EB 2016

Az osztrákok beelőzhetik Portugáliát, Izland lehet a csoportharmadik?

Cristiano Ronaldo gyengélkedése esetén csoportfavorittá léphet elő az osztrák válogatott.

Az ESPNegyik friss blog bejegyzésében részletesen elemezték az F csoport esélyeit, köztük a magyar válogatott lehetséges szereplését. Az úgynevezett SPI odds (Soccer Power Index, erősorrend) alapján azt is megjósolták, melyik csapatnak, mennyi esélye van a csoport-elsőségre. Az F kvartettben ez a fejtegetés így néz ki: Portugáliának 44,2%, Ausztriának 29,5%, Izlandnak 18,2%, míg Magyarországnak 8,1%-a esélye van a végső csoportgyőzelemre.

A lap szerint a portugálok szereplése ugyanakkor nagyban függ attól, milyen kondícióban érkezik meg és melyik arcát mutatja C. Ronaldo Franciaroszágban. Nélküle aligha küzdhet nemes célokért az ibériai együttes, ugyanakkor azt sem árt szem elől téveszteni, hogy karrierje csúcsán a 31 éves Real Madrid-sztárnak ez lehet az egyik utolsó nagy lehetősége robbantani a válogatottban.

Ha esetleg a portugál gépezetbe valami hiba csúszna, az ESPN szerint helyüket az élen az osztrákok örökölhetik meg, akiket az Eb-sötét lovai között emlegetnek – persze, ha csakDavid Alaba nem hozza honfitársait olyan kellemetlen helyzetbe, mint azt Málta ellen tette. Magabiztos selejtezős formájuk után sokat várnak a sógoroktól, a sokadik virágzását élő rutinos Marc Janko pedig a góltermésben jeleskedhet.

Az ESPN szerint igaz ugyan, hogy Izland a legkisebb nemzet az Eb-résztvevők sorában, de nem a leggyengébbek. Azzal, hogy a selejtezősorozatban legyőzték Hollandiát és tíz mérkőzésen gólt sem kaptak, komoly tekintélyt vívtak ki maguknak. A lap a harmadik helyre várja riválisunkat a csoportban.

Magyarországról azt írják, hogy rögös úton, három szövetségi kapitánnyal harcolták ki a mieink az Eb-n való indulás jogát, és nem valószínű, hogy hosszabb távon rendezkedhetnek be Dzsudzsákék Franciaországban. Úgy látják, a mieink csak a legjobb formájukat hozva kerülhetik el az utolsó helyet a csoportban.

Olvasói sztorik