EB 2016

Miattunk nem lesz Európa-bajnok Németország?

Ha Kroosék ismernék a magyar „főpróbaátkot”, aligha ellenünk játszottak volna közvetlenül az Eb-előtt. Harminc év alatt rengeteg favoritra hoztunk balszerencsét.

A magyar válogatott 1986 óta egészen mostanáig egyszer sem tarthatott főpróbát világ- vagy Európa-bajnokságra, ellenben az adott versenyre kijutottak közül meglepően sokan játszottak ellenünk közvetlenül a torna előtt. Általában hálás alanyok voltunk, hiszen ritkán vertük meg a felkészülés hajrájában lévő ellenfelet, amely így önbizalommal indulhatott neki a sorozatnak – aztán kiderült, sok köszönet nem lesz benne a számára. A magyar csapat ellen főpróbázni egyet jelent azzal, hogy az illető válogatott nem nyeri meg a tornát, akkor sem, ha favorit. Sőt, több esetben nagy bukás lett számára a világverseny.

Volt, hogy vb-résztvevőket oktattunk

Tizenhat különböző felkészülési mérkőzést számoltunk össze 1988 óta, amelyen vb- vagy Eb-résztvevő volt az ellenfelünk, köztük topválogatottak. Ezekből a meccsekből Magyarország mindössze négyet tudott megnyerni, ami a papírforma alapján nem meglepő. Az 1988-as Európa-bajnokság előtt a nyolcas döntőbe jutott Anglia és Dánia egyaránt ellátogatott Budapestre, mindkettő ellen döntetlent játszottunk, ami nekünk jó eredmény volt, nekik kevésbé. Aztán a tornán az egyáltalán nem titkos esélyesként érkező angolok és a korszak egyik európai kedvencének számító dánok is nulla ponttal, utolsó helyen végeztek csoportjukban…

Két évvel később, az olaszországi világbajnokságra sem utazhattunk, viszont két „egzotikus” résztvevővel is találkoztunk előtte. És amire utána sosem volt példa, mindkettőt legyőztük. Kolumbiát 3-1-re (ez szép eredmény), az Egyesült Arab Emirátusokat 3-0-ra. A világbajnokságon utóbbiak a papírformának megfelelően utolsók lettek csoportjukban, Kolumbia némi szerencsével továbbment, de a nyolcaddöntőben Kamerun kiejtette őket. 1992-ben is fogott a magyar átok: az Eb-rendező Svédország ellenünk tartotta egyik főpróbáját, Brolinék nyertek 2-1-re, a kontinenstornán pedig az elődöntőben buktak el a németek ellen.

A Verebes-csapat nyomozta a labdát, Sanyi viszont oktatott

A legsúlyosabb zakót az 1994-es világbajnokság előtt szabta a mieinkre egy résztvevő: a Verebes József vezette csapat legendásan katasztrofális turnéja során Rotterdamban 7-1-re kapott ki a csúcsformában lévő Hollandiától – de Bergkampék hiába bíztak benne, hogy ezzel a játékkal döntőig juthatnak az amerikai vb-n, csak a nyolcig jutottak. A belgáktól is kaptunk egy hármast a vb előtt, ők viszont már a nyolcaddöntőben kiestek utána. Újabb torna, újabb magyar asszisztencia a felkészüléshez: a 96-os Európa-bajnokság előtt az olaszok és az angolok verték simán a Csank-csapatot, előbbiek a csoportjukból sem jutottak tovább az Eb-n, az angolok meg drámai 11-es párbajban bukták az elődöntőt a németek ellen.

Az egyik legemlékezetesebb sikerünk a 2004-es portugáliai Európa-bajnokság előtt született, amikor Kaiserslauternben Torghelle Sándor duplájával legyőztük a főpróbázó Németországot. Ez volt az az eset, amikor a rossz főpróbát pocsék előadás követte, hisz a németek utána el is buktak a csoportjukban az Eb-n. De mi sem mentünk sokra a barátságos sikerrel, mert a 2006-os vb-re sem jutottunk ki, ellenben segítettünk felkészülni az angoloknak, egy sima 3-1-el (nem ide) – aztán Beckhamék kiestek a vb-n a negyeddöntőben.

A hollandok másodszor is mészároltak

A 2008-as kontinenstorna előtt Horvátországgal játszottunk egy felejthető 0-0-t, ők viszont felejthetetlen drámában bukták a negyeddöntőt az Eb-n a törökök ellen. A dél-afrikai világbajnokság előtt ismét két favoritnak játszottunk alá, a németek gurítottak egy hármas a Puskás Stadionban, a hollandok pedig valósággal lemészárolták a Koeman-csapatot (6-1). Ekkor járt legközelebb valaki a magyar főpróba-átok megtöréséhez, hiszen mindkét ellenfelünk ott volt a vb-n a négy között, a németek végül bronzérmesek lettek, a hollandok pedig a döntőben maradtak alul a spanyolokkal szemben.

Utoljára a négy évvel ezelőtti Eb előtt találkoztunk résztvevőkkel, Írországgal egy halvány 0-0 lett, a cseheket ellenben idegenben vertük 2-1-re – ahogy az várható volt, egyikük sem alkotott maradandót utána a lengyel-ukrán rendezésű tornán. Eddig tehát igencsak rossz kabala voltunk – kérdés, a horvátok és a németek számára most is annak bizonyulunk-e. Igaz, harminc év után először, idén végre Magyarországgal, mint egy nagy torna résztvevőjével, és nem mint lelkes statisztával kötötték le a meccseket az ellenfelek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik