EB 2016

A The Guardian is kielemezte a magyar válogatottat

A brit lap a Szalai vs. Nikolics kérdésben előbbit favorizálná.

Hosszabb elemzést közölt a jövő keddi Európa-bajnoki rajtra készülő magyar válogatottról a brit The Guardian.

A neves napilap azzal kezdi, a magyar válogatott általában a 4-2-3-1-es hadrendet szokta választani Bernd Storck irányítása alatta. A szakvezető Dárdai Pál örökségét vitte tovább, akiről megjegyzik: a Hertha BSC döntése miatt nem lehet a csapat élén.

Biztosra veszik, hogy Király Gábor védi majd a kaput, míg a védelem jobb oldalán Fiola Attila, a balon Kádár Tamás, középen pedig Guzmics Richárd kaphat helyet – míg a negyedik poszt Lang Ádám és Juhász Roland között dőlhet el, akiknek egyaránt fegyvere a kiváló fejjáték.

Gera Zoltán mélyről segítheti a támadások építését, Elek Ákossal és Nagy Ádámmal karöltve, a széleken pedig több variációs lehetősége lesz Storcknak: Dzsudzsák Balázs valószínűleg a bal oldalon fog kezdeni, de sűrűn vált majd helyet a másik oldalon helyet kapó Németh Krisztiánnal.

A legnagyobb kérdés a csatárposzt. A cikk megjegyzi, ha a gólokat nézzük, akkor Nikolics Nemanjának kell kezdenie. Lengyel bajnok és kupagyőztes lett, ráadásul 28 góllal a liga gólkirálya és legjobb játékosa is ő lett, ez magáért beszél. Azonban problémát jelenthet, hogy klubcsapata, a Legia Warszawa uralta a meccseit, míg a magyar válogatott minden bizonnyal védekezésre lesz „ítélve”. Utóbbi miatt Szalai Ádám lehet a másik opció, aki kiválóan tartja meg a labdát, míg felérnek a társak – viszont azt a szerző is hozzáteszi, hogy legutóbb 2014-ben lőtt gólt nemzetközi szinten.

Válogatottunk egyik nagy fegyvere a pontrúgás lehet: a selejtezők 14 góljából öt szögletből, egy szabadrúgásból, kettő pedig a szabadrúgások utáni kavarodásból esett. Storck arra törekszik, hogy minél inkább labdatartós játékot játszasson a csapattal – nem tiki-takát mutat be a pályán, de igyekszik levenni a terhet a védelemről. A német kapitányról kiemelik: nem fél rizikós döntéseket hozni: leváltotta a szakmai stábot, behívta a norvégok ellen nyerőembernek bizonyuló Kleinheisler Lászlót… Mint írják, nincsenek világklasszis játékosaink, de szervezett, erős csapat a magyar.

A The Guardian az alábbi kezdőcsapatot jósolja:

Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler, Németh K. – Szalai.

A lap szerint a torna magyar meglepetésjátékosa Nagy Ádám lehet, aki tavaly gyakorlatilag berobbant a válogatottba. Dzsudzsák Balázs viszont a nagy elvárások, a vezérszerep miatt lehet, hogy többször kerül a kritikusok kereszttüzébe, ráadásul a szezon végi sérülése sem jött jól. Az esélyeinkről is szó esett: valószínűleg Izlanddal a harmadik helyért megyünk a csoportban, s ellenük van a legnagyobb esélyünk a győzelemre is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik