EB 2016

Müller-Ronaldo párharc a gólkirályi címért?

A németek támadója lehet az Európa-bajnokság legeredményesebb játékosa, de Ronaldo, Griezmann és Lewandowski is elsőségre tör.

A Franciaország-Románia nyitómérkőzéssel rajtol pénteken az Európa-bajnokság. Edzőket, játékosokat, szurkolókat, szakembereket egyaránt foglakoztat a kérdés: vajon ki ülhet fel július 10-én Európa trónjára, kik lehetnek a torna nagy felfedezettjei, vagy éppen melyik játékos lesz a sorozat gólkirálya? Összeállításunkban utóbbi kérdésre keressük választ, egy csokorba gyűjtöttük a nyári kontinensviadal lehetséges legeredményesebb gólvágóit.

Thomas Müller (Németország)

A Bayern München támadója klubszinten Lewandowski mögé szorult a góltermelésben, ám így is 49 mérkőzésen 32 találatot hozott össze. A válogatottban elsőszámú gólfelelőssé léphet elő Löw mester egyik nagy kedvence, aki a legutóbbi brazil világbajnokságon Ezüstcipős lett a maga öt góljával. Franciaországban ő a gólkirályi cím egyik fő várományosa, a fogadóirodák szerint hét az egyhez, hogy Müllernél több gólt senki nem lő. Ha a csoportmérkőzések során (a lengyelek, az észak-írek és az ukránok ellen) a várt papírforma jön Mülleréknek, jelentős helyzeti előnybe kerülhet a 26 éves gólzsák.

Cristiano Ronaldo (Portugália)

A portugál klasszis – csakúgy, mint nagy riválisa, Lionel Messi – a válogatottban még nem ért fel a csúcsra, ezen változtatnának az ibériaiak a francia Eb-n. Ronaldo szezonbeli mérlege erődemonstráló, 51 gólt jegyzett 48 fellépésen. Az Eb-n is elsősorban tőle várják a gólokat honfitársai. A Real-sztár ibizai nyaralása után nemrég csatlakozott a portugál kerethez, de gyorsan megtalálta helyét a támadószekcióban. Az észtek elleni Eb-főpróbán 45 perc is elég volt neki ahhoz, hogy duplázzon. A csoportban az osztrákok, az izlandiak és a magyarok ellen termelheti a gólokat – persze mi titkon abban bízunk, hogy a portugálok számára a harmadik csoportmérkőzés már tét nélküli lesz, Ronaldo pedig rápihen a nyolcaddöntőre.

Antoine Griezmann (Franciaország)

Az Atlético Madrid csatára a válogatottban még jócskán adós a gólokkal, csupán 27 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, góljainak száma pedig hét. A 25 éves játékos az Eb-n azonban robbanthat, miután Diego Simeone vérbeli csatárt faragott belőle. Griezmann parádés idényt tudhat maga mögött, minden sorozatot figyelembe véve 32 gólt vágott az elmúlt szezonban. Didier Deschamps azt várja tőle, hogy a franciák vezére lesz nyáron.

Harry Kane (Anglia)

A Premier Leaque legveszélyesebb támadója 28 góllal zárta a szezont, így nem csoda, hogy az Eb-gólkirályjelöltjei között is komolyan számolni kell vele. Az angol szurkolók tőle várják az áttörést és persze a gólokat. Kane-nek ugyanakkor nem lesz könnyű dolga a termelésben, hiszen Rooney, Rashford és Vardy is gólokkal bizonyítana az oldalán.

Robert Lewandowski (Lengyelország)

Élete szezonját futotta a lengyel, talán az összes európai támadó között a legjobb idényt zárta. Csapatát az Eb sötét lovai között emlegetik, Lewandowski pedig nemcsak a házi góllövőlistán, de a nemzetek versenyében is a legjobbak között szerepelhet. A csoportmérkőzések során a németek, az észak-írek és az ukránok ellen alapozhatja meg a sikeres Eb-szereplést.

Akikkel még számolni kell:

Nagyon erős a belgák támadósora, de vélhetően Marc Wilmots vezetőedző kezdőként számol Romelu Lukakuval, aki megkapta a 9-es mezt is, pedig a marseille-i Michy Batshuay és a liverpooli páros, Christian Benteke és Divock Origi is hajtott a trikóra. A 23 éves Lukaku rutinos válogatott, 44 találkozón 12 gól a mérlege, a szezont 25 góllal zárta. Az osztrák válogatott tapasztalt játékosa, Marc Janko 33 évesen zárt parádés szezont – 33 mérkőzésen hússzor villant az FC Basel színeiben, az Eb-n sem árt odafigyelni rá. Na, és ott van még Álvaro Morata, aki a Juventust repítette, nyáron Spanyolország színeiben alkothat maradandót. Zárásként nem árt megfeledkezni a svédek gól-gyárosáról, Zlatan Ibrahimovicról sem, akit – ha elkapja a vonalat és jó napokat fog ki – nehezen lehet majd megállítani.

Olvasói sztorik