EB 2016

Százból három magyar szerint mi nyerjük az Eb-t

A kontinensviadalt figyelemmel kísérő emberek fele bízik a továbbjutásunkban.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása június 3-9. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A teljes felnőtt népesség közel fele, 46 százalék fogja követni az Európa-bajnokságot, a sporteseményt követők közül pedig majdnem az emberek fele, 47 százalék bízik a magyar válogatott csoportból való továbbjutásában – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A magyar csapat szereplését inkább optimistán szemlélő 47 százalék körében 36 százalék véli úgy, hogy továbbjutunk majd a csoportból, de ezt követően véget is ér Eb-szereplésünk. További 8 százalék még bizakodóbb: szerintük a csoportkör után több körben is részt fog venni a magyar csapat. A sporteseményt követők 3 százaléka pedig úgy véli: a válogatott akár meg is nyerheti a bajnokságot.

Az inkább pesszimista Eb-nézők, azaz a sporteseményt követők 44 százaléka közül 39 százalék mondta azt, hogy ugyan nem leszünk utolsók a csoportban, de nem is fog sikerülni a továbbjutás, míg 5 százalék szerint a válogatott csoportutolsó lesz.

A teljes felnőtt népességen belül egyébként a férfiak 61 százaléka fogja követni a sporteseményt, míg a hölgyek 64 százaléka nem nézi majd a bajnokságot. Érdekesség, hogy legkevésbé a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai érdeklődnek a sportesemény iránt, a Gyurcsány-párt szimpatizánsainak mindössze 27 százaléka fogja követni az Eb-t. A szocialisták és az LMP-sek között is kisebbségben vannak ugyanakkor az Európa-bajnokságot követők (38, illetve 39 százalék).

A fogadóirodákhoz hasonlóan az Eb-t néző magyarok is Németországot tartják a legesélyesebbnek a győzelemre (31 százalék), de sokan adnak esélyt a spanyol (15 százalék) és a francia csapatnak is (7 százalék).

A lakosság a sportesemény kapcsán is érzékeli a terrorveszélyt: a teljes felnőtt népesség 37 százaléka számít arra, hogy lesz terrortámadás az Eb helyszínén, az ebben kételkedők aránya 44 százalék.

Olvasói sztorik