EB 2016

A portugál játékosok a legfáradtabbak: még így is esélyesek?

A Rangadó.hu megvizsgálta, a csoportbeli ellenfeleinknek hány perc játék van a "lábukban". Utolsó helyen végeztünk.

Van olyan játékos, akinek már elkezdődött a következő szezonra való felkészülés a klubcsapatában, másoknak még be sem fejeződött az előző évad. Az Európa-bajnokságon szereplő focisták még egy jelentős erőpróba előtt állnak, legtöbbjüknek azonban már így is hosszú szezon áll a hátuk mögött. A Rangadó.hu megvizsgálta, hogy a „magyaros” csoportban mely csapat játékosainál fogyhat el a leghamarabb a szufla, kinek hány perc van már a lábában az Eb előtt. Ehhez a várható kezdőcsapatokat vettük figyelembe.

Portugália

A csoportgyőzelem egyik favoritja a portugál válogatott, amely csapat játékosai játszották azonban a legtöbb játékpercet a mögöttünk hagyott szezonban. Cristiano Ronaldo 48 tétmérkőzésen szerepelt a Real Madridban, valamint a nagyobb tornákon, és úgy általában a nemzeti tizenegyben sem szokott csillogni. A háromszoros aranylabdásnál azonban a Porto játékosa, Danilo is túltesz, ő 51 találkozón lépett pályára az Eb előtt klubcsapatában. Rengeteget játszott még Nani (Fenerbahce, 47 mérkőzés), Rui Patrício (Sporting, 47), Joao Mario (Sporting, 45), és Bruno Alves (Fenerbahce, 41) is. A portugál várható kezdő tizenegy futballistái összesen 37643 perc pályán töltött idővel érkeznek. Kérdés, hogy ezek után mennyi energiájuk marad a sztároknak a kontinenstornára, vagy esetleg mihez kezdenek majd, ha az erőtől duzzadó Böde csereként beállva elindul feléjük?

Izland

Az izlandiak nagyjából hasonló mutatókkal rendelkeznek, mint a „sógorok”. Birkir Bjarnason messze a legtöbb mérkőzést vívta a Basel színeiben, szám szerint 44-et, mögötte a Charlton középpályása, Gudmundsson érkezik 42 tétmérkőzéssel, majd pedig G. Sigurdsson (Swansea, 37), és végül R. Sigurdsson (Krasznodar, 37). A kezdőcsapatukban a legkevesebbet a jobb hátvéd, Saevarsson játszott (Hammarby, 18). Ha Dzsudzsák jó formában lesz… Az izlandiak várható kezdője összesen 25991 percet játszott az előző klubidényben.

Ausztria

Sok szakember Ausztriát tippeli továbbjutónak az F-csoportból, nézzük, milyen állapotban érkeznek szomszédaink az Eb-re. A legnagyobb név, David Alaba kimagaslik a csapatból, összesen 46 összecsapás fűzödik a nevéhez a Bayern színeiben. Mögötte a Stoke focistája, Marko Arnautovic a második legfoglalkoztatottabb 40 fellépéssel, utánuk jön Fuchs (Leicester City, 34), Junuzovic (Bremen, 33), Janko (Basel, 33). Ebből is láthatjuk, hogy az osztrák alapemberek valamivel kevesebbszer jutottak szóhoz, mint a portugálok. A várható kezdőcsapat játékosai összesen 25594 percet fociztak össze.

Magyarország

Jöjjenek a mieink! Kádár Tamás a legfoglalkoztatottabb játékos a magyarok tizenegyében, ő 44-szer volt a gyepen a Lech Poznanban. Mögötte a veterán Gera (FTC, 39), Guzmics (Wisla, 33), és Király (Haladás, 33) áll a sorban. Kleinheisler sajnos csak hét alkalommal tudta megmutatni tudását Brémában, míg Németh Krisztián 10-szer lépett pályára Katarban, de Szalai sem volt sokkal többször bevetve (Hannover, 17). A magyarok jósolt kezdője 23339 percet volt a pályán az előző idényben, ezzel pedig a legkevesebb idővel ők rendelkeznek a “terheltségi mutatóban”.

Azon természetesen el lehet vitatkozni, hogy ez jó-e nekünk, hiszen mi vagyunk a “legfrissebb” csapat a kvartettben, vagy rossz, mert nincsenek annyira játékban a focistáink.