EB 2016

Bombameglepetést várnak csoportellenfelünktől

Történelmet írnának Franciaországban az osztrák válogatott tagjai, akiket nem zavar, hogy a torna meglepetéscsapatai között emlegetik őket.

Hosszabb elemzést közölt a Spiegelaz osztrák válogatottról, amelytől azt várják, hogy akár komoly meglepetéssel is szolgálhat a franciaországi Európa-bajnokságon.

Az osztrák keretből 15 játékos a Bundesligában edződik – ez pedig kettővel több, mint a német Nationalelf hazai, bajnoki kontingense. A „sógorok” előzetesen abban bíznak, hogy nem csak játékstílusban, hanem sikeresség tekintetében is a német foci útjára tudnak lépni.

Asztana után csúcsra ért a Koller-válogatott

Az osztrák labdarúgás legsötétebb időszaka Asztanában ért véget, a válogatott 2011 októberében Kazahsztán fővárosában 0-0-s döntetlent játszott Eb-selejtezőn. Ezt követően komoly változásokon ment keresztül az ország focija: előbb kinevezték kapitánynak Marcel Kollert, majd a svájci szakember a legutóbbi Eb-selejtező sorozatban csoportgyőzelemig és 18 pontig vezette csapatát, ezzel kivívva az Eb-n való indulás jogát.

Az osztrákok azért reménykednek a jó szereplésben, mivel úgy tudtak az elmúlt sorozatban komoly és tekintélyparancsoló eredményeket elérni, hogy azokat nem a szerencsének köszönhetik. Így Ausztriában már azon sem csodálkoznak, hogy a francia torna potenciális meglepetéscsapataként számolnak velük.

A siker titkai: a kapitány és a Bundesliga

Az osztrák foci felemelkedését két nagyon fontos tényezővel magyarázzák: egyrészt a sikerekben kulcsszerep jutott Marcel Kollernek, aki a válogatott mestereként minden rivális ellen ugyanazt a játékrendszert alkalmazza. Mindegy, hogy Brazília vagy Albánia az ellenfél, karaktert épített az osztrák válogatottnak. A másik fontos tényező pedig a Bundesliga.

Az osztrák foci olyan, mint az FSV Mainz 05

Összesen 15 Bundesliga-játékossal számolhat Koller mester a francia utazó keretben. Főként taktikai elemekben „másolják” a Bundesliga-csapatokat, hiszen a lap szerint a német mentalitás mellett a német stílusjegyek is visszaköszönhetnek az osztrákok játékán – akik értelemszerűen nagy hangsúlyt helyeznek a labdabirtoklásra. Mindezek mellett pedig csakúgy, mint Mainznál a letámadást, a gyors visszatámadást, majd a második hullámban való érkezést/támadást forszírozza Ausztria svájci kapitánya.

Az osztrákok védekező középpályája az Eb egyik legerősebb felállása lehet

A Werdert erősítő Zlatko Junuzovic, a Bayernes Alaba vagy éppen a leverkuseni Julian Baumgartlinger lehetnek azok, akik a szűrő pozícióban komoly labdaszerzési hatékonysággal, illetve labdatartással adnak stabilitást az előre játékhoz és biztonságot a hátsó szekciónak. Mindhárom játékos magas játékintelligenciával rendelkezik, így borsot törhetnek az ellenfél orra alá.

Történelmet írhat az osztrák válogatott?

Az osztrákok haditerve labdabiztosságra épül, így megakadályozva azt, hogy az ellenfél akarata érvényesüljön a pályán. Hogy ezt mennyire tudják hatékonyan és eredményesen alkalmazni, az június 22-én (a csoportmérkőzések zárásával) kiderül. Az osztrákok célja történelmet írni, hiszen 1954 óta nem volt arra példa, hogy Ausztria egy nagy torna egyenes kiesés szakaszában is megmutathassa magát. Ehhez reméljük, még Dzsudzsákéknak is lesz néhány szava…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik