EB 2016

Kassai újra bizonyíthat – a nyitómeccs nem zárja ki, hogy döntőt is vezessen

Az Európa-bajnokság első kiemelt mérkőzésén jól kell teljesíteni, utána magától jön a többi feladat.

Mint beszámoltunk róla, Kassai Viktor és magyar csapata, Ring György, Tóth Vencel, Bognár Tamás és Farkas Ádám vezeti a pénteken kezdődő Európa-bajnokság nyitómeccsét. A torna egyik legfontosabb, sokak szerint a döntő után a második legjelentősebb mérkőzésén a házigazda francia válogatott a románokkal csap össze.

Kassai 118 nemzetközi találkozóval a háta mögött várja az újabb kihívást. Az elmúlt években többször is kiemelt feladatot kapott a 2011-ben az év játékvezetőjének választott spori, megnéztük, ezeken miként vélekedtek teljesítményéről.

Kassai első nagy megmérettetése a 2008-as olimpiai döntő volt, ahol a Lionel Messi, Sergio Agüero és Angel Di María fémjelezte argentin válogatott 1-0-ra verte Nigériát, míg nagy felnőtt tornán először 2010-ben kapott feladatot, rögtön sikerekkel. A dél-afrikai világbajnokság G-csoportjában a Brazília – Dél-Korea találkozó volt az első feladata, majd az A jelű négyesben az Uruguay–Mexikó összecsapást is ő dirigálta. A nyolcaddöntőben Ghána USA elleni meccsét vezette, és olyannyira elégedettek voltak vele, hogy 2010. július 7-én a spanyol–német elődöntőt is rábízták.

Utóbbi találkozó előtt gyakorlatilag leírta a spanyol sajtó – Puhl Sándor egy 1994-es hibájával próbáltak nyomást gyakorolni a magyar játékvezetőre a helyi lapok. A spanyolok 1-0-s győzelmével záródó találkozót követően viszont még az ottani kiemelt újságok is elismerően írtak teljesítményéről, s megjegyezték azt is: azon ritka elődöntők egyike volt a meccs, amelyen nem kellett lappal figyelmeztetni a játékosokat, ebben pedig Kassai határozottsága is szerepet játszott. A vesztes németek egy tizenegyesgyanús helyzetnél emelték csak fel a hangjukat, egyébként részükről sem volt panasz a játékvezetésre.

A 2012-es Európa-bajnokság azonban sajnos nem a pozitív végkifejletről vált ismertté. Kassai és stábja – Erős Gábor, Ring György, Vad II István és Bognár Tamás – előbb a spanyol–olasz C-csoportos rangadón kaptak szerepet, aztán a D-csoportban az angolok házigazda ukránok elleni meccsén vezettek – utoljára. A 63. percben 1-0-s angol vezetésnél ugyanis Marko Devic megpattanó lövése néhány centivel, de áthaladt a gólvonalon, viszont ezt Vad II nem vette észre, így a vonal mögül mentő angol védő kivágta a labdát, és ment tovább a játék. Pierluigi Collina, a Játékvezetői Bizottság elnöke a meccs után komoly hibaként jellemezte az esetet, így Kassai és csapata több meccset nem is kapott.

A következő nagy tornát – részben valószínűleg emiatt – ki is kellett hagynia, 2014-ben nem kapott meghívót a vébére.

A nemzetközi kupasorozatokban is rendre helyet kap a játékvezetői keretben. Első és eddigi egyik legkomolyabb kiemelt megmérettetése a 2011-es Bajnokok Ligája-döntő volt, a Barcelona és a Manchester United (3-1) között a londoni Wembley-ben. Mindössze 35 évesen kapta meg a találkozót, amely akkor új rekordot jelentett, nála fiatalabb sporit ugyanis egészen addig nem bíztak meg ekkora feladattal. Csak úgy, mint az első nagyobb Eb-megmérettetésen, itt is helyt állt a játékvezetői csapat, több oldalról is dicséretet kapott a meccs után.

A következő évben a többi között a Real Madrid – Bayern München BL-elődöntő visszavágóját fújta, melyen a 2-1-es madridi sikert követően tizenegyesek döntöttek el. Kassai egy jogos büntetőt adott meg a Madridnak még a meccs elején, és ezen kívül is jól látta el feladatát. Egy évvel később ismét az elődöntőig foglalkoztatta az UEFA a legrangosabb klubsorozatban. Ismét a Bayern volt az egyik csapat, míg a másik a Barcelona.

Utóbbi csata azonban nem múlt el hevesebb utózöngék nélkül: a bajorok 4-0-s győzelmét felrótták a magyar bírónak. Bár azt mindenki elismerte, a Bayern egyértelműen uralta a mérkőzést, az első három gólnál viszont szabálytalanságot látott a spanyol sajtó – azt is hozzátették viszont, hogy a Bayern két büntetőt is számon kérhetne a magyar játékvezetőn.

Ezt követően kissé háttérbe szorult – az említett világbajnokságra ki sem jutott –, de idén ismét komoly meccseken bizonyíthatott. Az Európa Ligában a Liverpool–Villarreal elődöntő volt az övé, a BL-ben pedig hat meccset kapott, köztük a Bayer Leverkusen – AS Roma csoportmeccset és a Real Madrid – VfL Wolfsburg negyeddöntőt.

Kassai a 118 nemzetközi mérkőzésén 511 sárga lapot osztott ki, de nem tartozik a nagyon szigorú bírók közé: kiállításra összesen 20 alkalommal került csak sor általa. A büntetőket sem „ajándékozza”: eddig 31-szer mutatott a tizenegyespontra.

Lesz-e ebből Eb-döntő?

Ahogy azt már említettük, a tornák két kiemelt mérkőzéseként emlegetik az első és az utolsó mérkőzést – a nyitómeccset és a finálét. Kérdés, adnak-e egy bírónak két ilyen kiemelt találkozót egy torna alatt?

Nos, a válaszért nem is kell olyan sokáig visszalapozni az Európa-bajnokságok történetében. Az olasz Roberto Rosetti 2008-ban a Svájc–Csehország nyitómérkőzést vezette, majd további három találkozón is bevetette az UEFA – ezek közül az utolsó a Németország–Spanyolország (0-1) döntő volt. Érdekesség, hogy Rosetti is egy nagy hibájáról lett igazán híres: a 2010-es világbajnokságon az Argentína–Mexikó összecsapáson Carlos Tévez egyértelmű lesgóljánál hagyatkozott rosszul asszisztensére, így másnap már pakolhattak is, nem tartottak igényt a további szolgálataikra.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik