EB 2016

Idén már két gól is elég lehet az Aranycipőhöz

Csökkenő tendencia az elmúlt Eb-ken.

A labdarúgással kapcsolatban gyakran felmerülő kritika, hogy egyre kevesebb gól születik. Bár ez nem feltétlenül helytálló kijelentés, annyi bizonyos, hogy 2004 óta egyre “gyengébb” teljesítmények szükségeltettek a torna gólkirályi címeinek elnyeréséhez.

2004-ben az elődöntős csehek húzóembere, Milan Baros lett a leggólerősebb, ő még 5 gólt vállalt; 2008-ban aztán David Villának már 4 találat is elégnek bizonyult ugyanehhez az eredményhez. A non plus ultra azonban 2012-ben jött el, amikor is nem kevesebb mint 6 játékos ért el 3 találatot – ennél többet azonban senki, közülük pedig Fernando Torres lett a gólkirály.

A tendencia elég egyértelmű: idén akár már két találat is elég lehet az üdvösséghez…

Minden idők legeredményesebb játékosa Európa-bajnokságokon egyébként az a Michel Platini, aki mindössze egyszer vett azon részt, de 1984-ben 5 meccsen 9 gólig jutott. Őt Alan Shearer 7 találattal követi. A tornára most kivitt labdarúgók közül Ibrahimovic és Cristiano Ronaldo 6-6, Wayne Rooney 5 alkalommal ünnepelhetett eddig. Utóbbi teljesítményének értékelésekor hozzá kell tenni azt is, hogy 2008-ban az angol csapat nem kvalifikált az Eb-re.

Olvasói sztorik