EB 2016

A sebzett Payet hátán vitte a franciákat

Thierry Henry szerint Payet üzent a kételkedőknek: a 29 éves West Ham-játékos bizonyítási vágyával szárnyalhatnak a franciák.

A Franciaország – Románia nyitómérkőzés legjobbja Dimitri Payet lett, aki a hajrában bődületes gólt lőtt a románoknak.

A 29 éves West Ham-játékost a hosszabbításban cserélte le Didier Deschamps, a közönség pedig felállva tapsolta a könnyeivel küszködő hőst. Payert így értékelte a nyitómeccset:

– Ha szezon elején valaki azt mondja nekem, hogy a mai mérkőzés eszerint a forgatókönyv szerint alakul, biztosan nem hiszem el neki. A 89. percben lőtt gólommal rengeteg feszültség és érzelem szabadult fel bennem. Való igaz, kicsit félénken kezdtük a mérkőzést, féltünk attól, hogy hibázhatunk. Aztán szerencsére magunkra találtunk, a védelmünk pedig remek lábakon állt. Éreztük azt is, hogy a közönség mögöttünk áll, tudtuk, hogy szükségünk van a három pontra. Most már pihenhetünk és készülhetünk a második mérkőzésre. Talán előny is, hogy nem nyertünk két-három góllal, mert az megtéveszthetett volna minket – kiegyenlítettek az erőviszonyok, tudjuk, nincs könnyű mérkőzés, harcolnunk kell – tekintett előre a franciák legújabb hőse.

A találkozót értékelte a franciák mestere is, aki már előzetesen sem számított lefutott mérkőzésre.

– Tudtam, hogy nehéz összecsapás előtt állunk. Románia megnehezítette a dolgunkat, főleg az első 20-25 percben voltak kellemetlen pillanataink. A nyitómeccs majdnem olyan súllyal bír, mint a döntő – ezért voltunk talán megszeppenve az első percekben – árulta el Didier Deschamps.

Az Eb alatt szakértőként dolgozó korábbi francia klasszist, Thierry Henryt lenyűgözte Dimitri Payet játéka.

– Dimitri azt gondolta, hogy 2014-ben ott lehet a brazil foci vébén. A selejtező mérkőzéseken lehetőséget kapott, ám végül a dél-amerikai tornára nem vitték ki. Ma egy igazi sebzett embert láttunk a pályán. A teljesítményével azoknak is üzent, akik akkoriban lemondtak róla. Payet megmutatta, mire képes, méltó választ adott a kételkedőknek. Harcolt minden egyes labdáért, hatalmas bizonyítása vágy fűtötte, ez a lendület messzire repítheti a franciákat – bizakodott a franciák korábbi közönségkedvence.

Olvasói sztorik