EB 2016

Pocsék klubszezon után az Eb-n húznának góllövő cipőt – támadók bizonyításkényszerben

A szlovákok támadója felnőtt bajnokin gólt sem rúgott a mögöttünk hagyott szezonban, de már Gudjohnsen sem a régi.

A Franciaország – Románia nyitómérkőzéssel rajtol pénteken a labdarúgó Európa-bajnokság, a torna pedig több csatárnak is lehetőséges nyújt arra, hogy a gyengén sikerült klubszezon után új lendületet kapva szárnyaljon a kontinensviadalon.

Nem a magyar válogatott támadója, Szalai Ádám az egyetlen, aki hosszabb-rövidebb ideje góllövő cipőjét keresi. Összeállításunkban azt néztük meg, kik azok a támadó poszton bevethető játékosok, akik az elmúlt szezonban, minden sorozatot figyelembe véve jócskán adósak maradtak a gólokkal, ám akár már az Európa-bajnokság meghozhatja nekik a sokadik virágzást.

Ki rúg gólt az izlandiaknál?

Rögtön itt vannak csoportellenfeleink, az izlandiak, akiknél három támadó szellemű játékos is adós a gólokkal. A norvég Molde FK-t erősítő Eidur Gudjohnsen tizenegy mérkőzésen mindösszesen egy (!) találatig jutott az elmúlt szezonban, pedig fénykorában, még a Chelsea játékosaként ontotta a gólokat. A Nantest erősítő Kolbeinn Sigthórsson sem találta góllövő cipőjét – 29 mérkőzésen négy gól a mérlege, míg a kaiserslauterni Jón Dadi Bödvarsson 15 mérkőzésen kétszer volt eredményes. Az izlandiak nem várhatják, hogy az egyébként jó formát mutató Alfred Finnbogason egyszemélyben oldja meg a támadó feladatokat. A legutolsó, Liechtenstein elleni felkészülési mérkőzésen Sigthórsson 80 percnyi játéklehetőséget kapott és gólt rúgott, míg a 37 éves Gudjohnsen csereként állt be, előbb egy lesgólt majd egy érvényes találatot is jegyzett. Úgy tűnik, a két játékos, aki klubjában hadilábon állt a gólszerzéssel, remekül hangolt az Eb-re.

A svédeknél mindenki Zlatan Ibrahimovictól várja a megváltást és azt, hogy a PSG-től távozó óriás a csoportmeccsek során továbblövi az északiakat. A keretben ugyanakkor helyet kapott Erkan Zengin is, aki a Trabzonspor színeiben minden sorozatot figyelembe véve 33 mérkőzésen csupán három gólig jutott. Zengin a felkészülés során a törökök ellen 90, a szlovénok ellen 45 percet kapott, míg a Csehország és Wales ellen nem jutott szóhoz. Góllal nem tudott bizonyítani. Ibra és Marcus Berg mögött csak epizódszerep juthat neki Erik Hamrén csapatában.

Nemec a felnőtt mezőnyben gól nélkül maradt

A hivatalos „rangsorolás” szerint a szlovák szűk keretben két vérbeli támadó szerepel, egyikük pedig az a Adam Nemec, aki pocsék idényt tudhat mögött. A Willem II játékosaként minden sorozatot figyelembe véve 19 mérkőzést játszott az elmúlt szezonban, ahol hat gólig jutott – csakhogy egyiket sem a nagycsapatban jegyezte. Hármat a tartalékbajnokságban lőtt, hármat pedig szintén a tartalékok osztályozó (Play Off) mérkőzésein. Az írek ellen bő húsz percet kapott, majd Grúzia ellen kezdő volt és rögtön duplázott is, végül Észak-Írország ellen a hajrában állt be. A szlovákok mestere, Ján Kozák elől egyszál csatárként Michal Duris gólérzékenységében bízik, aki a cseh Viktoria Plzeň színeiben remek szezont zárt.

Az észak-ír szűk támadósorban helyet kapott Kyle Lafferty, aki a Norwich Cityben, majd kölcsönben a Birmingham Citynél próbált formába lendülni – több-kevesebb sikerrel. Összességében a 2015/16-os szezonban 12 mérkőzésen csupán négy gól mérlege, gólok mellett ráadásul játékhiányban is szenved. A támadó a Fehéroroszország elleni felkészülési mérkőzésen bő egy órát kapott és góllal hálálta meg a bizalmat, de kezdő volt Wales és Szlovákia ellen is, míg Szlovénia ellen csereként jutott szóhoz. Michael O’Neill mester bízik tanítványában.

A válogatott rutinban bízhat a svájci Seferović?

A svájci Haris Seferović is zárt már jobb szezont annál, mint amit legutóbb az Eintracht Frankfurt színeiben produkált, 33 mérkőzésen csupán 4 gólt rúgott, de a szűk svájci keretbe így is helyet követelt magának. Az írek, a bosnyákok és a belgák elleni barátságos mérkőzésen is jutott neki bőven játékidőt, gólt nem, utóbbi mérkőzésen viszont egy pirosat begyűjtött. Míg poszt-riválisai (B. Embolo, A. Mehmedi, E. Derdiyok és S. Tarasha) sokkal jobb klubszezont tudhatnak maguk mögött, addig Seferović abban bízhat, hogy a válogatott rutinjának köszönhetően (29 mérkőzésen 7 gól, a riválisok közül csak a 10 gólos Eren Derdiyok rúgott többet nála) a kezdőbe kerülve gólokkal bizonyíthat.

Olvasói sztorik