EB 2016

Az UEFA kiszámolta, ki lesz az Európa-bajnok

A történelmi tapasztalatok és statisztikák alapján jutottak arra a következtetésre, melyik válogatott a legesélyesebb az Euro 2016-os tornán.

Huszonnégy válogatott vág neki a franciaországi küzdelemsorozatnak, ám a végén csak egy marad talpon. De vajon ki lesz a győztes? Az európai fociszövetség munkatársa, John Atkin a múlt és a selejtezők eredményeiből indult ki, és szép lassan szűkítette a kört. Íme a győzelem hat pontja…

1. Nyerd meg a selejtezőcsoportodat!

Ezt még a legmeglepőbb győztes, a 2004-ben aranyat nyerő görög válogatott is teljesíti: többek között Spanyolországot és Ukrajnát megelőzve lett első – írja az Origoaz UEFA cikke alapján. Mióta 1968-ban bevezették a selejtezőcsoportokat, senki sem lett Európa-bajnok, aki ott második vagy rosszabb helyen végzett. Illetve egyetlen kivétel persze van, az 1992-ben az Eb-re Jugoszlávia kizárása miatt kijutó Dánia.
Kiesik: Albánia, Horvátország, Izland, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Wales, Lengyelország, Svájc, Törökország, Írország, Ukrajna, Svédország, Magyarország.

2. Tartsd szárazon a puskaport!

Sem az nem nyer Eb-t, aki a legtöbb gólt rúgja a selejtezőkön, sem akinél a sorozat gólkirálya játszik. Mindkét feltétel alól csak egy kivétel van: 1976 (Csehszlovákia) és 1988 (Hollandia).

Kiesik: Lengyelország.

3. Légy stabil hátul! (de ne túlzottan.)

A túl sok és a túl kevés kapott gól is rossz előjelnek tűnik. Aki átlagosan egynél többet szed be, ne is álmodjon Eb-győzelemről, és érdekes módon a legbiztosabb védelmű csapat sem szokott győzni.

Kiesik: Csehország, Románia, Anglia, Spanyolország.

4. Kell a tapasztalat!

Az 1972-es torna (NSZK) óta nem nyert Eb-t debütáló válogatott. Sőt, az utóbbi tíz tornán csak egyszer fordult elő, hogy a végső győztesek nem voltak ott a megelőző négy Eb mindegyikén (a görögök, ki más).

Kiesik: Izland, Észak-Írország, Wales, Albánia, Írország.

5. A kapitányod legyen rutinos!

Az utóbbi kilenc Eb-t olyan csapat nyerte, amelyiket korábban válogatott szinten futballozó kapitány irányított. Egyedül a Görögországgal befutó Otto Rehhagel lóg ki a sorból. Fiatal (49 év alatti) kapitánya pedig az összes tornát nézve csak egy csapatnak volt: az 1964-ben győztes spanyoloknak (José Villalonga).

Kiesik: Svédország, Portugália, Franciaország, Belgium, Olaszország.

6. Kerüld el a halálkalapot!

Mióta 1996-ban bevezették a torna sorsolásánál az erősorrend szerint rangsoroló kalapokat, egyetlen válogatott sem ért oda a csúcsra a 2-es számúból. (Ráadásul a 3-asből és a 4-esből összesen több nyert, mint az 1-esből és a 2-esből)

Kiesik: Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, Ukrajna.

Egy csapat marad: Németország.

Olvasói sztorik