EB 2016

Ők lehetnek az Eb sötét lovai – csoportellenfelünk is meglepetésre készül

A belga és a walesi sztárok papírformát boríthatnak, Lewandowski a lengyeleket repítené messzire.

Az idei szezon egyik legnagyobb meglepetését futballberkekben kétség kívül a Leicester City szolgálta, miután a kiscsapat szezon végén felülhetett a Premier League trónjára. Vajon a pénteken rajtoló Európa-bajnokság is hasonló szenzációval zárulhat? Kétség kívül a torna topfavoritjai között emlegetik a világbajnok Németországot, a házigazda franciákat, de nagy esélyes a címvédő spanyol együttes is. Összeállításunkban öt olyan válogatottra hívjuk fel a figyelmet, akik boríthatják a várt papírformát – és ha nem is a döntőig, de az egyenes kiesés szakaszban sokáig menetelhetnek.

Wales

Igaz ugyan, hogy a walesiek Eb-főpróbája nem sikerült a legjobban, Svédországtól 0-3-as vereséget szenvedtek, ám a szurkolók nagyon bíznak abban, hogy Gareth Bale és Aaron Ramsey garancia lehet a várt jó Eb-szerepléshez.

Chris Coleman legénysége nem került egyszerű csoportba, ellenfeleik az angolok, a szlovákok és az oroszok lesznek. A kvartett kiszámíthatatlansága és az esetleges körbeverések miatt könnyen elképzelhető, hogy Wales kényelmes helyzetből várhatja az egyenes kiesés szakaszt.

Lengyelország

Csakúgy, mint a walesieknél, a lengyel csapatban is akad világklasszis játékos, Robert Lewandowski pedig elég lehet a virágzáshoz. A támadó élete legjobb szezonját futotta a Bayern Münchennél, minden sorozatot figyelembe véve 42 gólig jutottak. A válogatottban persze nehezebb dolga lesz, mivel jóval kevesebb klasszis játékos támogatja a gólszerzésben. A Sevillát erősítő Grzegorz Krychowiak védekezésben, míg az Ajaxos Arkadiusz Milik támadásban segítheti Lewát és a lengyeleket villogni az Eb-n. Csoportjukban a németekkel, az észak-írekkel és az ukránokkal meccselnek, a közvélemény kötelező továbbjutást vár tőlük.

Svájc

A svájci fiatalok már a 2014-es vébén is villogtak, a szerencse azonban nem volt mellettük és a legjobb 16 között ádáz küzdelemben maradtak alul Argentínával szemben. Most már két évvel idősebbek és rutinosabbak a svájci titánok, többeket meglephetnek az Eb-n. Xherdan Shaqiri, Ricardo Rodriguez és Granit Xhaka jelenti az extra minőséget a csapatban.

Belgium

A válogatottat világklasszis játékosok alkotják, nem a francia Eb az első, ahol titkos favoritként számolnak velük, ám ennek ellenére talán kissé alulértékelt a társaság. A brazil vébén már megmutatták, hogy képesek jó eredményeket elérni, akkor a negyeddöntőig jutottak, Franciaországban még merészebb álmaik lehetnek.

Marc Wilmots személyében nem egy világhírű szakember ül a csapat kispadján, ez akár hátrány is lehet, mégis hosszabb menetelést várunk tőlük az Eb-n. Eden Hazard, Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku lehet garancia a sikerre. Rögtön a csoportmérkőzések alatt bizonyíthatják, nemcsak titkon kell velük számolni, hiszen az olaszokon, az íreken és a svédeken keresztül vezethet útjuk a legjobbak közé.

Ausztria

A csapat legnagyobb sztárja kétség kívül David Alaba, rajta kívül pedig a szűk keret telis tele van fiatal tehetségekkel, valamint tizenöt Bundesliga játékossal, akik váratlan eredményekkel szolgálhatnak.

Azt ugyan aligha várhatja tőlük a közvélemény, hogy a legjobbak közé is beverekedik magukat, de a csoportban mindenképpen villanthatnak, ha gyenge napokat fog ki Ronaldo, Ausztria nagy lépést tehet a csoportelsőség felé – az egyenes kiesés szakaszban pedig bármi megtörténhet.

Olvasói sztorik