EB 2016

Az Eb nagy üdvöskéi lehetnek: top10-es összeállítás Nagy Ádámtól Marcus Rashfordig

Fiatalok, és tehetségük alapján nagyot robbanthatnak az Eb-n: top 10-es összeállítás a francia torna lehetséges üdvöskéiről.

Hamarosan útjára indul a labda a franciaországi Európa-bajnokságon, a kvalifikált 24 válogatott szűkített kerete pedig már ismert. A csapatok fő zászlóvivői elsősorban a rutinos, nemzetközi porodon komoly tapasztalattal bíró játékosok lehetnek, de nem árt odafigyelni a fiatalokra sem, akik közül a legtehetségesebbeknek komoly kiugrási lehetőséget nyújt az Eb. Összeállításunkban szubjektív szempontból tíz olyan játékost emelünk ki, akik 1995., illetve azután születettek. Kis szerencsével akár a francia torna nagy üdvöskéi is lehetnek.

Az angolok 23-as utazó csapata dúskál fiatalok tehetségekben, éppen ezért nem véletlen, hogy a háromoroszlánosok kerete a legfiatalabb a maga 25 évével és 314 napjával. A szűkítés után már az Eb-n is bizonyíthat az 1996-os születésű Dele Alli és az 1997-ben született Marcus Rashford. Utóbbi játékos valósággal berobbant köztudatba, hiszen azok után, hogy debütálásként duplázott a Manchester United színeiben, hasonlóan járt el a válogatottban. Ausztrália ellen május 27-én első címeres találkozóján 18 éves és 208 naposan történelmet írt, ő lett a legfiatalabb játékos az angol válogatottban, aki az első mérkőzésén betalált. Kezdőbe kerülnie az Eb-n nem lesz egyszerű, hiszen Harry Kane-nel, Jamie Vardyval, vagy éppen Wayne Rooneyval is meg kell küzdenie. A 20 éves Dele Allival a középpályán számolhat Roy Hodgson, aki az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve 46 mérkőzésen 10 gólt lőtt a Tottenham színeiben. Alli a törökök elleni felkészülési mérkőzésen 90 percet játszott és gólpasszt adott, míg Rashford az ausztrálok ellen 63 pernyi játéklehetőséget kapott és gólt is jegyzett.

Sokan a franciák utazó csapatát az Eb egyik legerősebb keretének tartják, mindezt úgy, hogy több fiatal is helyet követelt magának a legjobbak között. A legfiatalabbak táborát Kingsley Coman (1996, Bayern München) és Anthony Martial (1995, Manchester United) erősíti. Utóbbi játékos az elmúlt szezonban rengeteg játékidőt kapott Manchester Unitednél, a bizalomra rászolgált, 31 bajnokin 11 gól a mérlege. A francia kezdőbe kerülésért komoly nevekkel kell megküzdenie, hiszen rutinos és gólérzékeny rókák (Griezmann, Giroud, Gignac) itt is akadnak szép számmal.
A parádés manchesteri szezon ellenére Martial a Kamerun elleni barátságos mérkőzésen nem kapott szerepet. Kingsley Coman a Bayernben villogott az elmúlt szezonban, szélvész gyorsasága, gólérzékenysége és higgadtsága mellett trükkös megmozdulásaival is felhívta magára. Ő Kamerun ellen 76 perce kapott és gólpasszt adott.

Ami a német kontingenst illeti: a Nationalelf keretében ezúttal is válogatott be szép számmal fiatalokat Joachim Löw, a kezdőbe kerülniük viszont nem lesz egyszerű, igaz, az előjelek sem rosszak. A Bayern München védekező/középső középpályása, Joshua Kimmich egyetlen válogatottsággal rendelkezik, igaz, a legfrissebb hírek szerint szombaton a magyar válogatott elleni barátságos mérkőzésen kezdőként számolt vele Löw. Kimmrich a szlovákok elleni vesztes barátságos mérkőzésen volt kezdő, 75 percet kapott, de csereként szerepet kapott Julian Weigl (aki a szünetben állt be), valamint kezdőként Leroy Sané is. Sané jobbszélsőként bevethető, a Schalkéban idén szinte végigjátszotta a szezont – 33 bajnokin 8 gól a mérlege. Weigl a Dortmund kezdőjéből volt kirobbanthatatlan – legjobban védekező középpályásként érzi otthon magát.

A negyedik legfiatalabb Eb-kerettel vág neki a tornának Belgium, tőlük kiemelhetjük Divock Origit, az 1995-ös születésű liverpooli támadó a szezon végén sérüléssel bajlódott, a bajnokságban öt, míg az EL-ben két gólig jutott. A belga támadószekció rendkívül erős, gólérzékeny és fiatal, hiszen M. Batshuayi, C. Benteke, Y. Carrasco, K. De Bruyne, E. Hazard és R. Lukaku is mind 1990 után születettek. Origi a Svájc elleni győztes barátságos mérkőzésen bő húsz percet, míg Finnország ellen (1-1) kezdőként egy órát kapott. Fiatal kora ellenére válogatott rutinnal rendelkezik, már 17 alkalommal magára ölthette a címeres mezt.

A spanyol keret a rutinos játékosokra épít, az Arsenalt erősítő Héctor Bellerín azonban helyet követelt magának a szűk keretben. Az 1995-ös születésű játékos végigjátszotta a szezont, jobbszélsőként azonban nem lesz könnyű beverekednie magát a kezdőbe, de akár robbanthat is.

Magyar vonatkozás tekintetében nem hagyhatjuk ki a felsorolásból Nagy Ádámot, a Ferencváros 20 éves középpályása biztos pont Bernd Storck csapatában, és jó eséllyel pályázik arra, hogy rögtön Ausztria ellen kezdőként lép pályára. A Ferencvárosban és válogatottban mutatott formája alapján a megfigyelők középpontjába kerülhet a tehetséges magyar.

Top10 tehetség-figyelő

Dele Alli, angol, klubcsapata: Tottenham Hotspur
Született: 1996.; válogatottság: 7 mérkőzés 1 gól
Marcus Rashford, angol, klubcsapata: Manchester United
Született: 1997; válogatottság: 1 mérkőzés 1 gól
Kingsley Coman, francia, klubcsapata: Bayern München
Született: 1996., válogatottság: 4 mérkőzésen 1 gól
Anthony Martial, francia, klubcsapata: Manchester United
Született: 1995, válogatottság: 8 mérkőzés
Joshua Kimmich, német, klubcsapataBayern München
Született: 1995, válogatottság: 1 mérkőzés
Julian Weigl, német, klubcsapata: Dortmund
Született: 1995, válogatottság: 1 mérkőzés
Leroy Sané, német , klubcsapata: Schalke
Született: 1996, válogatottság: 2 mérkőzés
Divock Origi, belga, klubcsapata: Liverpool
Született: 1995, válogatottság: 17 mérkőzésen 3 gól
Héctor Bellerín, spanyol, klubcsapata: Arsenal
Született: 1995, válogatottság: 2 mérkőzés
Nagy Ádám, magyar, klubcsapata: Ferencváros
Született: 1995, válogatottság: 7 mérkőzés

Olvasói sztorik