EB 2016

Százból három magyar szerint mi nyerjük az Eb-t

Rangadó
Rangadó

2016. 06. 09. 14:20

A kontinensviadalt figyelemmel kísérő emberek fele bízik a továbbjutásunkban.

Módszertan

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása június 3-9. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

A teljes felnőtt népesség közel fele, 46 százalék fogja követni az Európa-bajnokságot, a sporteseményt követők közül pedig majdnem az emberek fele, 47 százalék bízik a magyar válogatott csoportból való továbbjutásában – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A magyar csapat szereplését inkább optimistán szemlélő 47 százalék körében 36 százalék véli úgy, hogy továbbjutunk majd a csoportból, de ezt követően véget is ér Eb-szereplésünk. További 8 százalék még bizakodóbb: szerintük a csoportkör után több körben is részt fog venni a magyar csapat. A sporteseményt követők 3 százaléka pedig úgy véli: a válogatott akár meg is nyerheti a bajnokságot.

Az inkább pesszimista Eb-nézők, azaz a sporteseményt követők 44 százaléka közül 39 százalék mondta azt, hogy ugyan nem leszünk utolsók a csoportban, de nem is fog sikerülni a továbbjutás, míg 5 százalék szerint a válogatott csoportutolsó lesz.

A teljes felnőtt népességen belül egyébként a férfiak 61 százaléka fogja követni a sporteseményt, míg a hölgyek 64 százaléka nem nézi majd a bajnokságot. Érdekesség, hogy legkevésbé a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai érdeklődnek a sportesemény iránt, a Gyurcsány-párt szimpatizánsainak mindössze 27 százaléka fogja követni az Eb-t. A szocialisták és az LMP-sek között is kisebbségben vannak ugyanakkor az Európa-bajnokságot követők (38, illetve 39 százalék).

A fogadóirodákhoz hasonlóan az Eb-t néző magyarok is Németországot tartják a legesélyesebbnek a győzelemre (31 százalék), de sokan adnak esélyt a spanyol (15 százalék) és a francia csapatnak is (7 százalék).

A lakosság a sportesemény kapcsán is érzékeli a terrorveszélyt: a teljes felnőtt népesség 37 százaléka számít arra, hogy lesz terrortámadás az Eb helyszínén, az ebben kételkedők aránya 44 százalék.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Manchester City's Argentinian striker Sergio Aguero (R) celebrates scoring the opening goal with Manchester City's Spanish midfielder David Silva (L) during the English Premier League football match between Manchester City and Huddersfield Town at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on August 19, 2018. / AFP PHOTO / Lindsey PARNABY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.