bale. Szövetségi kapitány: Chris Coleman
Szlovákia: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Svento – Mak, Kucka, Hrosovsky (Duda, 60.), Hamsík, Weiss (Stoch, 83.) – Duris (Nemec, 60.). Szövetségi kapitány: Ján Kozák
Gólszerzők: Bale (10), Robson-Kalu (81.), illetve Duda (61.)

A walesi válogatott első számú hálóőre, Wayne Hennessey – aki végigvédte a selejtezősorozatot, és mindössze négy gólt kapott – nem vállalta a játékot, mert begörcsöltek a hátizmai. A helyét a Liverpool tartalékkapusa, a 22 éves Danny Ward foglalta el, aki korábban csak két barátságos mérkőzésen játszott a nemzeti csapatban egy-egy félidőt.

A 3. percben a Napoli középpályása, Marek Hamsík látványos szólót mutatott be, amelynek végén nagy helyzetbe került, de lövését a Tottenham Hotspur védője, Ben Davies becsúszva tisztázta. A 10. percben a Real Madrid támadója, Gareth Bale szabadrúgásból szerzett vezetést Walesnek.

A folytatást jó iramú mezőnyjáték jellemezte, a némi fölényben lévő szlovákok többször próbálkoztak kapura lövéssel, a walesiek viszont pontosabbak voltak, de az állás nem változott. A britek egy elmaradt büntetőt kértek számon a norvég játékvezetőn, és a látottak alapján jogosan, ugyanis Martin Skrtel egyértelműen szabálytalan volt Jonathan Williamsszel szemben a tizenhatoson belül.

A szünet után Wales egyértelműen visszaállt, és a védekezésre összpontosított, amikor viszont eljutott ellenfele kapuja elé, veszélyes volt. Az 57. percben például Bale fejesét kellett vetődve védenie Kozáciknak. A 61. percben a csereként egy perccel korábban pályára küldött Ondrej Duda – aki Nikolics Nemanja csapattársa a varsói Legiában – lövésével egyenlített Szlovákia.

A hajrában mindkét csapat törekedett a győztes gól megszerzésére, ez végül az angol másodosztályban játszó Thomas Robson-Kanu jóvoltából Walesnek sikerült. Szlovákia ismét egyenlíthetett volna, de Adam Nemec a kapufát találta el.

A magyar bajnok és kupagyőztes Ferencvárosban szereplő szlovák támadójátékos, Stanislav Sesták a cseresorból nézte végig a találkozót.

Olvasói sztorik