EB 2016

Nagy Ádám elhalasztotta az érettségijét az Eb miatt

Nemcsak a labdarúgó-Európa-bajnokságon, hanem azután is komoly feladatok várnak Nagy Ádámra, a bajnok és kupagyőztes Ferencváros középpályására.

A külföldi szakportálok által a kontinenstorna előtt a nagy ígéretek közé beválasztott magyar focista bizonyíthatja, hogy mennyire érett a nemzetközi futballra, illetve az életre, mivel írásbeli érettségi kötelezettségei után a szóbeli vizsgák jönnének. Ám erre éppen jú­nius 22-én került volna sor, amikor a magyar válogatott Lyonban utolsó Eb-csoportmeccsét játssza Portugália ellen. Nagy végül Bernd Storck szövetségi kapitány közbenjárásával halasztási lehetőséget kapott iskolájától, a Telepy Károly Testnevelési Általános Iskola és Gimná­ziumtól.

– Ilyen esetben, ha valaki nem tud részt venni a szóbeli vizsgán, akkor a vizsgabizottságnak benyújt egy kérvényt, és az iskola igazgatójának a joga, hogy elfogadja és engedélyezze a későbbi vizsgát. Ez pedig azt jelenti, hogy bármikor az elkövetkező években, az érettségi időszakban (május–június, október–november) lehetősége van jelentkezni, és a szóbeli vizsgáit letenni – árulta el a Blikknek Rádi Zsuzsanna, a labdarúgó korábbi osztályfőnöke, iskolai kapcsolattartója.

A Fradi tehetsége tavaly december óta számít a suli diákjának, de ennyi idő alatt is nagyon megkedvelték a zöld-fehér klubbal szoros kapcsolatot ápoló intézményben.

– Ádám a komoly sportteljesítménye mellett a tanulásban is helytállt. Szerény, tisztelettudó, intelligens, komoly célkitűzésekkel rendelkező srác – tette hozzá a tanárnő, aki elárulta, hogy a diákok és a tanárok is közös meccsnézést szerveznek a magyarok találkozóira.

Az ifjú középpályás jó tanulónak számít, pedig nem könnyű megoldani a magolást a sportolás mellett.

– Nagyon nehéz feladat volt az, hogy összehangoljuk a mérkőzéseit, a válogatott összetartásait, valamint a felkészülését az érettségire. Mivel az iskolánk fontosnak tartja a tehetséges sportolók támogatását, így egyéni tanrend által tudtuk a sportolói tevékenységéhez igazítva a felkészülési időpontokat, az osztályozó vizs­gáit megszervezni – tette hozzá a pedagógus.

Nagy Ádám egy jó teljesítménynek köszönhetően az Európa-bajnokság után könnyen külföldre igazolhat, de nem kell aggódnia a nyelvtudás miatt, mert angolból kiválónak számít. Tanára szerint a reál tárgyak állnak közelebb hozzá, de humán tárgyakból sem kell szégyenkeznie. Az írásbeli érettségi eredményeiről azonban nem adhattak tájékoztatást.

Olvasói sztorik