EB 2016

Portugália: van élet C. Ronaldón kívül?

A portugálok mestere az Eb-n olyan csapatot küld pályára, amely a klasszis játékos stílusához, igényeihez alkalmazkodik.

Magyarország az F-csoportban kezdi meg szereplését a franciaországi Európa-bajnokságon. A csoportmérkőzések során Ausztria, Izland és Portugália lesz a mieink ellenfele.

A legnagyobb név és favorit a kvartettben kétségkívül a Cristiano Ronaldo fémjelezte portugál válogatott, akik csütörtök este a Wemleyben Anglia ellen játszottak felkészülési mérkőzést (0-1) – Ronaldo nélkül, aki még a hosszú szezon fáradalmait piheni Ibizán.

Az Európa-bajnokságról persze nem hiányozhat a portugál klasszis, sőt kijelenthető, hogy a szövetségi kapitány, Fernando Santos köré építi a válogatottat. A keretet persze több rutinos játékos erősíti, hiszen a Cristiano Ronaldo (125), Pepe (70), Nani (94), Ricardo Carvalho (83), Bruno Alves (84) és Joao Moutinho (82) hatos fogat közel 550 válogatott fellépéssel rendelkezik. Ugyanakkor ott kopogtatnak a kezdőcsapat kapuján az új generáció nagy ígéretei, akik igazán izgalmassá tehetik a portugál összeállítást.

A rutinos kapitányt, Fernando Santost 2014 októberében nevezték ki a válogatott élére, a keretben pedig összesen tizenegy személyi változást eszközölt a brazil világbajnoksághoz képest. Portugáliában abban bíznak, hogy a rutin és a tehetség olyan ötvözetet alkot, melynek következtében a navigátorok csúcsra érhetnek a francia tornán.

Az egyébként láncdohányos Santos így nyilatkozott az esélyekről:
– Hiszek abban, hogy Portugália döntőbe juthat, amit meg is nyerhetünk – ugyanígy gondolkoznak a játékosaim is. – A mester ugyanakkor az egységről sem feledkezik meg, nem hiába hisz a következő szlogenben:
– Nem tizenegyen vagyunk, hanem tizenegymillióan – utalva a portugál nemzet egészére.

Santos kapitány azt vallja, amiben egyébként sokan hisznek, hogy Ronaldóval a fedélzeten bármire képes lehet az aktuális klubcsapat vagy nemzeti együttes. A válogatott rendszerét a Real Madrid gólzsákjához igazítja az Eb-n, az aranylabdás játékos a tornán várhatóan középcsatárt játszik. A 4-3-2-1-es vagy a 4-3-3-as támadó rendszert úgy variálja Santos, hogy Ronaldo körül minél több ember legyen mozgásban – elősegítve a támadásokat.

A támadásokban Nani és Ricardo Quaresma támogathatja meg a háromszoros Aranylabdást, míg a középpályán – annak is a középén – Joao Mario és Andre Gomes lehet a játékfelelős, és készíthetnek helyet a támadásokhoz. A középpályán szűrőként William Carvalho és Joao Moutinho hatékonyságára számít Santos mester, de Adrien Silva, Danilo Pereira és a tinédzser Renato Sanches is bevehető.

S hogy vélekednek a játékosok Ronaldóról? A Southampon erőssége, Cédric Soares legfrissebb nyilatkozatában nem győzte dicsérni legértékesebb csapattársát.
– Ronaldo fantasztikus játékos, ő a kulcsjátékosunk és mindenben segítünk neki. Hihetetlen dolgokra képes, minden rekordot megdönt, nincsenek rá szavak. Persze rajta kívül is vannak jó játékosaink, tökéletes csapatot alkotunk. Ha a saját játékunkat hozzuk, jó helyen végezhetünk a francia tornán.

Portugál fiatalok, akik ragyoghatnak az Eb-n:

Joao Mario (23 éves, válogatottság: 9, klubja: Sporting)
Megkapta a 10-es mezt a kapitánytól, amit Portugáliában is nagy tisztelet övez. A középpálya középen bevethető, a támadások elősegítése lehet a fő feladata.
Andre Gomes (22 éves, válogatottság: 6, klubja: Valencia
Igazi játékmester, Jose Mourinho és az Inter is kiszemelte már, piaci értékét 30 millió fontra becsülik, az Eb-n robbanthat.
William Carvalho (24 éves, válogatottság: 18, klubja: Sporting
Védekező középpályás poszton az egyik legkeresettebb játékos a PL klubok között, de egyelőre ragaszkodik a Sportinghoz. Labda-biztonságban kell még javulnia.
Renato Sanches (18 éves, válogatottság: 3, klubja: Bayern München)
Nagy áttörést ért el a szezonban, remekelt a Benfinában és bajnoki címet nyert, le is csapott rá a Bayern. Korát meghazudtoló módon szervez a középpályán. Franciaországban aligha lesz kezdő, de már most a legnagyobb ígéret.
Raphael Guerreiro (22 éves, válogatottság: 6, klubja: Lorient)
Kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott a Lorient bal szélén az elmúlt szezonban, a Liverpool fel is figyelt rá. A norvégok elleni barátságos mérkőzésen szabadrúgásból volt eredményes, a bal szélen Fábio Coentrao utódja lehet.

Olvasói sztorik