EB 2016

Elek Ákos: nem értem, hogy Szakály miért rúgott oda

Majdnem oda lett a diósgyőri játékos Európa-bajnokága egy felesleges szabálytalanság miatt.

Nem biztos, hogy marad Diósgyőrben

Elek beszélt a diósgyőri helyzetéről is az interjúban.
– A jövőmet nagyban befolyásolhatja a franciaországi szereplés. Az utóbbi időszakban az kötötte le a figyelmem, hogy legyek rendben, most már arra koncentrálok, hogy minél jobb formát hozzak az Eb-n. Ha nem jön össze külföldi szerződés, akkor sem leszek szomorú, de ebben az esetben sem biztos, hogy maradok Diósgyőrben. Senki ne értsen félre: szeretem a DVTK-t, hogy kétszer is befogadtak, hívtak, Kazincbarcikán lakom, de még szeretnék igazán komoly célokért küzdeni.

A DVTK csapatkapitánya, Elek Ákos szerint akár a magyar válogatott is lehet az idei Európa-bajnokságon meglepetéscsapata. Erről az Észak-Magyarországnak adott interjújában beszélt. Eleknek amúgy aggódnia kellett, mert majdnem lemaradt a tornáról egy sérülés miatt.

– Már egy héttel korábban is beszéltem a kapitánnyal, aki arról érdeklődött, hogy milyen állapotban van a lábam, hiszen közismert, hogy április 30-án, a Paks elleni hazai bajnoki mérkőzés hajrájában kaptam egy rúgást a térdemre. Ekkor elmondta, el kell jutnom egy bizonyos szintre a kerethirdetés előtt, tudnia kell a pontos diagnózist, hogy tud-e velem százszázalékosan számolni. Hétfőn, május 30-án megvizsgált az orvosi stáb, és szerencsére jól reagált a térdem, de én is jeleztem, hogy rendben vagyok – mondta.

– Ahogy mondani szokták: meleg volt a pite. Amikor az említett meccsen megkaptam a rúgást, még visszamentem a pályára, de tudtam, hogy nagy a probléma, mert nem éreztem stabilnak a térdem. Volt olyan orvos, aki azt mondta, csoda lenne, ha időre felépülnék… Szerencsére nem így lett. Ha mindez szezon közben történik, akár két hónapot is igénybe vett volna a gyógyulás, de úgy, hogy állandóan együtt voltam a válogatott kerettel, hogy befektettünk napi 6–8 óra munkát, edzettünk, kezeltük, erősítettük, így mindezt fel tudtuk gyorsítani. Arról nem is beszélve, hogy minden vágyam volt az Európa-bajnokságon való részvétel, mindent elkövettem annak érdekében, hogy ott legyek, fejben is rettenetesen akartam – tette hozzá.

A játékos, aki a szabálytalanságot elkövette ellene, Szakály Dénes volt. A lap arról is kérdezte Eleket, hogy haragszik vagy haragudott volna-e rá, ha emiatt nem megy a kontinensviadalra?

– Egyszerűen nem értem még most sem, hogy miért rúgott oda, amikor esélye sem volt elérni a labdát. A szituáció nem indokolta, hogy ilyen szabálytalanságot kövessen el, ráadásul egy tét nélküli mérkőzésen történt mindez. Emiatt eléggé stresszes volt számomra az elmúlt bő egy hónap, természetesen szomorú lettem volna, ha kimaradok a keretből, de május 31-től a csapattal edzem, és ez a fontos, a többit pedig inkább felejtsük el.

– Lehet, közhely, amit mondok, de elsődlegesen tényleg nem is az eredmény és a megszerzett pontok lesznek a fontosak. A mi elgondolásunk, hogy próbáljunk meg mind a három csoportmeccsen jól, bátran játszani, amiből bármi kisülhet. Azért nem olyan négyesbe kerültünk, amelyet halálcsoportnak lehetne nevezni, amiben csupán a tisztes helytállás lehetne a cél. Ugyan van egy favorit, ez Portugália, de a másik három válogatott nagyjából hasonló kaliber, Magyarország, Ausztria és Izland között apró dolgok dönthetnek arról, hogy az adott mérkőzés éppen kinek a javára dől el. Ha visszanézzük a régebbi Európa-bajnokságokat, akkor szinte mindegyiken volt egy úgynevezett meglepetéscsapat. 1992-ben Dánia vagy 2004-ben Görögország, 2016-ban miért ne lehetne ez a magyar válogatott? – tette hozzá Elek.

Az Elek Ákossal készített teljes interjú elolvasható az Észak-Magyarország hétfői számában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!